Jak prokouknout druhé lidi během chvilky

Poznat na druhém co si myslí a využít to. To je jistě pro většinu z nás lákavá představa. Tak jednoduché to ovšem není, i o tom se píše v knize bývalého agenta americké FBI.

   Americký autor recenzované knihy se jmenuje Joe Navarro, který se narodil v roce 1953 na Kubě. Krátce po invazi v Zátoce sviní emigroval do USA. Poté co vystudoval a získal titul v oblasti mezinárodních vztahů, pracoval pětadvacet let jako zvláštní agent FBI. Po odchodu ze státní služby byl zaměstnáván jako bezpečnostní konzultant v řadě soukromých společností, nyní pořádá přednášky a píše knihy z oblasti neverbální komunikace. Hodnocená kniha je z roku 2010, u nás byla vydána v elektronické podobě nakladatelstvím GRADA o 224 stranách v překladu Daniela Hradiláka.

   Tvrdí, že je to jeho nejlepší nabídka. Je tomu ale skutečně tak? Říká, že souhlasí, Opravdu? Slibuje, že už to nikdy neudělá. Ale stejně to zase udělal. Chcete se podobným nepříjemným překvapením vyhnout, být o krok napřed před ostatními? Nechte si poradit od Joea Navarra, bývalého agenta kontrarozvědky FBI a uznávaného experta na neverbální chování. V knize vysvětluje, jak rychle "přečíst" druhé lidi, jak odhalit jejich názory a myšlenky, dešifrovat pocity a chování, vyhnout se skrytým léčkám a poznat klamné a podvodné jednání. Kniha je doplněna fotografiemi a příklady.

   Neverbální komunikace je definována jako souhrn mimoslovních sdělení, která jsou vědomě nebo nevědomě předávána k jiné osobě nebo lidem. Do ní patří i řeč těla, o které kniha pojednává. Pochopit dobře neverbální chování toho druhého by si asi přál každý z nás. Pokud má muž schůzku se ženou svých snů, moc rád by poznal, zda je i on pro ni tím, o kom ona sní. Nebo obchodník by chtěl vycítit ten nejvhodnější okamžik, kdy lze zákazníkovi prodat nabízený výrobek za co nejlepší cenu. Příkladů každý z nás najde stovky. Bylo by to krásné, je to jako číst myšlenky jinému člověku.

 Jenomže jak se dozvíme od autora, který pracoval jako zkušený vyšetřovatel FBI, tak jednoduché to zase není. Z chování a řeči těla druhé osoby můžete poznat, že něco skrývá, případně, že možná lže. Ale jaká je ta pravda, to vám sebelepší řeč těla nepoví. Potom se tedy právem můžete ptát, k čemu mi taková kniha vlastně je? Odpověď je jednoduchá. Vždycky raději vědět něco než vůbec nic. A často je lepší vrabec v hrsti než holub na střeše. Jestli je někdo zklamaný, tak potom bych ho chtěl upozornit, že tak funguje většina podobných věcí v životě.

   Nikdy v něm totiž nedostaneme odpovědi na všechny otázky. Jen občas se nám podaří zahlédnout kousek něčeho, co jako pravda vypadá. Abychom to ale dokázali, musíme se kolem sebe velmi pozorně dívat. A to jak svoje okolí sledovat, v knize Jak prokouknout druhé lidi najdete. Autor velmi poutavým způsobem odhaluje poznání tajů neverbální komunikace, popisuje příčiny v lidském mozku a nakonec se věnuje projevům jednotlivých částí lidského těla. Konkrétně jde o nohy, chodidla, trup, boky, hrudník, ramena, paže a nejvíce o ruce a obličej. 

   Každá kapitola knihy je proložena fotografiemi s příklady a jsou v ní příběhy z autorovi praxe u FBI nebo soukromých společností. Pokud nic jiného, tak se naučíte, že bez pečlivého pozorování nezjistíte nic. Já si to vyzkoušel několikrát v čekárně na poliklinice, kde se ke čtení kniha výborně hodí. Není nic divného, že spousta lidí u lékaře je ve stresu, ale překvapilo mě, že se najde vždy někdo, kdo je v naprosté pohodě. Neverbální projevy opačného pohlaví mi ovšem nadále utajeny zůstaly a obávám se, že konkrétně v mém případě, mi k jejich odhalení žádná kniha nepomůže. Zkuste to alespoň vy, třeba budete mít větší štěstí.    

Moje hodnocení: 75 %

Elektronickou knihu lze zakoupit ve formát ePUB nebo MOBI za 271,- Kč na www.palmknihy.cz. Kliknutím na dále uvedené logo přejdete na stránku k jejímu nákupu. Zde si můžete stáhnout i ukázku v obou formátech.

 

 

Autor: Jan Šik | pondělí 7.3.2016 19:00 | karma článku: 13,20 | přečteno: 536x