Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Islám na Moravě

Asi nejpovědomější informace o jisté přítomnosti muslimů a  islámu v českých zemích jsou jsou  v souvislosti s emigrací - či spíše imigrací z tradičních islámských zemích  po roce devadesát.

 

Islám na Moravě

Aktuálně se jedná především o islám imigrace.

Ale o staletí dříve byly poměrně intenzívní tlaky - aby se i například  Morava stala ne-li většinově islámskou zemí, tak alespoň zemí řízenou podle islámského práva.

Pro úplnost alespoň krátká zmínka o závěrečné třetině 19. století, a počátku 20. století - kdy byla Rakousko - Uherskem anektována Bosna a Hercegovina - české země se znovu dostaly do přímějšího kontaktu s islámem - což se týkalo především armády - kde se setkávali příslušníci různých konfesí.

přelom 19 a 20 . století 

Rakousko - Uhersko a Bosna a Hercegovina

V českých zemích  s ornamentikou a architekturou inspirovanou orientem setkávat přibližně od počátku 19. století - v souvislosti s nastupujícím novým slohem - romantismem - prostoupeným v různých tvůrčích sférách - od architektury po hudbu a literatury. Známý je třeba minaret v zámeckém parku v Lednici - další, již méně honosná napodobenina minaretu by se měla nacházet při zámku Lnáře - ale podobné stavby vznikaly i na dalších místech. Třeba nábřeží ve Světlé nad Sázavou přidává na zajímavosti Turecký pavilón.

S islámskou kulturou je ovšem možno se setkat i zprostředkovaně – například na různých kulturních festivalech – jako například Měsíc autorského čtení „MAČ“ v Brně. Turecko bylo hostem během ročníku 2018. Z různých vystoupení které zde zazněly alespoň vlastní drobnost: „tropický motýl Ibrahim, jakoby potvrdil, že konec léta je opravdu turecký“.

"Pravý" islám na území Rakousko - Uherska (a nepřímo i do Českých zemí formou imigrace) přibyl až v souvislosti s Rakousko - Uherskou okupační správou země Bosna a Hercegovina (která byla i po obsazení rakousko-uherským vojskem formálně součástí Turecka jako Vilájet Bosna) a  formálně bylo toto území Habsburskou monarchií anektováno až v roce 1908. V Českých zemích byl ovšem počet muslimů nevelký- a po nejvíce se příslušníci různých národností a konfesí  setkávali například v armádě. Za první světové války se třeba v armádě bylo možno setkat nejen s postem polní kurát, ale i posty polní rabín a pravděpodobně i polní ímán. V zajateckém táboře Podhrad na Chebsku je pak doložena i polní mešita. 

 

hřbitovní kaple jako malá mešita v Olomouci - jako podklad krajina v Čečně

ilustrace výše: jedna malá mešita jako hřbitovní kaple v Olomouci, jako podklad krajina v Čečně

16. století 

počátek novověku  - Osmanská říše

Asi nejráznější byly tyto tlaky v souvislosti s Tureckým vpádem do Uher na počátku 16tého století - počínajíc bitvou u Moháče. Vojenský tlak Osmanské říše o pár desítek let později přesáhl uherské hranice  a muslimská vojska zaujala postavení  před Vídní a přes hřebeny Karpat pronikala i na Moravu - dokonce i do Slezska. Asi nejohroženější byla krajina zvaná Slovácko - která v jistém smyslu inklinovala k Uhrám.

Z tureckých manévrů na Moravě alespoň situace u města Strážnice...

1594 Moravský zemský sněm vydal pokyn k opevnění ohrožených míst a měst - a zejména na nejvíce jihovýchodní Moravě "Opevnění má být budováno bez všelijakých okras - a za co nejnižších nákladů".

Shodou okolností byl majitel strážnického panství Jan III. ze Žerotína jmenován hlavním vojenským velitelem Moravy a podle nařízení opevňoval pohraniční města. Tehdy bylo dobudováno opevnění Strážnice. Stará strážní věž byla důkladně přestavěna a zvýšena. Celé město bylo obehnáno valem a vodním příkopem. Třeba kolem města Strážnice bylo vystavěno opevnění - kde se zděné brány a bašty střídaly s narychlo postavenými palisádami na valech z jílu a vápna.

