Není gate jako gatě

A i přesto, že všichni moc dobře víme, že dokonalý není ani muž, ani žena, lidstvo by si mělo rychle uvědomit, že hledání dokonalosti má své meze.

I přesto, že česká herečka Linda Rybová nedávno prohlásila, že ji vadí, jak se společnost nesmyslně žene za tím, aby vše bylo v nejlepší kvalitě a že by to zakázala [1], všude po světě se objevuje stále více problémů, které lidská touha po dokonalosti vyvolává.

DIESELGATE: Snaha automobilky Volkswagen dodržovat přísné emisní limity spalovacích motorů dovedla tuto společnost k falešné úpravě softwaru, jehož prostřednictvím byly emise laboratorně zjišťovány a oficiálně úmyslně snižovány pod skutečnou hodnotu. Cílem koncernu přitom bylo splnit náročné normy a přiblížit motory fyzikální dokonalosti. Je svým způsobem jedno, jestli tato snaha celosvětového výrobce aut byla motivována diktátem přísné regulace, snahou o optimalizaci ekonomiky provozu vyráběných vozidel anebo čistě ekologickými ideály. Člověk se prostě snažil „na sílu“ dosáhnout fyzikální dokonalosti a takto to dopadlo. [2]

INTELGATE: Touha společnosti Intel po výrobě „nejrychlejších čipů na světě“ vedla k bezkonkurenčnímu navyšování jejich výkonů oproti konkurenci. To sice vedlo k tomu, že Intel dosáhl dominantního podílu na trhu s čipy, nicméně v loňském roce se začala projevovat i v tomto případě temná stránka věci, tj. klesající bezpečnost čipů. Bezpečnostní nedůslednost spočívající v odhadování výsledků výpočtů (nikoliv důsledné čekání na skutečné výsledky) umožňuje zvyšovat rychlost čipů, ovšem tím současně nahrává hackerům. Chyby tudíž nejsou řešitelné klasickým softwarovým způsobem, protože jsou zabudovány přímo v hardwaru počítačů. Firma Intel ve své touze po dokonalé rychlosti svých čipů, která se dlouhodobě promítala v jejím zvyšujícím se tržním podílu, nevědomky ignorovala bezpečnostní limity počítačové techniky. [3]

ČSOBLeasingGATE: Přání společnosti ČSOB leasing získat v silné konkurenci co největší podíl na trhu operativních leasingů vedla k nabídce levných leasingů, které šlo nabízet díky nastavení nesmyslně vysoké zůstatkové (prodejní) ceny relativně nových korporátních automobilů. V tomto případě byly ignorovány ekonomické zákonitosti trhu, tj. limity nasycenosti trhu. Ano, vím, těžko se odhaduje, kolik lidí a za kolik peněz si bude ochotno koupit ojeté luxusní automobily. Ale kdo by nechtěl vyšší podíl na trhu, že? [4]

CASE MONEY: Podobně jako ve všech výše uvedených případech dochází čas od času k tomu, že se lidem nedostává peněz. To vedlo v historii opakovaně k postupnému nahrazování dražšího kovu v mincích kovem méně hodnotným (měď za zlato apod.), během 20. století k postupnému upuštění od zlatého standardu (krytí měny zásobami zlata ve stejné hodnotě) a v současné době dochází k nekonečné emisi fiktivních peněz.

Inu, jak ve svých knihách skvěle popisuje pan Vondruška, žádostivost, chyby a nedokonalost lidstva tu vždycky byla, je a bude:

„My teprve cestu k dokonalosti hledáme,“ zasáhl s pokorným výrazem ve tváři panoš Ota a sepjal zbožně ruce. Oldřich z Chlumu o něm často prohlašoval, že by se u něj mohli hereckému umění učit všichni komedianti křesťanského světa. „Jsme však bytosti chybující, jako každý křesťan. Někteří z nás mají potíž ovládnout žádost žaludku, někteří žádosti jiné.“ [5]

I přesto, že touha lidí po větší dokonalosti obcházením přírodních, ekonomických či jiných zákonitostí a přirozených skutečností zcela evidentně způsobuje lidstvu nemalé problémy, v určitých společenských kruzích (mám dojem, že jde zejména o některá média a neziskové organizace) se projevují snahy o nalezení dokonalého člověka.

A i přesto, že všichni moc dobře víme, že dokonalý není ani muž, ani žena, lidstvo by si mělo rychle uvědomit, že hledání dokonalosti má své meze.

Gatě dolů!

LITERATURA:
[1 ] Dnes musí být vše bio, přitom jde jen o byznys, říká Rybová, idnes.cz, 16.10.2018
[2] Ještě nás toho hodně čeká, říká novinář, který rozpletl kauzu Dieselgate, irozhlas.cz, 18.9.2018
[3] V procesorech Intelu bylo objeveno osm nových chyb. Jsou kritické, novinky.cz, 4.5.2018
[4] Leasingovým firmám chátrají tisíce vrácených aut, nikdo je nechce, idnes.cz, 24.8.2018
[5] VONDRUŠKA Vlastimil: Ďáblův sluha, MOBA, 2014

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Tichý | pátek 26.10.2018 9:47 | karma článku: 11,14 | přečteno: 268x
  • Další články autora

Jan Tichý

Pohrdej chaosem, vytvářej řád

29.7.2019 v 17:16 | Karma: 11,55

Jan Tichý

Milion chvilek pro literaturu

18.6.2019 v 23:01 | Karma: 15,02