Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč je v České republice drahá voda

a proč nadále se bude cena zvyšovat a zvyšovat neboť "Bez vody není života" a proč občané Slovenské republiky mají cenu vody rozumnou.

1 Francouzští finančníci v minulém století vyhodotili, že obor vodovodů a kanalizací skýtá záruku značných zisků, protože : občané i podniky pravidelně odebírají a vypouští vodu vodárenským prodnikům, které zaujímají monopolní postavní, takže nehrozí jim žádná konkurence.  Potřeba financování  vodohospodářských investic je sice vysoká, ale odpovědnost státu a obcí vůči občanům v zajištění pitné a odvedení  odpadních vod dávají jistotu, že budou financovány ze státních prostředků.

K ovládnutí oboru VaK vymyslely finančníci fintu " Rozděl a opanuj" (oddílnou formu), která nabízí  městům (vlastníkům): a/ provozování vodovodů a kanalizací na základě dlouhodobé smlouvy za nájemné. 

b/ samospráva tedy vlastník bude určovat cenu vody vypočítanou z úplných vlastních nákladů s přiměřeným ziskem v %

c/ rozvoj a rekonstrukce vodovodů bude zajišťovat na své náklady obec (vlastník).

 2   Transformace státních poniků VaK v roce 1993 proběhla formou předání akciových společností VaK obcím. Za správu majetku, provoz i rozvoj (smíšená forma) zodpovídaly obce ve znění zákona 144/1978Sb:

§ 1   Veřejný  vodovod je soubor objektů a zařízení k hromadnému zásobování/odváděni vody.          

§3   Organizace, které spravují veřejné vodovody a kanalizace jsou povinny: zajistit hospodárný provoz,   kapacity (rozvoj) i opravy poruch.

     V roce 2001 vydala Česká vláda nový zákon 274/2001Sb, který zrušil 40 lety ověřené zákony o vodovodech a kanalizacích. V rozporu s vládním prohlášením "Vláda naváže na vše pozitivní, co bylo dosud vykonáno v oblasti životního prostředí a šetrného nakládání s vodou"!!!! zavedla v novém zákoně § 2 ods 3

"Provozování  vodovodů a kanalizací je souhrn činností k zajištění pitné vody nebo odvádění odpadních vod, NENÍ JÍM SPRÁVA MAJETKU veřejných vodovodů a kanalizací ANI JEJICH ROZVOJ."

Česká republika je zřejmě jediná země na světě, která vytvořila a uzákonila legislativu pro zahraniční provozovatele, kteří masivně předkládali  městům k podpisu dlouhodobé provozní smlouvy. V současné době zahraniční firmy  "sklízí zisky z 80 % VaKů".

Rozbor tohoto stavu uvádí dokument: Privatizace vodárenství-kam odtékají zisky? zprávu vydala společnost Transparency Internacionale. Jde o rozbor a.s. VaK, které provozují zahraniční provozovatelé www.vodarenstvi.com

3. V ceně za vodu oddílné formy VaK hradí se: nájemné ve výši 20%, přiměřený zisk až 40% , takže občané přispívají 60% zahraničním společnostem, aby si mohly v ČR vytvářet zisk určený na vysoké dividendy. Přistanovení ceny vody vzniká rozpor na který poukazuje i Evropská unie:

1 provozovatel (nájemce) nemá zájem na racionalizaci výroby snižováním nákladů, protože "čím vyšší náklady, tím vyšší zisk " 2 města musí přijímat kalkulaci nákladů na 1 m3 vody zpracovanou provozovatelem, protože žádný zákon vlastníkům vodovodů a kamalizací nedovoluje provádět kontroly hospodaření. Naprosto jiná situace je u smíšených a.s.VaK, kde města zodpovídají za vše: provoz, rozvoj i cenovou politiku. Cena za vodu v porovnání s a.s. VaK oddílných je nižší.

4.Reakce států a Světové organizace vodního hospodářství IWSA na oddílný model řízení podniků VaK. V roce 1991 -  Usnesení kongresu IWSA v Rio de Janeiro umožňuje vstup soukromého sektoru do VaK v rozvojových zemích za podmínek: Postav a zafinancuj stavbu, Provozuj do spplacení investice a pak Předej samosprávě.  Zahraniční firmy vstoupily do  jednání v České republice z pozměněnými  zásadami  Projektuj, Postav a Provozuj.

V roce 2009 na světovém  kongresu o vodě v Istanbulu vzniká prohlášení  o nutnosti posilovat zákony regulačního rámce, zvyšovat politickou i administrativní zodpovědost a předcházetkorupci,.

Města Paříž a Berlín vypovýdají smlouvy se soukromími provozovateli v roce 2012. Va většině států Evropy provozují, spravují a rozvíjí veřejné vodovody a kanalizace samosprávy.

