Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PM

Hezké. Jen drobný dotaz: nepromítne se mi na severní pól +∞ a zároveň -∞ ? Neobsahuje tedy ten chudák jeden bod dokonce nekonečna _dvě_?

(ano, já vím že kladných čísel je stejně jako všech, a tedy polopřímka má stejně bodů jako přímka, ale i tak.. :) )

1 0
možnosti
Foto

Ono to, co se nám jeví jako plus nekonečno a mínus nekonečno je vpodstatě jedna a tatáž entita.

Představte si Zemi když tu byla jen jedna pevnina (Pangea). A teď z jejího středu vyšleme dvě výpravy, jednu na západ a jednu na východ. Když se vrátí, jedna nám bude vyprávět, že došla k jakémusi Západnímu Oceánu a ta druhá zase k Východnímu Oceánu. Ten oceán je ale ve skutečnosti jen jeden. Stejně jako nekonečno. A severní pól je obrazem toho oceánu (nekonečna).

Nebo jako když jedna výprava sleze Mt Everest severní stěnou a druhá jižní. Dole v hospodě se sice možná bude zdát, že existuje Severní Everest a Jižní Everest, hora je však ve skutečnosti jenom jedna.

V těch výrazech "plus nekonečno" a "mínus nekonečno" se zrcadlí nejen objekt (nekonečno) ale i cesta k němu. Objekt je však jen jeden. Ještě lépe je to vidět v komplexní analýze (tedy v rovině), kde se zdá, že těch nekonečen je tolik, kolik je bodů na obzoru (tedy nekonečně mnoho). Ale i zde je nekonečno ve skutečnosti jen jedno.

0 0
možnosti
JR

J20a95r92a 81R25a92n44k

14. 1. 2015 1:48

Konecne rozumne vysvetleno, sejdeme se v 6 v hospode pod Everestem:-)R^

2 0
možnosti
Foto

Tak jo: a kdo nemá rupie, ten s náma nepije! :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 402
  • Celková karma 19,54
  • Průměrná čtenost 920x
Devátý nejhorší kuchař na světě, odpůrce politické překorektnělosti, začínající marťan, neúnavný konzument točeného kyslíku a jazykový dobrodruh ab incunabulis. Člen Analytického piva a Gustavu pro jazyk český. Správce Vojensko-českého slovníku.