Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Milion chvilek pro literaturu

Čtení knih poskytuje člověku dostatek času k tomu, aby si utvářel na věci širší názor a aby pouze nepřijímal zkratkovité informace z kdejakých článků, jak je dnes obvyklé.

"Píšu ti pomalu, protože vím, že neumíš číst rychle!" Tuto krásnou větu říkávala moje prababička mé mamince. Dnes by se však možná hodilo více: „Píšu ti málo, protože vím, že stejně nemáš čas to jinak ani číst.“  

 

Ano, jde o čas. O čas, který nemáme. O čas, který nemáme na klidné hledání svých vlastních názorů. Názorů, které nejsou řízeny internetovými vyhledávači, marketingovými poradci, moderátory mainstreamových televizních a rozhlasových stanic a analýzami odborníků všeho druhu, ale vlastním úsudkem. Úsudkem, který nás nutí pochybovat a nevidět události ve společnosti tak černobíle, jak je nám mnohdy podsouváno. A to i přesto, že argumenty jsou často zdánlivě nezpochybnitelné.

 

KLAUS, Václav, ml.: „Děti ve škole by měly především hodně číst. Kdo hodně čte, víc ví a hůř se mu věší na nos hlouposti. Lidé, co mají velkou knihovnu, jsou vzdělanější, demokratičtější a mají nadhled.“ (Právo, 15.6.2019) 

 

V poslední době jsem měl možnost si díky několika zajímavým knihám uvědomit, že i to, co se zdá jednoznačné, může být ve skutečnosti mnohem složitější, nebo dokonce úplně obráceně. A protože si myslím, že podobně to často bývá i v běžném životě, uveďme si pár knih, kde se to autorům podařilo hezky popsat .

 

Tak tedy…  

 

Dan Brown ve svém posledním románu Počátek (2018) ukazuje různé pohledy na soudobé společenské problémy. Prostřednictvím Roberta Langdona a snoubenky španělského prince Ambry Vidalové rozvíjí příběh, s jehož pomocí dává do kontrastu postoje liberální a konzervativní části společnosti, možnosti moderních technologií a přirozenost, konzistentní postoje královské rodiny a unáhlené reakce španělského lidu. 

 

Karel Čapek ve své fantastické alegorii Válka s mloky z roku 1937 zase barvitě ukazuje, jak může lidstvo morálně zdegenerovat, pokud nepoužívá selský rozum a jediným smyslem života společnosti se stává zisk. Zajímavé je, že některé pasáže knihy zcela přesně vystihují dnešní situaci v Evropě, tj. že i z péče o vybrané jedince a jejich práva lze udělat lukrativní byznys. Mnozí bohatí pak velmi úzkostlivě pečují o ty nejslabší. Pochopitelně ne ze soucitu.   

 

Coelhova Vyzvědačka Mata Hari. Kurtizána a špionka, která ačkoliv byla středem zájmu mnoha mužů, začala náhle přicházet o své výsadní postavení a širokou podporu. Ne snad proto, že už nebyla hezká anebo že by jí to už nešlo, ale jednoduše proto, že začala být až nebezpečná svému okolí. Na své přátele i nepřátele toho totiž věděla prostě příliš moc.    

 

A dále: V knize Žítkovské bohyně Kateřina Tučková ukazuje, jak jednoduše lze ze staré samotářské bylinkářky vytvořit společnosti krajně nebezpečnou osobu. Vlastimil Vondruška ve svých příbězích o Oldřichovi z Chlumu píše o tom, jak mohou falešná očekávání a třeba i záměrně nastrčené indicie přivést člověka k mylnému výkladu událostí. Wilbur Smith v Řece bohů popisuje Egypt faraonské doby. Pod pozlátkem technické a ekonomické vyspělosti se skrývá morálně totálně zdevastovaná společnost. Zajímavé je jistě i Clancyho famózní dílo Hon na ponorku, v němž autor mistrovsky vykresluje zradu kapitána sovětské ponorky Ramiuse, který zcela nečekaně změní kurz a zamíří ke břehům Spojených států.  Anebo si stačí přečíst román Dva proti říši od Jiřího Šulce, aby si člověk uvědomil, jak pestré události a souvislosti se pojí s hlavní dějovou linií příběhu.