Slovenská republika provedla transformaci státních podniků VaK v roce 2003 vytvořením 17 gregionálních vodárenských společností a.s. podle stejných zákonů jako ČR. Společná i národní legislativa přijatá před rokem 1990 nebyla zrušena, ale implementována na nové zákonodárství Slovenské republiky. Obor VaK jako vysoce monopolní byl zařazen pod dohled Úřadu pro regulaci síťových odvětví a ceny jsou kontrolovány, srovnávány a regulovány. 

 Závěr: Je načase se ptát politiků jak toto okrádání občanů české republiky zastaví !

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Januška | středa 23.1.2013 8:05 | karma článku: 30,57 | přečteno: 1663x
  • Další články autora

Jaroslav Januška

Kdo odmítne či nečerpá dotace z fondů Evropské unie je zločincem 5

pronesl prezident Zeman a můžeme se dohadovat, zda to myslel vážně, nebo to byl bonmot či jen „plesknutí do vody“. A tak nadále odtékají milionové zisky za provoz vodovodů ČR zahraničním firmám a miliardy Kč dotací, které nedostáváme do VaK, využívají chytřejší státy EÚ

27.3.2015 v 8:45 | Karma: 16,27 | Přečteno: 466x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Januška

proč jsme přijali nabídku zahraničního partnera na provozování vodovodů a kanalizací 4

formou a.s.VaK smíšeného typu. Mohu se vyjádřit k situaci ve VaKxx as, která byla transformovaná podle vládního nařízení 222/1991 Sb na obce. Otiskuji dopis bývalého člena představenstva a.s. VaK jako závěr k serii článků o provozní formě as VaK ( 1-4 mé blogy) uvádím reakci světových měst Berlina, Paříže a Prahy.

10.3.2015 v 9:58 | Karma: 18,43 | Přečteno: 565x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Januška

naši politici změnily veřejné vodovody na vodovody pro veřejnost 3

takže komplexní složité služby oboru vodovodů a kanalizací jsou v České republice zařazeny na úroveň třeba dodávky ovoce. Třeba jablka se třídí (pro veřejnost) "ovoce pro export, ovoce pro český trh, ovoce na šťávy a jam, ovoce na pálenky".Musela vzniknout Občanská celoevropská iniciativa pro vodu, aby se začaly brát vážně odborné požadavky vodohospodářů sdružených ve Světové organizaci vodního hospodářství IWSA. Heslo "Bez vody není života" je třeba brát velmi vážně.

3.3.2015 v 8:22 | Karma: 15,80 | Přečteno: 480x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Januška

voda byznys vyvolených nebo lidské právo 2

Pro transformaci oboru VaK v roce 1993 v a.s. smíšeného typu byla solidarita rozšířena na pomoc venkovu "Bohatší města z odpisů základních prostředků pomohou řešit zanedbaný rozvoj infrastruktury obcí" Předpoklad, že v tomto směru pomohou i politické strany se nenaplnil, takže nadále zůstává závazek daný Evropské unii na vládě ČR, aby v obcích postavila čistírny odpadních vod.

27.2.2015 v 0:00 | Karma: 7,16 | Přečteno: 160x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Januška

Boj o vodu a její cenu 1

17/2 2014 uspěla Evropská občanská iniciativa pro vodu na veřejném slyšení v Evropském parlamentu s požadavkem, aby voda jako veřejný nezcizitelný majetek byl zakotven mezi základní lidská práva a vyjádřila svůj nesouhlas s privatizací vodohospodářství. Světová organizace vodního hospodářství IWSA 25 let usilovala o tyto změny marně, iniciativa potvrzuje jakou mají občané v demokracii sílu změnit stav vodovodů a kanalizací.

17.2.2015 v 8:40 | Karma: 16,80 | Přečteno: 503x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Atentát z davu je noční můra ochranky, líčí experti. Bývalý šéf mluví o chybách

15. května 2024  18:45,  aktualizováno  19:25

Střelbě na slovenského premiéra Roberta Fica nešlo zabránit. Odehrála se podle stejného scénáře...

Robo, pojď sem, řekl útočník Ficovi. Syn nechápe, proč to otec udělal

15. května 2024  19:25

Útočník na slovenského premiéra Roberta Fica si k sobě politika nejdřív zavolal, než pětkrát...

Básník, sekuriťák, sympatizant opozice. Kdo je podezřelý z útoku na Fica

15. května 2024  17:45,  aktualizováno  19:05

Navrhl jsem smrti, abychom si potykali, a ona... se rozplakala. Tak začíná jedna z básní 71letého...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stojí

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:45

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 926x
Důchodce, který získal mnoho životních i odborných zkušeností , aby se dožil zklamání na jednání a chování dnešních politiků.

Seznam rubrik