Virus na Facebooku

Po podvodném zavirovaném e-mailu, který po lidech žádal uhrazení čtyřmístné částky, se internetem začala šířit další bezpečnostní hrozba, tentokrát prostřednictvím Facebooku.

Vše začíná upozorněním, že někdo z našich přátel označil nás a případně další lidi ve svém příspěvku, viz následující obrázek:

 

Již na tomto upozornění jsou dvě věci podezřelé. Zaprvé, že příslušný člověk o této své aktivitě nic neví a zadruhé, že se nám objevuje opakovaně. Pokud na upozornění klikneme, zobrazí se nám příslušný příspěvek, který nám nabízí soukromé video od jmenovaného facebookového přítele, na které se dostaneme přes červeně označený odkaz na dalším obrázku:

 

Pokud na odkaz klikneme, místo videa se objeví varování, že máme zastaralou verzi programu Adobe Flash Player. Součástí varování je nabídka na stažení a instalaci novější verze, viz obrázek:

 

Na červeně označené modré tlačítko však již nesmíme klikat. Pokud bychom tak učinili, stáhli bychom si do počítače nebezpečný virus, a ne všechny antivirové programy by nás před ním byly schopny ochránit.

Hackeři, tedy autoři a šiřitelé počítačových virů tuto svou podvodnou činnost nedělají proto, aby nás jen tak z legrace vylekali tím, že na nás na obrazovce vypláznou pomyslný jazyk. Činí tak proto, aby z nás nekalým způsobem vylákali peníze, podobně jako se to v minulých dnech stalo v jednom medializovaném případě, v němž jeden neopatrný uživatel přišel o několik set tisíc korun.

Opatrnost je tedy na místě a toto facebookové upozornění je nejlepší zcela ignorovat.

 

Související článek: Zavirovaný podvodný e-mail

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Pražák | neděle 6.7.2014 21:41 | karma článku: 16,51 | přečteno: 1136x
  • Další články autora

Jan Pražák

Jak byla Maruška za zlodějku

12.5.2024 v 7:07 | Karma: 25,74

Jan Pražák

Ženské zásadně nebiju

9.5.2024 v 14:34 | Karma: 25,61

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 20,88