 

Že může být vše zcela naopak, než se zdá, je též krásně popsáno v knize Prašina od Vojtěcha Matochy. Teenageři Jirka, Tonda a En pomáhají Jirkovu dědečkovi zachránit stroj Hanuše Nápravníka, který zabraňuje svévolnému rozpínání tajemné zóny bez elektřiny. Ke svému překvapení však zjistí, že je vše naopak.

 

VONDRUŠKA, Vlastimil: "Pravda se nedala hledat silnými slovy, ale ve vlastním svědomí a srdci. Tak to radily právnické spisy, které po hříchu mnozí urození soudci nejen neznali, ale nebyli ani ochotni je respektovat. Tahle namyšlenost podle Oldřicha z Chlumu v posledních letech neustále rostla." (Zločin na Bezdězu)

 

Ale možná nás brzy čeká kromě Milionu chvilek pro demokracii i milion chvilek pro literaturu a lidé začnou opět více číst knihy! 

Autor: Jan Tichý | úterý 18.6.2019 23:01 | karma článku: 15,02 | přečteno: 283x
  • Další články autora

Jan Tichý

Kolik stromů už zasadila Greta Thunbergová?

Ačkoliv mnohé státy (nejen) kvůli zlepšení klimatických podmínek intenzivně sází miliony a miliardy stromů, Gretě Thunbergové to nestačí. Chce víc, ještě víc. Přidáte se? Lesy ČR přichystaly na 19. října největší sázení stromů...

1.10.2019 v 14:05 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1648x | Společnost

Jan Tichý

Pohrdej chaosem, vytvářej řád

V médiích se neustále objevují různé názory na to, jak má svět vypadat a kdo ho má řídit. Těžko říct...

29.7.2019 v 17:16 | Karma: 11,55 | Přečteno: 176x | Společnost

Jan Tichý

Stanou se země V4 ostrovem pozitivní deviace v Evropě?

Ve svém vánočním poselství Miloš Zeman pochválil činnost Visegrádské skupiny. Naopak předseda Pirátů Ivan Bartoš se k činnosti skupiny V4 staví negativně. Tak, pánové, jak tedy?

17.1.2019 v 16:35 | Karma: 31,00 | Přečteno: 805x | Společnost

Jan Tichý

Tím také zmizela úcta k celému vontskému zřízení

Kdo rozhoduje o povolení k pobytu? Kdo určuje, na co mají lidé právo? Kdo řídí ministerstva? Kdo je zodpovědný za výchovu dětí?

18.12.2018 v 15:47 | Karma: 17,83 | Přečteno: 627x | Společnost

Jan Tichý

Napodobí EU fotbalovou Spartu?

Jak je ale vidět i na příkladu fotbalové Sparty, relativně neomezené finanční zdroje a naivní představy vůdců mohou způsobit i totální rozklad fungující společnosti.

13.12.2018 v 15:45 | Karma: 19,40 | Přečteno: 526x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Doložte, že je Země kulatá, šokoval slovenský vysoký státní úředník

30. dubna 2024  16:18

Blízký spolupracovník slovenské ministryně kultury Martiny Šimkovičové Lukáš Machala dal najevo...

Válek představil prezidentovi plán rozvoje zdravotnictví. Řešili i ministra pro vědu

30. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  16:07

Prezident Petr Pavel přijal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Představil mu...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Není to o lajcích a na TikToku nebudu, říká budoucí ministr pro vědu Tuleja

30. dubna 2024  15:37

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 49
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 592x
Vysokoškolský pedagog působící v oblasti ekonomiky dopravy. Hlavní řešitel veřejné databáze IODA, jejímž obsahem jsou dopravně-ekonomická data.

Seznam rubrik