Komunikace a skřítkové politici vylezte z mechu

Od politiků je vyžadována komunikace, jako kdyby šlo o nezbytnou součást vlastního bytí. Otázkou je, zda má smysl mít velká očekávání.

Současné vládě je oprávněně vytýkáno, že nedostatečně komunikuje s občany a nevysvětluje své kroky. V tomto ohledu je nečinnost politického vedení země neomluvitelná, zvláště s ohledem na problémy v energetice.

Současný stav není nijak výjimečný. V historii České republiky těžko kdy existovala jiná vláda, která by touto dovedností byla obdarována shůry.

Stačí se ohlédnout na dobu Covidou, kdy hlad veřejnosti po správné komunikaci rostl úměrně s délkou karantén. Všichni tehdejší vládci horlivě přikyvovali a průběžně slibovali nápravu s často komickým výsledkem. Nepomohli ani profesionální tiskoví mluvčí nebo špičkoví mediální poradci.

Ani předchozí vlády od listopadu 1989 se nijak nevyznamenaly. Marné snahy o penzijní reformu, snižování státního dluhu či jiná nepopulární opatření jsou toho jasným  důkazem. Jedna ze základních příčin těchto nezdarů spočívá v neobratnosti vysvětlit lidu kroky, které jejich životy vylepší až v dlouhodobém horizontu. A vůbec netřeba mluvit o tragické schopnosti politiků objasnit nezbytné činnosti státu, nevylepšující životy prostých občanů vůbec.

Přeskočíme-li totalitní éru socialistickou a protektorátní, ani za První republiky se nejednalo o žádný zázrak. Historici tvrdí, že přeborníkem na komunikaci byl Tomáš Garrigue Masaryk. Prý by dnes jeho tweety bezkonkurenčně ovládaly Twitter. Kdyby, chyby. Husitské spanilé jízdy se dostaly až na pobřeží Baltského moře a přesto naše armáda nemá dodnes letadlové lodě. 

Výraz politická reprezentace nebyl v dávné historii zvolen náhodou. Volení představitelé jsou ve valné většině více či méně zdařilou kopií vlastního národa. Zrcadlí jeho dobré i špatné vlastnosti a schopnosti. K nim třeba patří být roztomile humorný, rozmáchle upovídaný, pružně přizpůsobivý, hrdě opíjející, odporně závistivý, nechutně flirtující nebo pokorně kývající.

Podle statistik se u nás rozpadá téměř polovina manželství. V některých obcích se není schopno dohromady dát ani zastupitelstvo. Diskuze na sociálních sítích jsou plné vzájemného nedorozumění. Vážně někdo očekává, že jednou za sto let do Česka přiletí na koštěti Harry Potter, mávne kouzelnickou hůlkou, použije zaklínadlo: "Skřítkové vládci a poslanci vylezte z mechu," a ze všech děr začnou vylézat schopní politici s nově nabytou vlastností skvěle komunikovat s prostým lidem?

Veřejnost má za svoje nemalé peníze, které odvádí na daních, plné právo špičkovou komunikaci od státu vyžadovat. Chybou však je očekávat, že tomu tak ve výsledku opravdu bude.

Velká očekávání přinášejí velká zklamání.

Psáno pro iDNES.cz

Film Ať žijí duchové, píseň Skřítkové, tesaři vylezte z mechu. Zdroj: YouTube.cz

Náhledová fotografie použita z Pixabay.com:

https://pixabay.com/cs/photos/k%C3%A1va-kav%C3%A1rna-tabulka-j%C3%ADdlo-p%C3%ADt-2242212/

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Šik | pátek 9.9.2022 18:00 | karma článku: 9,30 | přečteno: 248x