Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co nam vytahuje peníze z kapes

jsou vydávané špatné zákony a nařízení, které neslouží občanům, nýbrž jsou zdrojem snadných zisků jedněch na úkor všech občanů. Vládní nařízení o čištění a kontrole komínů patří do této  skupiny. K znění blogu "Výdělek 70 Kč za minutu" přišlo několik diskusních  příspěvků, který otevřel další dopady na občany.  Formou odpovědi na diskusní příspěvek lobisty k mému blogu  Vydělek 70 Kč na minutu uvádím další fakta.

Vážený pane lobbisto,jako zástupce kominíků je vaší povinností ubránit za každou cenu politicky prosazené výhody dané vládním nařízením 91/2010 Sb. Já poukazují v oblasti plynových kotlů na řadu  rozporů se zněním zákonů a na  vytahování peněz z kapes občanů. Ministerstvo vnitra uvádí, že nový text nařízení vlády  91/2010 vychází z praxe a stavu vědy a techniky,ale není tomu tak.

a/ výrobci prefabrikovaných komínů a vložek dávají záruku kvality 30let, stavební zákon nepřipouští připojení plynových spotřebičů, pokud není komín vyvložkován. Vy však tvrdíte, že tyto „komíny vyžadují péči kominíka, který zkontroluje jejich řádný provoz jednou za rok“ .Současně popíráte, že tento úkon nemůže trvat „5  minut „ zjištěný časovým snímkem (detail v bodu d/).

 b/ ze zrušené vyhlášky 111/1981Sb nebyl do vl. nař. 91/2010 převzat §3 odst.2 za bezpečný provoz spotřebiče odpovídá uživatel, zvláště podle odst.1 písmena a/,c/, d/ h/ .Tuto chybu vy hodnotíte, že  „stát je naopak v tomto ohledu velice benevolentní“.

c/ ze zrušené vyhlášky 111/1981 nebyl také převzat  § 4 odst.1“ u komínů, do nichž jsou zapojeny spotřebiče na plyn, kontroluje pouze jejich uživatel“.  Znění vychází z praxe, protože kontrolovat lze jen pohledem. Bylo však převzato  pravidlo č.2 v příloze č.1 vl. nař.91/2010:„U nevyvložkovaného zděného komína pro spotřebiče na plynná paliva se lhůty kontrol a čištění řídí lhůtami kontrol a čištění spotřebiče na pevná paliva“ (také z praxe)

d/Vl. nařízení 91/2010 v příloze 1- pro plynné spotřebiče nařizuje provádět jednou ročně:

- čištění spalinové cesty – což je iluzorní požadavek s ohledem na hladkost komínových vložek umožňující  snášení prachu  na dno komínu,

- kontrola spalinové cesty je žádoucí po 3-5 letech v návaznosti na kontrolu plynových spotřebičů v termínech, které stanovují jejich výrobci !  Toto vládní nařízení vůbec neřeší !

- výběr pevných (tuhých) znečišťujících částí a kondenzátu je stejně iluzorní jako čištění spalinové cesty,(pád ptáka či kulovitého předmětu je mimořádně vyjímečný).

Doba úkonu 5 minut je dostačující na tuto popsanou činnost.

 e/ Vaše formulace pane lobbisto „Pokud se ale rozhodnete pečovat o spalinovou cestu sám, ponesete plnou odpovědnost za případné nehody“   je v rozporu se zdůvodněním ministerstva vnitra k vydání vl. nařízení 91/2010 ve znění: „Část laické veřejnosti je schopna čistit komíny svépomoci za podmínky, že jednou za rok musí nechat takový komín vyčistit  a zkontrolovat odborníkem, tj kominíkem nebo revizním technikem“ Typický jev naší legislativy. Vládní nařízení co v jednom § povoluje, to v dalším § zakazuje. Přitom komíny pro plynové spotřebiče  jsou z hlediska bezpečnosti nejlépe zkonstruovány  a ověřeny dlouholetou praxí 

 f/ TV 24 v 19 hod 23/9 2013 ukazovala činnost kominíků při čištění a kontrole komínů, kde byla ukázka jak  kominík cloumá s kolenem připojeného plynového  kotle, aby ho vytáhl ze zděře komína. Právě koleno je nejkritičtější část spalinové cesty a proto musí být osazeno s lemem, aby nedošlo k úniku oxidu uhelnatému. Kontrola je jednoduchá, stačí jen koleno poklepat.

