Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žijeme v Matrixu?

Žijeme ve světě, který je založen na fikci a podvodu? Říká se, že peníze hýbou světem. Je tomu tak? Když jsem začal slýchávat v předvolební kampani heslo, které vybízelo ke krocení státního dluhu s ohledem na naše děti a vnuky, začal jsem se o tuto problematiku trošku zajímat.

          Nechápal jsem, jak je možné, že ostatní demokratické země mají dluh podstatně vyšší, než je ten náš a rovněž s tím nic nedělají. Vždyť se je snažíme od pádu komunismu ve všem dohnat,  jsou pro nás vzorem. Mohou s tím však tyto země skutečně něco dělat?

            Když uvážíme s jakými ciframi operují státy, je jen těžké si představit, že by takové peníze mohly skutečně existovat. Dluh USA přepočítaný na jednoho obyvatele je 200 tisíc dolarů. Tedy asi 6 milionů korun.

            Když začala koruna rapidně posilovat vůči euru i dolaru v první polovině roku 2008, začal jsem se zajímat o komoditní trh. Překvapila mě existence pákového efektu. Člověk, který má 100 dolarů, si může koupit určitou komoditu (zlato, ropu či národní měny) v hodnotě několikanásobně větší (páka). Kupující totiž nakupuje s předpokladem, že komodity ihned zase prodá, nejlépe se ziskem. Není tak pro majoritní většinu z nich žádoucí, dostat komoditu ve fyzické hmotné podstatě do svého skladu. Poslední kupující v celém tom řetězci transakcí musí totiž zaplatit celkovou reálnou hodnotu komodity, ale již bez přispění pákového efektu. Na to však většina obchodníků s komoditami nemá skutečné finanční prostředky. Tyto obchody můžou fungovat jen na základě důvěry a tudíž i likvidity trhu.

            Podobně však funguje i současný bankovní systém půjček na úrok, bez reálných finančních rezerv, které by byly kryty poměrem  1:1. Banka vám půjčí třeba sto dolarů, ale ze zákona je musí mít kryté pouze částkou dvou dolarů. Jak je to možné? Pokud to nedává smysl, přečtěte si prosím ještě jednou předcházející odstavec. Princip je hodně podobný.

            Peníze narozdíl od většiny dalších komodit, jsou komoditou virtuální. Dají se množit téměř jen myšlenkou. Je ovšem jisté, že pokud bych si chtěl myšlenkou zvýšit stav svého bankovního konta, ničeho tím nedosáhnu. Žiji totiž v Matrixu, nikoliv mimo něj. Tento systém neovládám, netvořím jeho pravidla. Ti co stojí na druhé straně, nechávají lidi v iluzi, že peníze jsou jako kukuřice, banány, sója, zlato či ropa. Tak tomu však není.

            V minulosti byl dolar i jiné měny kryty komoditou - zlatem. Hodnota komodity pro člověka a společnost vyjadřovala hodnotu peněz, měny. Základní podstata peněz se však změnila. V současnosti může být papírový nebo digitální dolar směněn pouze za jiný takový dolar.

Pokud bychom chtěli za každý dolar (ne jen za ty z mincovny, těch je jen okolo 5 procent ze skutečné cifry peněz obíhajících po světě ) dostat reálný ekvivalent v nějaké komoditě, např. ve zlatě, nebylo by dostatek zlata na pokrytí. Je to zvláštní na pochopení. Zdravý rozum totiž říká, že pokud mám 100 dolarů, dostanu za ně v obchodě stejně hodnotný kus zlata. Ano tak to je, bohužel jen tady u nás v Matrixu.

Pokud by všichni lidé vzali peníze a šli si za ně koupit zlato, Matrix by se začal hroutit. Nabídka a poptávka by však systém zachránily. Ale představme si situaci,že se všichni střadatelé ve stejný okamžik rozhodnou, vybrat si své peníze z bank. To by byl konec. Matrix by se zhroutil.

Matrix se generuje a roste jen díky nám. Pokud si totiž budeme půjčovat peníze a banka bude věřit, že svůj závazek splácet dluh splníme, tyto peníze pro nás vytvoří. To znamená, že pokud investoři a finanční domy budou věřit, že český občan bude pracovat a tvořit hodnoty, nikdy peníze nedojdou. Jen dluh se bude zvětšovat, avšak jen o takovou částku, aby poměr k HDP zůstal přibližně stejný. Pokud se tak neděje, je čas na reformy.

