Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

6 kroků jak si splnit to co opravdu chceme

Pro mnoho lidí jsou vlastní sny něčím vzdáleným, nereálným a neslučitelným s všedním životem. Pokud se jich ještě definitivně nevzdali tak věří, že jedinou šancí na jejich splnění je zázračný zásah štěstěny.

Ti o něco šťastnější stále věří, že svých snů jednoho dne dosáhnou. Zatím však jejich vysněné zážitky čekají v kolonce možná/někdy.

Jestliže ale čtete tento článek, dost možná patříte k úzké skupince těch, kteří vědí, že pokud chtějí svých snů dosáhnout, musí začít ihned. Ne až budou mít lepší práci, ne za rok ani ne zítra. Dnes, je jediný čas, který se počítá.

Jak ale začít? Jak se vydat na cestu na jejímž konci je splnění životních snů? Následujících 6 kroků vám umožní zakotvit vaše sny v realitě a naplánovat konkrétní kroky na cestě za jejich realizací.

 

1.      Najděte svůj sen

Než se můžete vydat na jakokoukoli cestu, musíte mít alespoň hrubou představu, ja váš cíl vypadá a jakým směrem se nachází. Jako děti jsme své sny měli všichni, ale s přibývajícími roky mnohé z nás svět okolo postupně naučil nežít v oblacích a smířit se s realitou. Možná proto budete muset hodně přemýšlet, než svoje sny znovu naleznete (o tom jak své sny znovu objevit jsme psali na našem blogu dříve).

2.      Představte si ho

Zapojte svoji fantazii a představte si každý detail svého vysněného života. Představujte si dopodrobna, jak v něm žijete den za dnem. Váš sen tak dostane o něco reálnější obrysy.

Je dobré myslet i na zdánlivě nedůležité detaily. Pokud je například vaším snem plavit se na jachtě po Karibiku, uvažujte o tom, co na jachtě celý den děláte. Kdo je tam s vámi? Co budete dělat, když doplujete do přístavu? A jak bude žít, až skončí sezona. Kam se vrátíte?

Pokud sníte o tom být filmovou hvězdou, představujte si co děláte, když zrovna nestojíte před kamerou. S kým žijete? Jak vypadají vaše všední dny? Kam se vrátíte po tom, co obdržíte svého prvního Oskara?

Toužíte po tom žít ve vlastním zámku uprostřed rozsáhlých pozemků na anglickém venkově? Co v něm celé dny děláte? Jak vypadají vaši přátelé a jakým způsobem se bavíte?

Tyto a další podobné otázky vám pomůžout svů sen lépe propojit s realitou. Možná se dokonce budete chtít vráti o krok zpátky a některá svá přání přehodnotit. Aby vás splnění vašich snů skutečně učinilo šťastnými, neměli byste chtít jen něco vlastnit nebo prožít jednorázový zážitek.

Mnoho na první pohled skvělých životních snů se po druhém a dalším pohledu stane prázdných a zaplněných nudou ve zlaté klícce.

Představme si například Petra. Petr je 35letý dispečer ve středně velké logistické společnosti. Sní o tom, že bude pohádkově bohatý a bude cestovat po světě. Chtěl by poznávat ta nejkrásnější místa planety a na několik měsíců si vyzkoušet život na každém z nich. Rok by žil mezi New Yorskými mrakodrapy, rok ve vesničce ve Švýcarských alpách. Další rok by strávil na své luxusní jachtě v Jihočínském moři. Jedl by jen v michelinských restauracích a bydlel v pětihvězdičkových hotelech.

Když si Petr představuje svůj sen do detailů, myslí na to, jak se ráno probudí v hotelu poblíž pláže na Bali. Po snídani z mořských delikates se odebere k pláži, kde se dá do řeči s místním rybářem, kterého pozná o několik dní dříve. Odpoledne spolu pojedou na moře kde se Petr naučí chytat ryby tak, jako to dělají místní rybáři. Další dny bude mít Petr příležitost seznámit s dalšími obyvateli. Bude poznávat jejich zvyky a jejich způsob života.

