Bitvy naší historie: "Husité u Sudoměře"

Upálení našeho významného středověkého náboženského myslitele mistra Jana Husa v Kostnici dne 06. 07. 1415, způsobilo vyvrcholení napětí v českých zemích. Bojové střetnutí u Sudoměře, patřilo k těm vítězným v husitské revoluci.

   

Vojevůdce Jan Žižka z Trocnova, narozen někdy v roce 1360, zemřel 11.10.1424 byl hlavním autorem husitské vojenské taktiky. Existují pouze částečné informace o tom, kde získal svoje bojové zkušenosti. Mimo šarvátek s rodem Rožmberků, po omilostnění králem Václavem bojoval v jeho službách proti odbojným šlechticům, v té době zřejmě přišel o svoje první oko. Pod polským králem Vladislavem II. Jagellem se pravděpodobně účastnil tažení proti řádu německých rytířů a předpokládá se, že bojoval ve slavné bitvě u Grunwaldu. 

   Svou taktiku úspěšně předvedl například v bitvě u Sudoměře. K ní došlo 25. března 1420 v lokalitě mezi rybníky Markovec a Škaredý, jihovýchodně od usedlosti Sudoměř, která byla vzdálená přibližně 14 km od měst Strakonice a Písek. Před touto událostí byl v Plzni, kde chtěl původně zřídit hlavní posádku husitů, která měla shromažďovat zbraně a hlavně poskytovat husitům zázemí pro výcvik. Tamní šlechta mu však velmi škodila, tím, že pustošila okolí města, takže na nátlak měšťanů se z ní nakonec rozhodl odejít a přesunout se do Tábora.

   Plzeň opouštěl se 400 husity, kde mimo mužů byly i blíže nezjištěné počty žen a dětí. K dispozici měl pouze 12 vozů vyzbrojených palnými zbraněmi a 9 jezdců na koních. Celý jeho voj se rozhodl napadnout Jindřich z Hradce, mistr řádu Sv. Jana se svými strakonickými johanity. Mimo něj však Žižku již pronásledoval Petr ze Šternberka se svou jízdou. Obě skupiny se shromáždily a jejich velitelé se rozhodli husity napadnout společně. Šlo o železnou jízdu, tedy o dobře vyzbrojené rytíře v brnění na koních, jejichž počet mohl být kolem 700, někteří historikové však uvádí až 5 000.

 Okamžitě jak se Žižka dozvěděl o hrozícím útoku, vybral místo pro obranu na hrázi rybníků, z nichž jeden byl vypuštěný. Tam postavil vozovou hradbu. Nevýhodný terén nedovolil rozvinout železné jízdě své standardní útočné postavení a první sled byl smeten střelbou z palných zbraní. Teprve druhý sled dorazil k vozům a čelně se s nimi střetl. Větší část útočníků však musela sesednout z koní a pokračovat pěšky v bahně, což bylo kvůli jejich těžkému brnění obtížné a poskytlo lehce oděným husitům nesmírnou výhodu, kterou beze zbytku využili. Boj probíhal až do večera.

   Vysoké ztráty a snížená viditelnost vnesla do řad útočníků chaos a ti nakonec ve zmatku bojiště opustili. O celkových ztrátách na obou stranách nejsou přesné záznamy. Pokud porovnáme počty, složení a výcvik obránců a útočníků, je téměř neuvěřitelné, že husité dokázali zvítězit. Na Jana Žižku z Trocnova jsou názory různé. U Sudoměře však ukázal jakým byl brilantním taktikem, dokázal v malém počtu přelstít lépe vyzbrojenou přesilu nepřítele, přinutil ho zaútočit na nevýhodném místě a tam ho porazil.

Husitský chorál:

KTOŽ JSÚ BOŽÍ BOJOVNÍCI (poč. 20. let 15. stol.)
 
Ktož jsú boží bojovníci
a zákona jeho,
prostež od Boha pomoci
a úfajte v něho,
že konečně vždycky s ním svítězíte.
 
Kristusť vám za škody stojí,
stokrát viec slibuje,
pakli kto proň život složí,
věčný mieti bude;
blaze každému, ktož na pravdě sende.
 
Tenť pán velíť se nebáti
záhubcí tělesných,
velíť i život složiti
pro lásku svých bližních.
 
Protož střelci, kopiníci
řádu rytieřského,
sudličníci a cepníci
lidu rozličného,
pomnětež všichni na pána štědrého!
 
Nepřátel se nelekajte,
na množstvie nehleďte,
pána svého v srdci mějte,
proň a s ním bojujte
a před nepřátely neutiekajte!
 
Dávno Čechové řiekali
a příslovie měli,
že podlé dobrého pána
dobrá jiezda bývá.
 
Vy pakosti a drabanti,
na duše pomněte,
pro lakomstvie a lúpeže
životóv netraťte
a na kořistech se nezastavujte!
 
Heslo všichni pamatujte,
kteréž vám vydáno,
svých hauptmanóv pozorujte,
retuj druh druhého,
hlediž a drž se každý šiku svého!
 
A s tiem vesele křikněte
řkúc: Na ně, hr na ně!
Bran svú rukama chutnajte,
bóh pán náš, křikněte!

Zdroje:

Kniha "Jan Žižka, život a dílo bojovníka zákona božího", autor J. F. Čečetka

Web věnovaný husitství:

http://husitstvi.cz/

You Tube, "Bitva u Sudoměře", scény z filmu "Jan Žižka", režiséra Otakara Vávry;

https://www.youtube.com/watch?v=AtCGXfc20PM

Web Radia Praha, kde je možnost poslechu husitského chorálu:

http://www.radio.cz/cz/rubrika/hudba/kde-domov-muj-svatovaclavsky-choral-a-dalsi-hymny

Wikipedie, otevřená encyklopedie

 

 

Autor: Jan Šik | středa 13.5.2015 19:30 | karma článku: 21,42 | přečteno: 2171x