Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vánoční cukroví s gramatickými oříšky

K činnostem v nichž se plácám jako kapr ve vypuštěné vaně patří kuchtění všeho druhu. Kdykoliv se o něco v tomto oboru pokusím, moje kuchyň vypadá jako po explozi vorvaně a neuspokojený žaludek pěje dlouho do noci tklivé protest-songy. Zkrátka pokud se to vaří, smaží, peče, udí, flambuje, griluje, frituje, dusí nebo nadívá, je to pro mě zaručeně španělská vesnice. Tím spíš jedná-li se o něco sladkého. Asi před deseti lety mě jedna rodina ve Virginii pozvala na svátek díkuvzdání (Thanksgiving) na večeři a jen tak mezi řečí mi paní domu naznačila, že by bylo dobré kdybych jako zákusek připravil nějakou českou specialitu. Než se mi podařilo sesmolit v angličtině alespoň trochu uvěřitelnou výmluvu, slova se chopil můj konverzační autopilot a s nonšalancí protřelého matadora svolil k přidružené výrobě buchtovin: "Sure, no problem". Já osobně jsem se v té chvíli cítil jako sněhulák jenž si právě zakoupil permanentku do sauny.

S nožem na krční tepně jsem zmobilizoval jednu místní Češku a dohodli jsme se, že den před večeří upečeme "babiččinu bábovku". Zachránkyně se dostavila na místo činu vyzbrojena podrobným receptem a jakýmsi ďábelským mechanismem, který vypadal jako přenosná mlátička na obilí. Asi na dvě hodiny jsme se pohroužili do provádění různých bizarních úkonů jako je oddělování bílku od žloutku, sypání něčeho do něčeho úplně jiného, kroužení kvedlačkou podél obvodu mísy a přicmrndávání mléka. Povedlo se mi při tom zapatlat nejen sebe, ale i strop kuchyně a vnitřek elektrických hodin. Nicméně musím říci, že v krémovém skupenství byla vznikající bábovka překvapivě chutná a s odstupem času si myslím, že kdybych na večeři donesl pouze toto sladké krémotěsto, byl by to možná hit večera a dobrá záminka k mému povýšení do hodnosti podkuchtíka.

Bohužel jsme se nějak přepočítali při převádění tepelného výkonu její trouby na moji a výslednou přičmoudlinu jsme museli po vytažení trochu oškrabat. Jako brambory. Ta nebohá rodina ve Williamsburgu si asi dodnes myslí, že Češi jsou národem požíračů ocelářské strusky. No a od té doby se plotně, troubě i sporáku vyhýbám uctivým obloukem. Pouze s mikrovlnkou udržuji jakž takž pracovní vztah. Ale vykáme si.

Čas předvánoční je pro nekuchaře mého formátu hotovým martýriem. Jako by celou planetu zachvátil cukrářský virus. Všichni si zasvěceně vyměňují nejnovější poznatky z válení těst pojmenovaných po zapadlých rakouských městysech. Znalosti klasifikace oříšků a jejich tepelně fyzikálních vlastností nabývají tak důvěrných rozměrů, že by české kuchařstvo v oříškovém AZ-kvízu porazilo i spojený tým veverek z lesa Řáholce. Až si někdy myslím, že bez vlastního receptu na vánoční cukroví mě svatý Petr vůbec nevpustí na území Království nebeského. Co s tím? Přece se nebudu smažit v pekle. Vždyť já bych ani nevěděl jakým se mám pocákat olejem. A protože orgánem zodpovědným za hodnocení cukroví je jazyk, rozhodl jsem se, že se vykoupím receptem na cukroví jazykové. Mám s češtinou pár nevyřízených účtů ještě ze základní školy, tak se to hodí.

A budu psát s kopce, takže z cesty! Vlastně moment, jako samozvaný blanický rytíř bych mohl klidně psát i z kopce. A vy byste si taky mohli dupnout, že se pohybujete po povrchu zemském a uhnete tedy raději s cesty. Nejste přece žádný krtkové abyste se drápali z cesty. Nota bene když ji budete muset sdílet s koněma. Teda s koňma. Ne, už vím - s koňmi. Nebo s koni? Jako s muži? ... hmmm ... ještě aby to tak bylo s koňmama ...

Dobrý, oříšků je dost. Teď ještě špetku gramatiky.

1. kdo co: pekáč
2. bez koho bez čeho: bez bázně a hany
3. komu čemu: mlsným jazýčkům
4. koho co: vanilková plusquamperfekta
5. voláme: už je to upečený?
6. o kom o čem: o rozinkách
7. s kým s čím: s Vitanou

A nyčko si navlečeme kuchařské tričko.

