Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bratři Mašínové - střet odbojového a státního teroru

Především si nastavme určitá pravidla. To první a nejdůležitější je, že budeme diskutovat z pohledu dneška. Píše se rok 2014 a můžeme se dívat zpět a porovnávat. Já jako zastánce odboje proti organizovanému zločinu známém jako – komunistická totalita – přesto budu respektovat pravidla racionality.

Především je nutné dát potřebné “nálepky”: skupina bratří Mašínů byla teroristická a ČSR pod vládou komunistů prováděla státní terorismus proti svým občanům. Tak že proti sobě stály dvě strany – které podle všeobecně platných měřítek používaly terorismus jako zvolený prostředek proti svým protivníkům.

Při pohledu do historie – 99% odboje proti státní moci používal terorismus. A státní moc se bránila stejným způsobem. Je důležité si uvědomit, že násilný odboj vyžaduje určitá pravidla – bez kterých není uskutečnitelný. Jedno z nich je finanční zajištění. To lze zajistit pouze dvěma druhy – bud’ je odboj podporován penězi od vnějších nepřátel státní moci, proti které bojuje, nebo musí použít terorismus – aby prostředky získal.

Skupina bratrů Mašínů žádné vnější financování neměla. Přepadení převozu peněz bylo tedy logické a uplatnění teroru. Zastřelení pokladníka Rošického vůbec nesouvisí s tím – jestli byl komunista, milicionář … nebo ne. Byl ozbrojený a jeho povinností bylo peníze chránit. Využil situace a pokusil se o to. Střet prohrál. Nešlo tedy o nějaký zbytečný terorismus, ale o výsledek – protože v opačném případě by zahynul protivník.

Bratři Mašínové byli po válce nejmladšími vyznamenanými prezidentem Benešem za odboj během války proti nacistům. Tedy za činnost, která byla rovněž terorismem proti vládnoucímu systému státního teroru. Jaký je rozdíl mezi nevinnými popravenými nacisty a komunisty?

Naprosto neracionální jsou spekulace – zda skupina bratří Mašínů odboj prováděla. V době – kdy většina řadových občanů považovala za “odboj” a hrdinství poslouchání zahraničního rozhlasu – teroristická likvidace ozbrojeného příslušníka sloužící státnímu teroru je odbojem. Za války byli takto teroristicky likvidováni čeští četníci, kteří sloužili nacistickému státnímu teroru. Rozdíl v tom není, ten jenom vidí zaslepení fanatici.

Když komunisté vyhnali z domova rodinu člena skupiny Švédy, bylo to s holými zadky. Je tedy tolik pobuřující, že z uloupených peněz mu ostatní zakoupili gauč, aby měli na čem spát? Bylo to určitě mnohem přirozenější, než Leninovo utrácení v pařížských bordelech – které financoval z peněz bankovní loupeže v Tbilisi, provedené Stalinem.

Ty, které pobuřuje zakoupení motorky – nelze jinak, než považovat za hlupáky. Česká republika v počátku padesátých let nebyla to, co si představují. Doprava se především skládala z veřejné – autobusy a vlaky. Aut nebylo tolik a kdyby ho koupil a vlastnil mladý kluk, okamžitě by vyvolal podezření. Přesto každá úspěšná odbojová skupina hodně závisí na rychlém a bezpečném způsobu pohybu. Motocykl v té době byl nejideálnějším řešením.

Přes veškerou osobní statečnost – skupina v níž bratři Mašínové byli – nebyla profesionálně dobře zorganizovaná. Jejich teroristická činnost – nebyla racionálně vykalkulovaná, ale vlastně jen důsledkem jinného činu. Neměli prakticky žádnou propracovanou obranu proti teroru státní moci, který měl k dispozici nesrovnatelnou sílu. Bratři Mašínové a jejich 3 kamarádi ze skupiny tedy využili jediného – svého instinktu – k tomu, aby nebyli odhaleni a zlikvidováni.

Nejhloupější “argument” – který je používán zastánci státního teroru je, že byli zbabělci. Do jejich škatulky se totiž absolutně nehodí právě to, za co nelze zpochybnit: osobní odvaha a hrdinství si nevybírá. 300 kilometrová anabáze této pětice do bezpečí do dnes vyvolává u jistého druhu lidí smrtelné kapičky potu. A není jim útěchou ani orgie pomsty na dvou dopadených a nesčetném množství rodiných příslušníků členů skupiny.

Tento historický střet dvou stran – které obě používali teroru – bude vždy rozdělovat českou společnost. Protože vždy bude záležet na tom, kdo vyhraje.

Diskuse bez cenzury, jakékoli cenzury, ZDE

Se svolením autora: Simon Achenbach (InfoPress, New York)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Sarka | pondělí 3.11.2014 8:20 | karma článku: 18,40 | přečteno: 787x
  • Další články autora

Jan Sarka

Chci vegetariánskou stravu do všech restaurací a hospod!

Když tedy prošel ten protikuřácký zákon, který se opírá o to, že zdraví návštěvníka hospody je důležitější než svoboda podnikání, chci aby bylo prosazeno zákonem, že se bude moci ve veřejných hospodách a restauracích vařit ....

9.12.2016 v 14:04 | Karma: 34,08 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Politika

Jan Sarka

Kouřím, kouříš, kouříme.....

Tenhle text jsem napsal před třemi lety........ A zase tu máme jednoho dobrého člověka, kterému záleží na mém zdraví tak moc, že chce zakázat kouření v restauracích. Tím hodným člověkem je Jan Korytář, který vede do voleb uskupení

9.12.2016 v 13:02 | Karma: 30,25 | Přečteno: 871x | Diskuse| Politika

Jan Sarka

Czechia zní možná krásně, ale pro angličtinu je totálně nepraktická

Před dvěma lety jsem se již k tomuto tématu vyjádřil. A jelikož je toto téma dnes zase aktuální, vyjádřím se ještě jednou. Tedy s vašim dovolením samozřejmě!

18.4.2016 v 11:15 | Karma: 16,21 | Přečteno: 612x | Diskuse| Politika

Jan Sarka

To jak se Evropě vymstil obchod USA s Asadem v případě jednoho teroristy

Ač zde popisován mými “obdivovateli” jako nekritický propagátor všeho amerického, tedy mé vlasti, musím jejich úmyslnou neobjektivitu jako obvykle trošku pomuchlat.

31.3.2016 v 7:37 | Karma: 17,84 | Přečteno: 619x | Diskuse| Politika

Jan Sarka

21. srpen, co více dodat....

Dnes si připomínáme výročí. Smutné výročí. Den, vlastně noc, kdy k nám vtrhly armády našich "bratrských" států. Výročí zmaření snu celé jedné generace.

21.8.2015 v 17:52 | Karma: 11,46 | Přečteno: 380x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 127
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1399x
kluk z Pardubic žijící ve spojených státech,který nezapomněl odkud pochází... bez-cenzury.com

Seznam rubrik