Tím také zmizela úcta k celému vontskému zřízení

Kdo rozhoduje o povolení k pobytu? Kdo určuje, na co mají lidé právo? Kdo řídí ministerstva? Kdo je zodpovědný za výchovu dětí?

POLITICKÉ STRANY nebo CÍRKEV?

Zpřísnění imigračních pravidel v Itálii (italskou vládou) rozhořčilo římskokatolickou církev, která chce odmítnutým žadatelům o azyl pomoci. „Už jsem mluvil s ostatními biskupy. Otevřeme dveře každé farnosti pod naší kontrolou. Není to otázka politiky, ale ochrany lidí“, říká Calogero Peri, biskup ze sicilského Caltagirone. [1] Kdo tedy rozhoduje o tom, kdo může v Itálii zůstat? Stát nebo církev? Volení politici nebo vyvolení církevní hodnostáři?

SOUDY nebo OMBUDSMAN?

Soudy v ČR musí znovu přezkoumávat zákonnost zadržení cizinců i po jejich propuštění nebo deportaci, rozhodl v pondělí Ústavní soud. Soudci zároveň z normy vyškrtli spornou pasáž, jež omezovala možnost cizinců s rodinnými vazbami na Čechy žádat o povolení k pobytu v Česku. Rozhodnutí kladně ohodnotila Anna Šabatová, která ve věci figurovala jako vedlejší účastník řízení. „Mám z něj velkou radost. Byla jsem přesvědčena, že jde o ustanovení, která zkreslují základní práva a neumožňují zpětně přezkoumávat, zda byla omezení svobody nezákonná, nebo nebyla. Což si myslím, že je pro právní stát velmi nebezpečný směr,“ uvedla veřejná ochránkyně práv (ombudsmanka). [2] Kdo tedy určuje, na co mají lidé právo? Volení politici nebo vyvolení soudci? Soudci nebo ombdusman?

MINISTŘI nebo STÁTNÍ TAJEMNÍCI?

„(1) Služební místo státního tajemníka se zřizuje v ministerstvu a v Úřadu vlády. Státní tajemník má postavení náměstka pro řízení sekce. (2) Státní tajemník řídí činnosti související se zajišťováním organizačních věcí služby, správy služebních vztahů a odměňování státních zaměstnanců a vedoucího služebního úřadu podřízeného ministerstvu.“ [3] Kdo tedy řídí ministerstva? Volení ministři nebo vyvolení státní tajemníci?

RODIČE nebo ÚŘADY?

Norka Silje Garmová, která vloni v září utekla s dcerou do Polska ze strachu, že ji norská služba Barnevernet připraví i o drhé dítě, získala u českých sousedů azyl. Podle ženiných právníků tím Polsko dokázalo, že rodina je skutečnou nejvyšší hodnotou státu. [4] Kdo tedy nyní řídí výchovu v rodinách? Právoplatní rodiče nebo vyvolení zástupci úřadů?

 

Takto bychom mohli zřejmě pokračovat dlouho dál. Organizací, které dbají na všeobjímající a dokonalou spravedlnost, je v našem světě hodně (namátkou Transparency International, Člověk v tísni, EDUIn atd.). Někdy mám pocit, že jich dokonce přibývá. Anebo že alespoň bobtnají jejich rozpočty. I když to může být jen můj mylný dojem způsobený velikostí prostoru, který tito “napravovači křivd” dostávají v médiích.

Stát bez lidí fungovat nemůže. Že je pro fungování státu nutná moc výkonná, zákonodárná a soudní, o tom snad také nikdo nepochybuje. Ale jak je možné, že se vedle těchto základních prvků společnosti daří tolika dalším "režijním" subjektům? A jak je možné, že je všechny naše společnost uživí?

KECHLIBAR, Marian, bloger, ke Kladsku v 10. století:

„Systém byl tak neproduktivní, že v zásadě stačil k uživení rolnických rodin samotných a generoval jen pár procent přebytku navíc. To znamenalo, že „nezemědělců“ (kněží, vojáků, učenců, šlechticů) bylo málo.“ [5]

A co vlastně tedy drží celý současný společenský systém, který pomalu zavání anarchií, při sobě?

FOGLAR, Jaroslav, spisovatel, v knize Záhada hlavolamu:

„To, co bylo několik let drženo v nejhlubší tajnosti, totiž existence ježka v kleci (čti bohatství) jako talisman Stínadel (čti EU), rozkřiklo se v několika minutách po tom, kdy hlavolam (čti peníze) nenávratně zapadl do bezedných hlubin kalu. A rozkřiklo se i to, že talisman (peníze) byl navždy ztracen a Stínadla (EU) že již svůj talisman nemají. Tím také zmizela úcta k celému vontskému zřízení. Každý si dělal, co chtěl! ...

… Soudržnost Vontů, tak obdivovaná ostatními čtvrtěmi města, vyztužená různými zvyklostmi, obřady, dlouholetou tradicí i organizační výstavbou, sesula se v několika hodinách pod tlakem překotných událostí jako stavba z karet.“ [6]

 

LITERATURA:

[1] Italské kostely se otevírají odmítnutým běžencům. Těch je půl milionu (idnes, 13.12.2018)

[2] Verdikt o cizincích přinese problémy, míní Babiš. Šabatová soudu tleská (idnes.cz, 10.12.2018)

[3] Zákon o státní službě č. 234/2014 Sb.

[4] Norka, které chtěl Barnevernet odebrat už druhé dítě, získala azyl v Polsku (echo24.cz, 12.12.2018)

[5] KECHLIBAR, Marian: Zapomenutý (dříve) český kraj

[6] FOGLAR, Jaroslav: Záhada hlavolamu, 1941, Kobes

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Tichý | úterý 18.12.2018 15:47 | karma článku: 17,83 | přečteno: 627x
  • Další články autora

Jan Tichý

Pohrdej chaosem, vytvářej řád

29.7.2019 v 17:16 | Karma: 11,55

Jan Tichý

Milion chvilek pro literaturu

18.6.2019 v 23:01 | Karma: 15,02

Jan Tichý

Napodobí EU fotbalovou Spartu?

13.12.2018 v 15:45 | Karma: 19,40