Pekáč nejprve vymažeme sádlem (nebo klávesou "delete") a nasypeme do něj zhruba 17 kilo na jemno nastrouhaných Pravidel jazyka českého. Do takto připraveného lavinového pole vsadíme poznatky ze školních škamen a čekáme co z nich vyroste. Po dvou až třech dnech, kdy papírové piliny již začínají trochu firnovatět, přisypeme něco málo drcených souvětí, přidáme jednu až dvě snítky ze syntaktického stromu, dále dvacet deka souhlásek úžinových a nakonec pět plátků nakládaného tvarosloví. Neohebné jazykové tvary pochopitelně nejdřív položíme na kuchyňské prkénko a chvilku do nich soustředeně mlátíme paličkou nebo encyklopedickým slovníkem. V nižších cenových skupinách možno i podpatkem. Vznikající těsto podléváme podle potřeby vývarem z volského jazyka - to je tip od šéfkuchaře ze Strakovy akademie. Pečeme tak dlouho dokud nám to požární hlásič toleruje a teprve když vřeštivé pípání přiměje souseda zazvonit podruhé, pekáč vytáhneme z trouby, vyklopíme ho do hlubokého talíře a potěšíme se pohledem na mé oblíbené vánoční cukroví: jazykový škvarek. Na závěr přizdobíme příkladem příčestí přítomného a podáváme s omluvným úsměvem.

A je to. Duše nekuchařova je spasena. Tedy pokud se najde odvážlivec, který to spase. Takže lžičku do ruky a pustíme se do toho.

 

 

Mimochodem, "pustíme se do toho" je jeden z mých oblíbených českých výrazů. Krásně voní akčním napětím, ba přímo dobrodružstvím. Kdykoliv tuhle kouzelnou formulku někdo pronese, představím si scénku jako vystřiženou z Pána prstenů. Polorozbořený hrad vysoko v horách, ze zdi trčí silný trám a na něm zavěšeni kymácí se neohrožení obránci dobra: rytíř Aragorn, elf Legolas a trpaslík Gimli. Několik metrů pod nimi se rojí Orkové, vlkodlaci, zdivočelí skřeti a jiní běsi.  Situace se zdá být bezvýchodnou. Nohy protagonistů se třepotají ve vzduchu, jazyky olizují popraskané rty a prsty z posledních sil křečovitě svírají dřevěný hranol. Už se dlouho neudrží. Ryk zezdola sílí. Příšery cení své krvavé zuby a zuřivě máchají meči a sudlicemi. Naši hrdinové si vymění pevné pohledy. Aragorn je pohotově shrne do jediné věty: "Chlapi, pustíme se do toho."

Autor: Jan Řeháček | čtvrtek 19.12.2013 8:25 | karma článku: 15,91 | přečteno: 567x
  • Další články autora

Jan Řeháček

Letní kvítí

Primární sezónou květů je sice jaro, ale ani léto není v našem parku z pohledu barev úplná nuda. Tady je malá fotovonička složená z příspěvků místní flory. Aneb kdo nekvete s námi, kvete proti nám.

9.10.2023 v 9:09 | Karma: 17,88 | Přečteno: 192x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Plody léta

Léto je časem zrání a ani v našem parku tomu není jinak. Zajímavé plody nabízí říše rostlinná i živočišná. Tady je malý průřez letošní nabídkou: asijské maliny, kuriózní houby a malí mývalové. Ceny jsou mírné: léto létá zdarma.

9.9.2023 v 9:09 | Karma: 16,17 | Přečteno: 309x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Kvetoucí fuga (Beethoven)

V Beethovenově Misse Solemnis nalezneme spoustu skrytých drahokamů, které zde leží prakticky nepovšimnuty, protože celková hudební struktura této Mše je na první poslech naprosto neprůstřelná. Jedním z nich je fuga v závěru Creda.

27.8.2023 v 9:09 | Karma: 14,39 | Přečteno: 322x | Diskuse| Kultura

Jan Řeháček

Sovy a supi

V našem parku také poletuje spousta zajímavých ptáků. Tak jsem jich pár vyfotil. Sovy jsou sice nočními živočichy, ale na jaře se občas dají zastihnout i za denního světla. A za pár šupů k nim přihodím ještě pár supů. Ať nežeru.

9.8.2023 v 9:09 | Karma: 20,92 | Přečteno: 342x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Řeháček

Vlčí západy

Při procházkách naším parkem občas fotím západy slunce z vyvýšeného travnatého parkoviště zvaného Gil's Hill. Říkám jim Vlčí západy. Jednak proto, že mají zhusta barvu vlčích máků a jednak proto, že náš park se jmenuje Vlčí past.

9.7.2023 v 9:09 | Karma: 16,96 | Přečteno: 344x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:28

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.