3.      Odpovězte na otázku proč právě tohle

Jakmile máte o svém snu jasnou představu, odpovězte si na otázku „Proč chci právě tohle?“ Různí lidé totiž mohou snít o stejných věcech, ale každý z úplně jiného důvodu.

Například dva kamarádi, Honza a Tomáš. Jejich společným snem je stát se slavnou rockovou kapelou. Chtějí jezdit po světě, koncertovat a vyprodávat stadiony.

Honza má duši umělce. Miluje hudbu a chce skrze ni promlouvat svým vlastním vyjímečným hlasem. Touží předávat svoje pocity statisícovým davům. Láká ho trávit život na turné po všech zemích světa. V mezičase chce zkoušet, psát nové písničky a dál zdokonalovat svoje umění. Sní o tom, že bude jedním z nejlepších muzikantů všech dob.

Tomáše naproti tomu láká život rockové hvězdy. Miluje potlesk a touží po slávě a obdivu davů. Představuje si, že jeho život bude jedna velká party. Vidí, jak se mu budou holky sami vrhat do náruče, jak bude rozdávat autogramy šílícím fanouškům a vystupovat v televizních show. Bude jezdit v nejdažších autech, mít vlastní vrtulník a žít ve vile o padesáti pokojích.

Přestože mají Honza s Tomášem stejný společný cíl, každý o něm sní ze svých vlastních důvodů. Pro Honzu je nejdůležitější umělecká seberealizace zatímco Tomáš touží po slávě o obdivu ostatních.

Tím, že si sami odpovíte, proč chcete právě to či ono, zjistíte co je na vašich snech to skutečně důležité a podstatné. Například možná sníte o tom, že budete s partou přátel cestovat po celém světě. To nejdůležitější pro vás ale je trávit čas s přáteli, místo je druhořadé. Nebo naopak chcete ze všeho nejvíc poznat svět a společnost přátel by byla jen třešničkou na dortu.

Jakmile pochopíte, co je na vašich snech to nejdůležitější, můžete přistoupit k dalšímu kroku.

Vraťme se ale nejdříve ještě jednou k Petrovi z předchozího příkladu. Petra láká cestování v luxusu, cizí kuchyně, luxusní automobily a spousta mimořádných zážitků. Když se ale zamyslí hlouběji, uvědomuje si, že hlavním důvodem proč chce poznávat svět je osvobození se od nudné denní rutiny a šance poznávat jiné kultury a jiné způsoby života.

4.      Najděte chudákovu verzi svého snu

Sny jsou většinou plné luxusních aut, exotických destinací či statisícových davů fanoušků a dalších, těžko dosažitelných věcí. Právě to je možná důvod, proč je tolik lidí začne považovat za nesplnitelné a nikdy se o jejich splnění nepokusí.

Ale po tom co jsme své sny analyzovali a přesně víme, proč chceme právě tohle, můžeme je mnohem víc přiblížit realitě.

Vytvoříme chudákovu verzi.

Chudákova verze je verze našeho snu, ze které jsme osekali vše kromě nejdůležitějšího jádra. Získáme tak něco mnohem dosažitelnějšího a mnohem bližšího realitě. Zároveň nepřijdeme o ty nejdůležitější věci na kterých náš sen stojí.

Náš známý Petr ví, že si na svůj vysněný život luxusního cestovatele svojí současnou prací nikdy nevydělá. Jeho jedinou nadějí je loterijní tiket, který si pravidelně každý týden kupuje. Jednou večer u televizního losování, po obzvláště nevydařeném dni v práci, vztekle zmuchlá svůj tiket a vyhodí do koše. Zase nevyhrál. Rozhodne se, že musí najít jinou cestu.

Začne přemýšlet nad svým snem. To co ho opravdu nejvíce láká nejsou luxusní hotely ani vlastní jachta. Nade všechno ostatní však touží po svobodě. Chce trávit měsíce na různých místech světa a na vlastní kůži okusit tamní život. Začne přemýšlet nad chudákovou verzí svého snu.

