Pravda a láska (k penězům?) vítězí.

S heslem "Pravda a láska ( k penězům) vítězí" vstoupil president V.Havel do politiky a jeho muži dovedli po dvaceti letech Českou republiku na práh státního bankrotu, na rozdíl od T.G.Masaryka, který za stejnou dobu trvání dovedl ČSR s heslem "Pravda (zodpovědnost) vítězí" mezi nejvyspělejší státy světa.      

 

Řecké přísloví "Když promluví peníze, pravda zmlkne" lze také označit základní problém vládnutí (řízení) státu. "Peníze mohou sloužit nebo rozkazovat" platí i v dnešním moderním světě, který přenesl vládu z královského jedince na veřejnou správu skrze funkce politika. Protože i politici mají přirozenou lásku k penězům dostáváme se k současnému českému i světovému problému - korupce.

Filozof Masaryk řešil tyto problémy zvyšováním vzdělanosti občanů, vybíráním odborných i morálně osvědčených pracovníků do funkcí. Prosazoval ve známost úspěchy vynikajících občanů bez ohledu na to, v čem se jim dostalo uznání. Ke stejnému postupu vybízel i politické strany, aby dávaly záruky za své navržené kandidáty na poslance či senátory. Nekompromisně postupoval vůči těm, kteří zneužívali svá veřejná postavení či se dopustili vážných morálních prohřešků vůči spoluobčanům. Český i slovenský národ v duchu masarykovských idejí přečkal, byť s velkými obětmi světovou válku, dovedl se vzepřít teroru v letech 1948 a 1968. Zásluhou inteligence, která stále pracovala na rozvoji Československa, dovedla do roku 1989 zemi nejen k hospodářským úspěchům, ale i k znovunastolení demokracie.

Česká republika však z nadmíry "lásky k penězům" opustila masarykovské ideje. Překračují se meze morálky i slušnosti, národní uvědomění většině politiků, funkcionářů i podnikatelům nic neříká. Tak máme v úpadku hospodaření státu, školství, spravedlnost, národní sebevědomí, občanskou solidaritu a další. Mnozí vrcholní politikové zakrývají své špatné výsledky práce uváděním zkreslených dat, prosazováním cizích názorů či zvyklostí do našich poměrů, jen aby nepřišli o své "mandáty a příjmy". V takových to poměrech rostou státu dluhy, protože podvodníci všeho druhu mají pro své působení volné pole, neboť stát jim žádné překážky neklade. Staletími je ověřeno, že se nejsnadněji bohatne z veřejných prostředků.

Třeba:

-Politici i další funkcionáři veřejné správy berou platy za dvě i více funkcí bez ohledu na odpovědnost za výsledky práce (poslanci Rath, Hašek, Vdrážka, Štovíček, Jeništa, funkcionáři tělovýchovných svazů v představenstvu a dozorčí radě Sazky atd),

-Jak může dnes existovat politická strana, která vstupuje do politiky jen proto, aby dosáhla pro své členy finanční výhody bez povinnosti hájit zájmy občanů rozvojem státu (Republikánská strana, Věci veřejné),

-Zveřejněné cyusy v mediích zůstávají bez odezvy vlády, státních institucích, úřadů atd. Výsledkem je že české soudy a úroveň řady zákonů mají důvěru u občanů jen 30%

 V knize "Amerika očima francouzského reportéra" (1969) autor uvádí, proč je raději evropanem:

"V evropské hospodě vždy občané uvolňují místo pro starostu, radní obce, lékaře či jiného významného občana, protože si jich váží za jejich práci pro občany. V americe je vážen ten občan, který v hospodě mává peněženkou nabitou dolary třeba oběti, kterou předtím zabil a pak ji okradl"

Čtenáři zapřemýšlej a nečekej až tě stát o vše připraví !

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Januška | čtvrtek 20.10.2011 17:41 | karma článku: 23,07 | přečteno: 995x