Ošklivé obrázky a omezení kouření

Zaznamenal jsem, že už letos by se na obalech cigaret měly objevovat vedle slovního varování fotografie nebo jiná vyobrazení, která mají varovat před škodlivostí kouření.

Všechny komentáře, co jsem o tom zatím četl, především zpochybňují efekt tohoto opatření na snížení počtu kuřáků (a já s nimi souhlasím, viz níže). Ale na toto opatření se mohou určitě "těšit" i nekuřáci.

Předem říkám, že já sám jsem nekuřák. Vůbec mi nevadí zvažovaný zákaz kouření v restauracích, přivítal bych jej. Naopak mi vadí i to, když jdu po ulici a přede mnou si vykračuje někdo se zapálenou cigaretou. To se ho pak snažím buď co nejrychleji předejít, nebo naopak výrazně zpomalím.

Co mě ale i jako nekuřáka velmi znepokojuje, je blížící se pokrývání krabiček s cigaretami nechutnými obrázky mrtvol, poškozených vnitřních orgánů apod. Až to začne, už se opravdu těším na nákup do samoobsluhy! Když budu platit u pokladny potraviny a nápoje, možná se u té pokladny rovnou poblinkám, až mi oko padne na ty krásné obrázky. Abych se uklidnil, asi konečně začnu kouřit. Podobný průběh nejspíš bude mít, když si skočím do trafiky pro noviny.

A už teď závidím například všem prodavačkám a prodavačům (většinou také nekuřákům), kteří budou muset toto zboží s krásnými obrázky na obalu vyskladňovat a prodávat. I děti, které doprovázejí na nákupy rodiče, se určitě rády na nějakou tu dobře naaranžovanou mrtvolu kouknou. Tedy pokud nebude na dveřím obchodů upozornění, že je vstup povolen až od 18 let.

Osobně si myslím, že celá tato taškařice může vést jen k dalšímu zhrubnutí lidí, kdy pohled na mrtvoly nejen ve filmech bude naprosto všednodenní záležitostí (i pro ty, co nesledují zpravodajské servery).

A jaký to asi bude mít efekt na kuřáky? Opravdu si někdo myslí, že tím dojde k zásadnímu omezení kouření? Bude to mít asi takový efekt, jako dosavadní snahy na zvýšení porodnosti.

Možná pár jedinců se slabou povahou to na čas odradí. U dalších kuřáků to třeba také vyvolá malý šok na začátku, který ale rychle překonají. Vždyť víte, opakovaný vtip není vtipem a při takové páté krabičce ... Každý přece už teď ví, že kouření škodí zdraví.

No a pak si také myslím, že výrazně stoupne prodej elegantních obalů na nechutné krabičky. Pokud prodej takových obalů Evropská unie zakáže jako škodlivý, stoupne počet těch, co si vyrobí obal jako origami. Nebo o to možná požádají svá děcka, ať si pohrají, a tím u nich začnou pěstovat lásku k cigaretám od útlého věku.

Vím, že spousta čtenářů si řekne, že jen kritizuji a nic pozitivního nenavrhuji. Rád bych spasil svět, ale na to nemám. Fakt si ale myslíte, že tohle je řešení, které výrazně přispěje k omezení kouření? Já si naopak myslím, že tohle je řešení, které udělá život všech, tedy i nekuřáků, ještě pochmurnějším. Přitom už tak je na světě problémů dost.

Autor: Jan Svoboda | úterý 19.1.2016 8:55 | karma článku: 18,92 | přečteno: 363x