Nemusel by spát v luxusních hotelech, stačilo by mu jakékoliv ubytování, dokonce i v těch nejlevnějších motelech. Ani jachta není důležitá. Cestovat by mohl nízkonákladovými lety nebo autobusem.

Když na touto verzí svého snu Petr přemýšlí, zjišťuje že je pro něj jenom o málo méně lákavá než plná verze plná peněz a luxusu.

To, že vytvoříme chudákovu verzi svého snu neznamená, že se původního snu vzdáme a spokojíme se s něčím menším. Jde o to, aby se z našeho snu stalo něco, o čem můžeme realisticky uvažovat. První schůdek na cestě za splněním našeho snu v plné parádě.

 

5.      Vyvořte si seznam toho, co potřebujete

Vytvořili jste chudákovu verzi svého snu. Ta je však nejspíš pořád mimo vaše možnosti. Nemáte peníze, volný čas ani potřebné dovednosti. Ale určitě už nepůsobí tak nerealistickým dojmem.

Je na čase si udělat seznam věcí, které jsou pro splnění chudákovi verze snu nezbytné. Bude nejčastěji skládat z:

  1. Peněz – konečná částka nebo pravidelný příjem)
  2. Času – kolik hodin volného času každý den na svůj sen potřebujete
  3. Dovedností – Co musíte vědět a umět, aby se sen mohl splnit
  4. Vztahů – Koho musíte znát, kdo musí znát nás

Podle povahy vašich snů může být součástí seznamu i cokoliv dalšího. Musí to však být věci, které je možné získat. Proto v seznamu nemějte věci jako magická moc nebo být vyšší o 10 cm.

Vraťme se k Petrovi. Ten po inspirujícím večeru stráveným zjišťováním informací zjistil, že ke skromnému životu na většině míst světa by mu stačil přibližně jeho současný příjem. Zároveň však jeho sen potřebuje veškerý jeho čas – chce přece žít na místech vzdálených tisíce kilometrů.

Aby mohl sen realizovat, potřebuje nějak získat příjem kolem 30 tisíc mesíčně aniž by musel chodit do práce. Nebo musí dokázat tyto peníze nějak vydělat zatímco bude cestovat.

 

6.      Vytvořte plán

Teď přichází ta nějtežší část. Před sebou máte seznam konkrétních věcí, které potřebujete získat, aby jste si mohli začít plnit svůj životní sen. Složitost jejich získání bude samozřejmě záležet na vašem snu, ale protože jste vytvořili Chudákovu verzi snu, mělo by se jednat o věci dosažitelné.

Nebuďte překvapeni, pokud zjistíte, že získání mnohých položek na seznamu vám může trvat několik let. Nikdo netvrdí, že splnění snů je rychlé a jednoduché. Pokud však nechcete čekat na nepravděpobný zásah štěstěny, nemáte na výběr. Pokud se nevydáte na cestu za splněním toho co chcete, budete navždy žít život někoho jiného.

Petr má štěstí. Jeho seznam je poměrně krátký, potřebuje 30 tisíc na každý měsíc, kdy bude na cestách. Nemá doma žádné závazky a nevidí ani žádné jiné překážky proč by nemohl odcestovat.

Že by potřebnou částku našetřil se mu nezdá příliš reálné. I po několika letech tvrdých úspor by si mohl dovolit maximálně několikaměsíční dovolenou. Potom by se musel znovu vrátit do svého zaměstnání a začít od začátku.

Jeho druhou možností je najít si práci v místě, kde bude zrovna žít. To už je zajímavější varianta. Petr si ale myslí, že hledat novou práci v nové zemi každých pár měsíců by bylo velmi těžké a stresující. Svoboda, která je klíčovou součástí jeho snu, by zmizela.

Nejlepší možností by bylo pracovat na dálku. Petr už mnohokrát slyšel o takzvaných digitálních nomádech. Lidech, kteří cestují po světě a k práci jim stačí počítač a připojení k internetu. Peníze vydělávají bez ohledu na to, kde zrovna jsou.

Taková možnost by ho lákala. Byl by pánem svého času, mohl by žít kdekoliv na světě a přitom by dělal relativně stabilní práci.

