Ben Hur a odpuštění

V čase velikonočních svátků si připomínáme příběhy, které s nimi souvisí. Jeden z nich se nezmiňuje tak často, jak by si zasloužil. Dobrodružný, zajímavý a především velký příběh o odpuštění. 

   V roce 1880 napsal generál Lewis Wallace historický román Ben Hur: Příběh Kristův, který se s padesáti milióny prodaných výtisků řadí k nejúspěšnějším historickým bestsellerům. Autor řady knih byl vojákem, právníkem, státníkem a také spisovatelem. Za americké občanské války bojoval na straně Unie a dosáhl hodnost generálmajora. Podle jeho knihy vznikl v roce 1959 jeden z nejúspěšnějších amerických filmů všech dob s téměř neuvěřitelnými jedenácti Oscary. V loňském roce se Hollywood pokusil o remake, kterému se nepodařilo dosáhnout velikosti knižní ani filmové předlohy.

Příběh se odehrává v době Kristově a zavádí nás do Jeruzaléma podrobeného Římany. Kníže Juda Ben Hur je členem jedné z předních šlechtických rodin. Ve městě se objevuje jeho nejlepší přítel z dětství, adoptivní bratr Messala, který je nyní vysokým příslušníkem římské armády. Oba mají ze setkání po letech obrovskou radost a to přes zcela rozdílné názory na situaci v Jeruzalémě. Záhy dojde k výměně místodržícího. Při příjezdu Římana dojde u domu Bena Hura k nehodě, která je dána neprávem za vinu jeho rodině. Dojde k hrozné nespravedlnosti. Messala nechá uvrhnout matku i sestru knížete do vězení. Ben Hur je doživotně odsouzen na galeje, k veslování na římské lodi. Při jedné bitvě dojde k jejímu potopení a mu se podaří zachránit římského velitele a senátora, který je ve své vlasti bohatým mužem. Bena Hura omilostní, dá mu svobodu a dokonce ho pojme za syna. Kníže se pak bohatý vrací do Jeruzaléma, kde hledá matku i sestru. Zjistí, že se obě nachází v údolí malomocných, nemoc je důsledkem času stráveného v římském vězení.

   Vyzve pak Messalu k velkému závodu koňských spřežení, při kterých Messala umírá. Získá zadostiučinění, pomstí se a dosáhne svého. Zdá se tedy, že hlavním smyslem příběhu je klasické hollywoodské schéma. Dobrý hrdina v bílém zabije padoucha v černém a bohatý a šťastný žije dál. Jenže tak to není. Příběh je o něčem jiném, proto je výjimečný a proto také stojí za zmínku právě v době velikonočních svátků. Proč právě při nich? V průběhu svého dobrodružství dojde k několika setkáním Bena Hura a Ježíše Krista. Film končí těsně po jeho ukřižování. 

Jen si to představme. Kdyby náš nejlepší přítel ublížil naší matce a sestře. Neprávem a se zlým úmyslem. Jaká vlna vzteku a touhy po odvetě se musela vzedmout v Ben Hurovi! Od prvních hodin, kdy byl odsouzen ke galejím, myslel jenom na pomstu. V nelidských podmínkách na římské lodi ho držely jen myšlenky na pomstu. Vrátím se a zabiji Messalu, to mu znělo v hlavě každý den. Ráno, když otevřel oči a večer, když je zavíral. Při každé sebemenší vzpomínce na svou zemi, matku, sestru...

   Kolik z nás zažilo něco podobného? Kdy jsme ráno, večer a přes den měli v hlavě nějakou nespravedlnost, které se na nás někdo dopustil? Nevěra, podvod, krádež, rozvod, lež, nespravedlnost. Každý z nás se s něčím takovým setkal. Je lehké odpustit? Kdo říká, že ano a že to nic není, nemluví pravdu. Odpustit je strašně těžké, stačí když se podíváme kolem sebe. A taky na sebe a svoje skutky. Avšak pokud nedokážeme odpustit, sžírá nás nenávist, která může vyvolat nemoc. Nebo pokud se pomstíme, zjistíme, že ten vztek a nenávist nezmizely a může nám být ještě hůře.

   Když jsme uražení, cítíme se důležití a pořád se přesvědčujeme, že jsme v právu. Kdo nedokáže odpustit se však ničí sám. Měli bychom mít na mysli, že ten, kdo nám ublížil, to možná neudělal schválně. Třeba se dopustil chyby a bojí se nám omluvit. Či se k ní nedokáže postavit čelem a napravit ji, protože je zkrátka horší než my. Nebo je to člověk, který žije ve strachu a z nějakého důvodu je k politování. Když dokážeme odpustit, získáme něco důležitého. Získáme moc nad sebou samým. Jako se to podařilo Ben Hurovi, když odpustil umírajícímu Messalovi. Příběh Ježíše Krista a příběh Bena Hura jsou věčné a mají nám v každé době co říci, protože odpuštění je velká věc.  

                                                        "Otče, odpusť jim, neboť nevědí, co činí..."

                                                                  Bible, Lukáš, kapitola 23.

Zdroje:

Web cbdb.cz, "Ben Hur", odkaz: http://www.cbdb.cz/kniha-4052-ben-hur-ben-hur

Web youtube.cz, trailer k filmu "Ben Hur" z roku 1959, odkaz: 

Web youtube.cz, trailer k filmu "Ben Hur" z roku 2016, odkaz: 

Web youtube.cz, Overture k filmu "Ben Hur" z roku 1959, odkaz: 

Autor: Jan Šik | pondělí 17.4.2017 19:00 | karma článku: 21,06 | přečteno: 687x