Podle mého je státní dluh jen strašák, který se hodí v agitaci některých politických stran, které chtějí získat politickou moc a uskutečnit reformy, které budou výhodné jen pro určitou skupinu lidí. Každý by si měl uvědomit svou pozici ve společnosti na základě svého přesvědčení, ale také podle svých hmotných prostředků a hledat tak podporu u té politické strany, která ho bude reprezentovat. Je potřeba, aby byla společnost vyvážená. Jakékoliv extrémy vyvolávají krizi!

Vím, teď asi zase straším voliče ODS, ale protože ti již jasně vyjádřili svým sloganem, že se strašit nenechají, nechává mě to v klidu. Já se také nebojím, pokud má člověk práci a malé dluhy, žít v Matrixu je pohodlné. Zhroucení Matrixu by jen přineslo nestabilitu a porodní bolesti při zrodu nového systému a řádu. Je docela možné, že se tak již děje. Nedělám si iluzi, že tento svět ve kterém žijeme, je věčný. Vše je v pohybu a vše se mění. Civilizace se rodí a zanikají, stejně jako ideologie a řády.

 

Heslo Matrixu je:

 

Produkce pro produkci, spotřeba pro spotřebu.

 

Autor: Jan Štěrba | sobota 13.6.2009 1:27 | karma článku: 33,71 | přečteno: 4534x
  • Další články autora

Jan Štěrba

V zájmu sebe samotného …

Tak a je to jasné. Vláda přežila největší krizi od voleb. Přežila, troufám si říct, díky nemalému přispění našeho prezidenta. Prezidenta, který potřebuje být viděn a je mu téměř jedno v jakém světle. Vždyť tento úřad má už od dob T.G. Masaryka tu zvláštní auru, která tomuto úřadu získává kladné body u české veřejnosti.

20.4.2011 v 18:20 | Karma: 13,91 | Přečteno: 1232x | Diskuse| Politika

Jan Štěrba

František Matějka by měl jít do Talent Mánie

František Matějka odhalil pravé důvody stávkujících, peníze to prý nejsou, je to šest příčin v nichž si vedeme nejlépe. Je to náročný daňový systém, nedůvěryhodné prostředí pro investory, velký počet státních zaměstnanců, velký poměr státních zaměstnanců k pracovníkům v soukromém sektoru atp.

23.9.2010 v 17:05 | Karma: 24,25 | Přečteno: 2576x | Diskuse| Politika

Jan Štěrba

Topolánkova arogance a jeho lži

Je zarážející, kolik prostoru se zde na blogu dostává panu Paroubkovi a ČSSD vůbec. Vždyť stejnou pozornost by si zasloužil i bývalý premiér Mirek Topolánek se svou ODS. Čtenářům blogu na iDnes se totiž může zdát, že excelentními výroky oplývá jen Jirka Paroubek. Není tomu tak, já se teď pokusím přehodit trochu toho hnoje zleva doprava.

20.8.2009 v 18:48 | Karma: 29,31 | Přečteno: 2030x | Diskuse| Politika

Jan Štěrba

Koho volit?

Předčasné volby se pomalu blíží. Politické partaje připravují své volební programy, některá strana ho již představila, jiná čeká na zpětnou vazbu od voličů na ještě neexistující program. Volební předsevzetí, jak jsme se již několikrát mohli přesvědčit, jsou však od povolební reality značně odlišná. Koho tedy volit, abychom se potom nedivili?

6.8.2009 v 20:10 | Karma: 12,32 | Přečteno: 2680x | Diskuse| Politika

Jan Štěrba

Musela se živit jako striptérka

Musela se živit jako striptérka, aby zaplatila lékařskou péči pro svého vážně nemocného syna. Zjednodušeně charakterizován příběh filmu Powder Blue. Asi všichni viděli alespoň jeden film na podobné téma - drahé zdravotní péče v USA. Tento americký sen komerčních pojišťoven však může být pro mnohé z nás jen noční můrou.

4.8.2009 v 20:10 | Karma: 16,12 | Přečteno: 1595x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1902x
Muž v nejlepších letech se zájmem o historii.

Seznam rubrik