1594 Moravský zemský sněm vydal pokyn k opevnění ohrožených míst a měst - a zejména na nejvíce jihovýchodní Moravě "Opevnění má být budováno bez všelijakých okras - a za co nejnižších nákladů". Tak se přihodilo - že třeba kolem města Strážnice bylo vystavěno opevnění - kde se zděné brány a bašty střídaly s narychlo postavenými palisádami na valech z jílu a vápna.

Palisády byly budovány rovněž v karpatských průsmycích - k obraně se plánovalo využít i vodních toků - zejména řeky Moravy.

Město Strážnice nakonec turecký nápor neustálo - ale městské radě s tureckým vedením podařilo dojednat výkupné proti odchodu vojsk zvané výpalné - neboť dobývaní měst zpravidla doprovázely i požáry - jako i v případě Strážnice. Alespoň bylo zabráněno aby oheň zasáhl i vnitřní město.

Přestože Turci jako válečníci byli velmi obávaní - v některých ohledech však nevycházeli hůř než než jejich středoevropští protivníci křesťanských armád - ba právě naopak.

Jednak vztahy mezi vojáky byly považovány za lepší nebo alespoň rovnější než u vojáků křesťanských vládců. Dále ani chování tureckých vojáků k zajatcům nevycházelo  zas tak nepříznivě. Samotné zajetí trvalo poměrně krátce - i když se zajatci se de rodné země již zpravidla navraceli - bylo poměrně časté - že svému řemeslu - či profesi mohli věnovat i na území Osmanské říše - a není vyjímkou, že ze svého oboru měli větší prospěch - než by tomu bylo doma.

Osmanský vpád na Moravu – třebaže Turci pronikli až do Slezska – vítězstvím neskončil - takže lze předpokládat že verše koránu při pobožnostech se ozývaly pouze z polních modliteben při vojenských táborech.

 13. století

Tataři na Moravě

Během 13. století Evropu postihl jeden z nejpustošivějších vpádů z Asie – konkrétně z Mongolska, který původně vycházel z popudu věhlasného vládce Čingischána (i když na Moravu dorazila až generace jeho nástupců).

Tataři na Moravě

Přísně měřeno – Mongolsko nelze považovat za typicky islámskou zemi – konfesně lze zařadit do okruhu budhismu – i když část mongolských bojovníků – tehdy poněkud zkomoleně označovaných jako „Tataři“ se v průběhu času se islamizovala. „Tataři“ pronikaly do Evropy na koních malého vzrůstu, ale velmi rychlých a obratných – a byly tedy velmi obtížným soupeřem. Dále bylo pro Mongoly–Tatary typické, že dobytá města – zejména ve východní Evropě sice byla vypleněna – ale města nebyla využívána jako zázemí – ubikacemi invazních bojovníků se staly polní tábory.

Rozhodujícím rokem byl rok 1241. Tataři se tehdy pokusili vtrhnou do Čech přes Slezsko. V Čechách tehdy vládl král Václav II. – a byla to jeho vojska – která čelila tomuto velmi obtížnému nepříteli. Bitva u Lehnice skončila pro česká vojska porážkou, v následné bitvě u Kladska se podařilo alespoň přesměrovat postup Tatarů směrem na Moravu – a je předpokládána nějaká rozhodující bitva na Moravě – pravděpodobně u Olomouce – i když přesná lokalizace a průběh bitvy v pramenech nejsou zaznamenány – vše nasvědčuje že na Moravě proběhla nějaká rozhodující bitva s kočovnými Mongoly – neboť jejich postup Evropou byl zastaven – a jejich říše se začala zmenšovat směrem na východ – k výchozímu území.

,

6. století

„druhé“ stěhování národů

Není vyloučeno, že verše Koránu mohly zaznívat na Slovensku (a ze Slovenska na Moravu není daleko) i ve velmi ranném období islámu – tedy v šestém století. Tato informace se opírá o jeden dávný pořad – který se zabýval dějinami Slovenska v takzvaném „barbarském“ období – mezi starověkem a ranným středověkem. O který národ či etnikum však mohlo jít – to je již hádanka.