V pořadu TV 24 bylo uvedeno, že nyní prohlídka komínu stojí občana 500 až 1000 Kč proti roku 2012, kdy se pohybovala od 250 do 500 Kč

 g/ Vaše poznámka „Čištění a kontrola spalinové cesty by měly trvat alespoň20 minut, za 5 minut to dělají nájezdníci bez výučního listu, ti skutečně mohou stihnout až 10 komínů za hodinu – o podvodnících zde, ale, myslím, nepíšete“ (blog Januska –vydělek 70 Kč za minutu) !

Musím psát, protože stejná situace je v oblasti kontroly a čištění samotných plynových kotlů.  Výrobce proškoluje své  smluvní partnery pro tuto činnost a vydává jim atestaci. Na inzerát Servis, opravy, revize a preventivní prohlídky plynových kotlů (vč.kondenzačních) a číslo telefonu, přišel muž, který malým vysavačem vyčistil prach a nečistoty v kotli, za což si řekl 550 Kč a předal potvrzení o vyčištění kotle !  To už se dostáváme do jiné oblasti - práce a zodpovědnost státních úřadů.

 Pokud chceme skoncovat s bezbřehou neodpovědností politiků máme příležitost v říjnových volbách.Použijte pravidlo:

Potřebujeme lidi, kteří dovedou něco vykonat, ne lidi, kteří umějí jen vysvětlovat

 

 

 

 

 

 

 

-  

Autor: Jaroslav Januška | úterý 1.10.2013 10:27 | karma článku: 24,79 | přečteno: 1325x
  • Další články autora

Jaroslav Januška

Kdo odmítne či nečerpá dotace z fondů Evropské unie je zločincem 5

pronesl prezident Zeman a můžeme se dohadovat, zda to myslel vážně, nebo to byl bonmot či jen „plesknutí do vody“. A tak nadále odtékají milionové zisky za provoz vodovodů ČR zahraničním firmám a miliardy Kč dotací, které nedostáváme do VaK, využívají chytřejší státy EÚ

27.3.2015 v 8:45 | Karma: 16,27 | Přečteno: 466x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Januška

proč jsme přijali nabídku zahraničního partnera na provozování vodovodů a kanalizací 4

formou a.s.VaK smíšeného typu. Mohu se vyjádřit k situaci ve VaKxx as, která byla transformovaná podle vládního nařízení 222/1991 Sb na obce. Otiskuji dopis bývalého člena představenstva a.s. VaK jako závěr k serii článků o provozní formě as VaK ( 1-4 mé blogy) uvádím reakci světových měst Berlina, Paříže a Prahy.

10.3.2015 v 9:58 | Karma: 18,43 | Přečteno: 565x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Januška

naši politici změnily veřejné vodovody na vodovody pro veřejnost 3

takže komplexní složité služby oboru vodovodů a kanalizací jsou v České republice zařazeny na úroveň třeba dodávky ovoce. Třeba jablka se třídí (pro veřejnost) "ovoce pro export, ovoce pro český trh, ovoce na šťávy a jam, ovoce na pálenky".Musela vzniknout Občanská celoevropská iniciativa pro vodu, aby se začaly brát vážně odborné požadavky vodohospodářů sdružených ve Světové organizaci vodního hospodářství IWSA. Heslo "Bez vody není života" je třeba brát velmi vážně.

3.3.2015 v 8:22 | Karma: 15,80 | Přečteno: 480x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Januška

voda byznys vyvolených nebo lidské právo 2

Pro transformaci oboru VaK v roce 1993 v a.s. smíšeného typu byla solidarita rozšířena na pomoc venkovu "Bohatší města z odpisů základních prostředků pomohou řešit zanedbaný rozvoj infrastruktury obcí" Předpoklad, že v tomto směru pomohou i politické strany se nenaplnil, takže nadále zůstává závazek daný Evropské unii na vládě ČR, aby v obcích postavila čistírny odpadních vod.

27.2.2015 v 0:00 | Karma: 7,16 | Přečteno: 160x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav Januška

Boj o vodu a její cenu 1

17/2 2014 uspěla Evropská občanská iniciativa pro vodu na veřejném slyšení v Evropském parlamentu s požadavkem, aby voda jako veřejný nezcizitelný majetek byl zakotven mezi základní lidská práva a vyjádřila svůj nesouhlas s privatizací vodohospodářství. Světová organizace vodního hospodářství IWSA 25 let usilovala o tyto změny marně, iniciativa potvrzuje jakou mají občané v demokracii sílu změnit stav vodovodů a kanalizací.

17.2.2015 v 8:40 | Karma: 16,80 | Přečteno: 503x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

  • Počet článků 44
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 926x
Důchodce, který získal mnoho životních i odborných zkušeností , aby se dožil zklamání na jednání a chování dnešních politiků.

Seznam rubrik