Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Teda, na dně Macochy je ale bordel, jeden nemá ani kam šlápnout. Ještě, že je tu Punkva, aspoň se umyji....tak neumyji. Lezu nahoru. Umyji se doma.

1 0
možnosti
Foto

Pozor, vzniká zde konkurenční horolezecký oddíl ;-D

2 0
možnosti
FF

...byste ale neprošvihla terčíky!

2 0
možnosti
FF

...rád bych podotkl, že tento příspěvek patří I.Vavřinové pod moment, kdy čeká, jak to dopadne...

2 0
možnosti
JJ

K té konstrukci s tou kružnicí: On je to zvláštní druh nekonečna, který vznikne tím, že se z nekompaktní množiny udělá množina kompaktní tím, že se k ní přidá jeden nebo více bodů. O kompaktních množinách můžeme ovšem hovořit tam, kde je definována topologie.

Přidá-li se k nekompaktní množině jeden bod a vznikne tím množina kompaktní, jde o nejmenší kompaktifikaci (zde obraz kružnice do přímky + jedno nekonečno). Zrovna tak ale k přímce můžeme přidat dvě nekonečna, a pak nedostaneme obraz kružnice, ale úsečky.

A splňuje-li topologie nekompaktní množiny jisté vlastnosti (bod lze oddělit od otevřené množiny, která jej neobsahuje, spojitou funkcí), tak má i největší kompaktifikaci. Ale její vlastnosti se vymykají všem představám, jsou velni neintuitivní a řekl bych, že je velmi málo lidí, kteří tomu opravdu rozumí: Jde totiž o skutečný problém s aktuálním (tedy ne potenciálním) nekonečnem a takovou kompaktifikaci lze "zkonstruovat" (u nekonečných množin s nekompaktní topologií) pomocí axiomu výběru.

Mám na mysli Stone-Čechovu kompaktifikaci, http://en.wikipedia.org/wiki/Stone%E2%80%93%C4%8Cech_compactification

1 0
možnosti
Foto

Máte naprostou pravdu - ta konstrukce je specielním případem kompaktifikace. R^ (ale topologie je pro všeobecný blog už asi příliš abstraktní disciplína)

Poznámka pro členy vědecké rady: bylo by vhodné se tento diskusní příspěvek naučit nazpaměť a přednést jej v rámci Mikulášské besídky :-)

3 0
možnosti
Foto

Někdo by tomu neuvěřil, ale já si početl dobře a s úsměvem.

:o]

4 0
možnosti
Foto

To mě těší. Ony některé věci jsou tak fantaskní, že i odborník se jim zdráhá uvěřit. :-)

1 0
možnosti
Foto

J26a31n53a 98M84a74j50o58v20á

10. 3. 2015 22:29

Jene, tak jsem to přelouskala, přeložila (skoro i monitor), přežila...ale pro jistotu jdu počítat ty ovečky. Jeví se mi to jako bezpečnější cesta k nalezení nekonečna.R^

3 0
možnosti
Foto

Díky za návštěvu. Mně se hned zdálo, že je to nalouskaný nějak blbě a někdo by to měl přelouskat. :-)

2 0
možnosti
FS

Jene, když vás vidím. Mám pro vás též nekonečno. Nekonečné tipy na dobrý progressive rock. Znáte kapelu Unitopia? Jako fanoušek Yes a Genesis zkuste pro začátek tohle:

Unitopia - Yes Medley: https://www.youtube.com/watch?v=ExM6FQcejNI

UNITOPIA - Genesis Medley: https://www.youtube.com/watch?v=5bVj6k32bVs

Pak samosebou jejich vlastní věci, Unitopia - Live in Holland - 2011, Unitopia - The Garden, dá se toho najít dost.

(já je objevil nedávno a jsem unešen)

2 0
možnosti
Foto

Dík za tipy. Juknul jsem na Genesis Medley a dobrý R^

S tou Garden je to docela náhodička. Včera jsem narazil na starší skladbu Garden Party od Marillion (zní úplně jako Genesis):

https://www.youtube.com/watch?v=r1_ydDEpA8g

2 0
možnosti
JH

slova: 0

respekt: 8 (otočeno o 90°)

karma: 1

1 0
možnosti
Foto

Včera jsem u těch kolíbavých ukolébavek usnulaR^, ve snu jsem měla nádherné rúžové korálky...:-), po obloze šli bílí beránci...:-P, mezi nimi ovečky, které měly s prvočísly zvonečeky;-)

3 0
možnosti
Foto

Jo, takové korálky se hned tak neseženou.

A ovečky asi radši prvosenky... :-)

1 0
možnosti
Foto

Míchat nekonečno z reálného světa, fyziky, matematiky a geometrie je velmi ošemetné. To jsou zcela jiné věci, to jistě víš. Chápu, že naše milé a vážené čtenáře chceš pobavit. Přečetl jsem zatím jenom perex a mám hned několik námitek:

1. Jak zajistíš, že ti přes most jdou stále jiné ovečky? Co když o kus vedle je most zpět na stranu potoka, kde ovečky byly původně? Nebo ovečky obešly nebo s pomocí někoho obletěly zeměkouli a zase se ti vrací zpět na most.

2. I kdyby se Ti ovečky na most nevracely, tak co vlastně počítáš? I kdyby jsi už napočítal 999999999999999999999999999999999999999999999999999 oveček, tak to neznamená, že tolik oveček současně existuje. Ty první, co most při Tvém počítání přešly už možná ani jako ovečky neexistují, už možná zemřely. Jen si prostě počítáš. ;-)

3 1
možnosti
Foto

Kontrolu oveček bude provádět tiskový mluvčí jistého vysoce postaveného berana. Bude kontrolovat zejména jejich vlnovou délku. Tím se z něj stane oficiální ovčí regulovčík. To by tak bylo, aby se ovečky vracely na místo činu.

Ale máš pravdu, s dobře maskovaným mostem by se nekonečno oveček dalo nasimulovat jen s jedním jediným exemplářem. Ostatně na podobném principu funguje globální finanční systém. :-)

3 0
možnosti
Foto

kdoví... třeba Vás jednou tramvaj doveze na nekonečnou, když tak krásně stopujete :-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.