Odstřelovači: Francis Pegahmagabow

Rozšíření odstřelovačů v armádách začalo v první světové válce a to zejména na straně Němců. Teprve po vysokých ztrátách začali odstřelovače cvičit i spojenci. K nejlepším z nich patřil jeden Kanaďan.

   Francis Pegahmagabow se narodil 9.3.1889 v Parry Sound, provincie Ontario, Kanada a zemřel 5.8.1952 tamtéž. Patřil k  Alqonkinům, což je původní indiánské etnikum, které většinou tvořili kočovní lovci kožešinové zvěře. V 17.-18. století vymírali v kmenových válkách nebo byli zabíjeni bělochy, v 19. století je zavírali do rezervací. V původním jazyku domorodců se jmenoval Binaaswi, což znamenalo něco jako "Vítr, který fouká." Jeho otec velmi brzy zemřel, s finanční podporou státu se mu dostalo vzdělání na katolické škole. 

Šikovatel Francis Pegahmagabow

   V mládí se učil tradičním dovednostem, jako lov a rybaření, v roce 1912 pracoval na Velkých jezerech jako námořní hasič. Po vypuknutí první světové války se Francis Pegahmagabow přihlásil do vojenské služby u kanadského expedičního sboru 23. kanadského pluku Northern Pioneers. Napoprvé byl odmítnut, kvůli diskriminačnímu nařízení kanadské vlády namířenému proti původním obyvatelům. Po výcviku v táboře CFB Valcartier, v únoru 1915, odjel do zámoří na své první bojové nasazení. Jeho stan, spolu s dalšími symboly, zdobil jelen, znak jeho rodného kmene. Ostatní vojáci mu přezdívali "Peggy."

   V kruté zákopové válce se zúčastnil bitvy u belgického města Ypry, známého jako Bitva u Ypres. Zde byl 22. dubna 1915 poprvé použit chlór a o dva roky později jiný chemický bojový plyn, který byl pojmenován podle názvu města: Yperit. V blátě, vlhku a zimě zde přišlo o život desetitisíce vojáků, jeho prapor ztratil polovinu mužů za pouhé tři dny bojů. Francis zde povýšili na svobodníka. V roce 1916 se v jednom střetu podílel na zajetí tří stovek německých vězňů. Pak se účastnil další strašlivé bitvy, východně od francouzského Amiens na řece Sommě. Zde byl zraněn na levé noze a také poprvé vyznamenán.  

Hrozná a nesmyslná zákopová válka

Potom bojoval u belgického Paschendale a své působení v první světové válce zakončil až v roce 1918, kdy se vrátil domů. Nesmyslná zákopová válka, přinášela obrovské lidské i materiální ztráty, ale z hlediska účinného postupu vojsk žádný význam neměla. Šlo však o ideální prostředí pro armádní odstřelovače obou válčících stran. Francis Pegahmagabow byl nejen vynikající střelec, který měl vysoký počet zásahů, ale také skvělý zvěd a odvážný voják. Například si zasloužil vyznamenání za doručování zpráv z obklíčení nepřítelem nebo za donos munice pod těžkou nepřátelskou palbou, když jeho jednotce docházela. 

V čele hnutí Wasauking prvních národů

   Mezi svými spolubojovníky byl pokládán za hrdinu a přestože po návratu do Kanady byl prakticky zapomenut, patřil k nejlepším odstřelovačům první světové války. Pouze 38 Kanaďanů dosáhlo stejných vojenských poct jako on. Při propuštění z armády byl povýšen do funkce šikovatel. Pravděpodobně používal zbraň britské výroby, kterou byla částečně vyzbrojena i kanadská armáda Lee-Enfield No.1 - SMLE No.1 Mk.III. Po návratu do Kanady Francis Pegahmagabow zažíval zklamání, protože řada věcí v jeho zemi, včetně chudoby a diskriminace původních obyvatel, se nezměnila. 

   To bylo pravděpodobně impulsem pro jeho zapojení do veřejného života. Stal se členem Alqonkinského pluku domobrany a vstoupil do hnutí pojmenovaného Wasauking prvních národů. Zde se angažoval jako aktivista s cílem zlepšit lidská práva místních indiánských etnik. Působil v čele hnutí, ale pro neshody z něho byl v roce 1925 vyloučen. Šlo o inteligentního a pracovitého muže, jehož chování po válce bylo ovlivněno válečnými traumaty. Během druhé světové války pracoval jako jako stráž místního muničního skladu. Manžel a otec šesti dětí nakonec zemřel ve věku 64 let na infarkt.

Puška Lee-Enfield No.1 - SMLE No.1 Mk.III

Oficiálně udávaný počet zásahů: 378 německých vojáků

Vyznamenání: British War Medal, Victory Medal, Military Medal Two bars &1914-15 Star 

Zdroje:

Web "en.wikipedia.org", odkaz: https://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=en&tl=cs&u=https%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FFrancis_Pegahmagabow&anno=2&sandbox=1 

Web "canadian.encyklopedia.ca", odkaz: https://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=en&tl=cs&u=http%3A%2F%2Fwww.thecanadianencyclopedia.ca%2Fen%2Farticle%2Ffrancis-pegahmagabow%2F&anno=2&sandbox=1

Kniha "První světová válka - Úplná historie", autor Martin Gilbert

Web "Youtube.cz", dokumentární film "Apokalypsa 1. světové války - třetí díl Peklo", odkaz:

Předchozí články série Odstřelovači:

Vasilij Zajcev, odkaz: http://jansik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=532564

Carlos Norman Hatchcock, odkaz: http://blogadmin.idnes.cz/admin/c/533798/preview-page.html

Josef Allerberger, odkaz: http://blogadmin.idnes.cz/admin/c/534358/preview-page.html

Ljudmila Michajlovna Pavličenková, odkaz: http://jansik.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=534802

 

Autor: Jan Šik | pondělí 1.8.2016 19:00 | karma článku: 24,31 | přečteno: 1762x