Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na dobrém jménu záleží

Naše solidní pověst patří k těm nejlepším věcem, co můžeme v životě mít. V soukromém i pracovním životě, ve vztazích i v podnikání. Její budování stojí hodně úsilí, dřiny, trpělivosti a času.

   Chceme-li položit základ pro své dobré jméno v novém zaměstnání, tak úplně nejlepší je každého koho první den potkám pozdravit. A když říkám každého, tak tím myslím i šedivou a nezajímavou recepční, která sedí nenápadně v rohu vstupní haly a stále se tváří jako by jí uletěly včely. Když jí ale nepopřejeme s úsměvem "Dobrý den," můžeme se za několik dní divit. Dotyčná totiž může předsedat silnému týmu místních drben a mineme-li ji povýšeně a bez povšimnutí, získáme nálepku nafoukaného nezdvořáka, které se budeme dlouho a obtížně zbavovat.   

   To byl příklad, který demonstruje jak je všechno o drobných věcech a maličkostech, z kterých se skládá náš život. Dobré jméno v pracovním životě budujeme hodně dlouho. Pokud myslíme jen na sebe a nejsme ochotni věnovat svůj čas jiným, těžko ho někdy získáme. Ostatní v nás budou vidět jen sobce, který nikomu nepomůže. A každému se jednou stane, že se dostane do situace, kdy se bez pomoci druhého neobejde. Určitě ne všichni, kterým jsme někdy poskytli oporu, nám to vrátí. Ale když už se někdo najde, komu náš kolega spíš pomůže? Egoistovi nebo tomu, kdo jeho samotného kdysi vytáhl z kaše?

Budování pověsti v podnikání je na léta, ale podaří-li se, tak může přežít generace. Když přijel v roce 2013 do České republiky vnuk Jana Antonína Bati, všude se nejprve psalo o tom, jak jeho předci u nás kdysi vybudovali úspěšné obuvnické impérium. Teprve na druhém místě se hovořilo o důvodu návštěvy, tedy že dědic přijel kvůli žádosti o finanční náhrady za majetek, který byl rodině zabaven v roce 1947. Ani si nedovedeme představit, kolikrát jeho předkové dali svým zákazníkům svoje slovo a kolik neskutečného úsilí je stálo je to dodržet, aby nakonec za mnoho let všichni s respektem jednali s jejich vnukem.

   Dané slovo naše jméno významně ovlivňuje. Můžeme být šikovní, chytří, pracovití, ale nebude nám to nic platné, jestliže neumíme dodržet to, co slíbíme. Co je platné, když zákazníkovi skvěle a bez vad postavíme výrobní halu, ale nedodržíme termín, o jehož splnění jsme ho několikrát svatosvatě ujišťovali. Kvůli nám přijde o zakázky, s kterými počítal. Klient nám už nikdy nebude věřit a nejen to. Další smlouvu neuzavře a nedoporučí nás ani jiným. Často ani nedokážeme dohlédnout, o co všechno naším jednáním můžeme přijít anebo co všechno můžeme získat.  

   Jaké je naše jméno v podnikání ovlivní vlastně získané zkušenosti našich minulých klientů. Je-li dobré, nemusíme zakázky aktivně vyhledávat jako dříve, přicházejí za námi častěji většinou sami. Podobné je to i v rodinných, partnerských nebo přátelských vztazích. Cítí-li v nás druzí oporu, uznávají většinou i naši autoritu, která se stává přirozenou a poskytnou nám podporu až přijdou zlé časy i na nás. A ty přijdou, to je jisté, otázkou jen zůstává, kdy a jak dlouho budou trvat. Když si uvědomíme hodnotu našeho dobrého jména, může nám s ním oprávněně vzrůst i naše sebevědomí a hrdost.

 Naše dobré skutky musí vycházet přirozeně ze srdce. Ne uměle a vypočítavě, abychom je dělali jen proto, že jednou budeme chtít vrátit, co jsme jiným dali. Ne, tak to nefunguje. Hezký čin je dar, který věnujeme bez očekávání zisku. Jedině tak se dá dobrá pověst budovat. Někteří budou tvrdit, že ať si o nich myslí ostatní, co chtějí, jim na tom nezáleží. Dotyční lžou sami sobě. Rhett Butler z mého oblíbeného románu od Margaret Mitchellové Jih proti Severu, tvrdil totéž. Ve svém životě se choval jako rebel, kterému nezáleželo na jeho jménu. Jednou se však stalo něco, co vedlo k tomu, že začal všechny zdravit, zajímat se o ostatní a pomáhat jim. Narodila se mu totiž dcera a on přišel na to, že dobré jméno není jen věcí cti samotného nositele, ale i jeho rodiny.

Autor: Jan Šik | pondělí 21.3.2016 19:00 | karma článku: 14,13 | přečteno: 302x
  • Další články autora

Jan Šik

Kdo jsou oběti zla?

Prosincová střelba na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze měla jeden efekt. Vytvořila atmosféru, v které se jisté osoby odhalují v plné nahotě.

24.2.2024 v 18:00 | Karma: 15,45 | Přečteno: 600x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Laskavý anděl a fólie na displej mobilu s drobky makové laskominy

Určitě každý z nás ve svém životě potkal laskavého člověka. Takového, který svůj skutek dokáže udělat pro druhého nezištně a bez postranních úmyslů. Prostě jenom tak.

10.2.2024 v 18:00 | Karma: 11,10 | Přečteno: 257x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Kauza psychiatr: Kdo za ni může?

V současné době čelí známý český lékař Jan Cimický obžalobě ve věci skutků se sexuálním podtextem. Tato aféra něco vypovídá nejenom o něm.

20.1.2024 v 18:00 | Karma: 24,82 | Přečteno: 745x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Analýza policejní akce očima čtenáře detektivek

Čtenáři detektivek dokáží detaily zločinu rozebrat na šroubky. Zvláště toho na filosofické fakultě, který se odehrál v předvánočním čase loňského roku.

13.1.2024 v 23:22 | Karma: 36,01 | Přečteno: 5041x | Diskuse| Společnost

Jan Šik

Věštba pro rok 2024: Hodně budeš někde

Co nás jednou čeká by chtěl vědět každý. Proto buďme rádi, když potkáme někoho důvěryhodného, kdo nám naši budoucnost předpoví.

31.12.2023 v 7:00 | Karma: 8,80 | Přečteno: 391x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 407
  • Celková karma 18,21
  • Průměrná čtenost 1350x
Žijme přítomným okamžikem, ale nezapomínejme, že kdo nezná minulost, nemá budoucnost. 

 

"Spatřit svět v zrnku písku a nebe v divoké květině. Zachytit nekonečno v dlani a věčnost v jedné hodině". William Blake