Malá odbočka. Poměrně dominantním etnikem ve zmíněném „barbarském“ období ve středovýchodní Evropě byli Avaři. Jenomže národů s názvem Avaři je po vícero – a pravděpodobně Avaři v dnešním Dagestánu nemají mnoho společného s Avary, jádrem jejichž říše se v šestém století stala Panonie. Z důvodů odlišení se také používá označení LžiAvaři. Vpád Avarů ze stepí Asie v šestém století znamenal téměř takové pustošení jako o více jak století před tím vpád Hunů. Avaři se pokusili dobýt Constantinopol – jejich vpád byl doložen i v Itálii. Nicméně jádrem Říše Avarů se stala Panonie a hlavním městem Sirmium – neboli Srbská Mitrovica. Avaři ovšem měly velmi orginální organizaci státu – a dva vládce – jednoho vojensky-správního a druhého duchovního. S Avary se do střední Evropy dostali ovšem současně i Slované – kteří nejprve koexistovali s Avary v jakémsi područí. Vlastně z rozepří mezi Slovany a Avary s v následujícím století se utvořila Sámova říše.

Ale zpět k Islámu. V šestém století dosáhl územního maxima Arabský kalifát. Kalifát se táhl od Pyrenejského ostrova přes Afriku až po Kavkaz. Směsice národů na Kavkaze byla a je opravdu pestrá – poněkud specifickou historii mají ovšem Arméni – třeba už tím, že Arméni jsou jedním z prvních národů který přijal křesťanství a navíc obřady a chrámy se obdržely v takřka původní podobě. Nicméně s postupující islamizací nemalá část Arménů měla (dle většinového názoru) odpadnout k islámu – a islamizovaní Arméni byli následně nuceni opustit vlast. Kde islamizovaní Arméni skončili prameny neuvádí – nicméně proud národů z Asie směrem do Evropy byl v těch dobách značný.

Autor: Jan Tomášek | úterý 26.1.2021 14:55 | karma článku: 16,57 | přečteno: 1439x
  • Další články autora

Jan Tomášek

Úsvit Lužice - Jindřich Ptáčník a kníže Václav

Malá výprava do desátého století na území dnešního Německa na výhod od Labe a částečně také do Čech.

5.8.2021 v 4:13 | Karma: 7,97 | Přečteno: 1060x | Diskuse| Ostatní

Jan Tomášek

Elektrické a magnetické pole (2) - magnetizace, elektromagnetismus (rozvody v továrnách 2)

Poměrně důležitý děj - při fungování elektrotechnických strojů je krátký přechodný děj zvaný magnetizace - tedy jak silné magnetické pole může příslušná součást přenášet.

27.7.2021 v 9:09 | Karma: 5,41 | Přečteno: 303x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Velká cena Brna a motocykly Kawasaki

Svodka na dané téma -z různých podkladů. Jistým překvapením bylo zjištění -- že značka Kawasaki byla velmi úspěšná dejme tomu ve zlatém období původního brněnského okruhu - tedy přibližně kole roku 1980.

11.7.2021 v 5:56 | Karma: 6,77 | Přečteno: 343x | Diskuse| Sport

Jan Tomášek

Převody mechanické (pastorek a kolo) a elektrické (trafa)

Příspěvek je zároveň rozcestník na téma mechanika pohybu /kinematika a dynamika/. Porvovnání mechanických a elektrických převodů - tedy pastorek - kolo a transformátorů. Základními veličinami převodů je rychlost nebo napětí.

9.7.2021 v 23:26 | Karma: 5,90 | Přečteno: 827x | Diskuse| Věda

Jan Tomášek

Haló haló 3 Jak se připojit k internetu 12- tarify, aplikace, telefon místo počítače

Telefonní tarify - a rozcestník a odkazy na téma počítače, telefony a internet - plus další související témata z dřívějška.

5.7.2021 v 10:35 | Karma: 4,77 | Přečteno: 364x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Za zvuků techna házela nahá žena před dětmi hlínou. Vystoupení řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Ukrajina má právo použít naše zbraně v Rusku, řekl britský ministr zahraničí

3. května 2024  10:26

Ukrajina může použít britské zbraně k úderům na ruském území. Během návštěvy Kyjeva to oznámil...

  • Počet článků 192
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1043x
Zajímám se o spoustu témat - která se trochu mění podle let a období.

Seznam rubrik