Je tu však háček. Petr pracuje jako dispečer v logistické firmě. Jeho práce vyžaduje fyzickou přítomnost a přesně stanovenou pracovní dobu. Takovou práci není možné vykonávat z domova, natož z jiné země.

Rozhodne se však nevzdát. Aby se mohl stát digitálním nomádem, potřeboval by být webdesignerem, překladatelem, programátorem nebo něčím podobným. Petrovi se v hlavě začíná rodit plán. Stane se designérem webů.

Cesta to nebude jednoduchá. Bude muset změnit obor a naučit se úplně novým dovednostem. Svůj volný čas bude muset věnovat studiu tohoto neznámého oboru. Jenže jen teoretické znalosti stačit nebudou. Ve vhodnou chvíli bude muset opustit svoji práci v logistice a nechat se zaměstnat na juniorní pozice v nějaké firmě, která mu umožní získat praktickou zkušenost s webdesignem. Nejspíš to bude znamenat také citelné snížení platu. Petr bude muset opustit svůj prostorný byt v centru Prahy a najít si něco menšího a levnějšího. Přijde také o svoji pozici v logistické firmě. Místo toho mu možná bude šéfem někdo o 10 let mladší než on.

I přes spoustu práce a nepohodlí, které ho čekají však Petr nemůže večer kvůli usnout kvůli nadšení, které ho ovládlo. Když roztrhal loterijní tiket, měl pocit, že jeho sny jsou nereálné a nesplnitelné. Teď však má před sebou jasný plán cesty za nimi. A už se na této cestě objeví jakákoliv překážka, Petr ví, že ji dokáže překonat.

Jde přeci za svým snem.

 

Tento článek jsem původně publikovat na webu Krawin.cz

Autor: Jan Šindler | pátek 9.9.2016 13:10 | karma článku: 14,88 | přečteno: 894x
  • Další články autora

Jan Šindler

Je PRIMA nejstupidnější cenzor všech dob?

Pokud za včerejším neodvysíláním Show Jana Krause stál nějaký cenzor, byl to nejspíš nejstupidnější cenzor všech dob.

27.10.2016 v 19:27 | Karma: 15,90 | Přečteno: 868x | Diskuse| Společnost

Jan Šindler

11 důvodů proč byste měli mít vlastní blog

Vybudovat čtený a vysoce kvalitní blog je těžká a časově náročná práce. Výsledek však rozhodně stojí za to. Tady je 11 důvodů, proč by každá firma měla mít svůj pravidelně aktualizovaný blog.

24.10.2016 v 9:10 | Karma: 5,71 | Přečteno: 173x | Diskuse| Společnost

Jan Šindler

Sociální média: Jak využít největší příležitost od doby, kdy si babička koupila televizi

Jedním z hlavních problémů sociálních médií je, že je firmy a podnikatelé nechápou. V jejich očích je to prostě další reklamní prostor, kterému lidé věnují pozornost. Článek jsem publikoval také na webu Krawin.cz

13.10.2016 v 13:07 | Karma: 11,10 | Přečteno: 552x | Diskuse| Společnost

Jan Šindler

Proč přestat sbírat lajky

Kolik lajků má stránka vaší firmy na Facebooku? Sto? Tisíc? Sto tisíc? Nebo rovnou milion? A záleží na tom vůbec?

4.10.2016 v 15:42 | Karma: 10,79 | Přečteno: 259x | Diskuse| Společnost

Jan Šindler

Jaká je opravdová hodnota zákazníka s prázdnou peněženkou

Řada podnikatelů a obchodníků rozlišuje své zákazníky podle toho, jak velkou sumu očekávají, že u nich utratí. Host v restauraci, který má chuť na menu o pěti chodech doplněné o láhev vína, je vítán o poznání vřeleji...

1.10.2016 v 11:36 | Karma: 19,04 | Přečteno: 805x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 682x
Podnikatel a autor webu o podnikání a marketingu: www.KRAWIN.cz

Napište mi na: chlev@krawin.cz

 

Seznam rubrik