Zemanův nový „bonmot“ aneb mnoho povyku pro nic - viďte, pane Sobotko!

Nikdy dříve jsem nepředpokládal, že bych se pana prezidenta Miloše Zemana v něčem měl zastat. Ale teď...

O mně rozhodně nelze říci, že jsem zastáncem pana prezidenta Zemana. To tedy opravdu ne. Kdyby mi dříve někdo řekl, že napíšu něco na jeho obranu, tak bych se mu vysmál a nazval ho bláznem.
Však co se týká jeho bonmotů, tak mnohé (především ty, které se týkají mezinárodního dění) jsou opravdu hodně přes čáru. Do hospody jsou dobré, ale na hrad a na další oficiální místa jistě ne.
Ovšem to, co se nyní odehrává kolem jeho výroku, proneseném na schůzce s tišnovskými občany, to je hodně přehnané.

Dotaz na pana prezidenta Zemana:
"Dobrý večer, pane prezidente, já bych Vám chtěla poděkovat za všechny občany České republiky, určitě všechny, protože někteří ani neví, kdo vůbec na Hradě sedí, jaká osobnost. Chtěla bych Vám poděkovat, jakým způsobem vlastně svoji funkci vedete, a měla bych na Vás otázku. Určitě víte, že se projednávala petice za odstoupení pana Sobotky a petice byla shrnuta ze stolu. Chtěla bych se zeptat, jakým způsobem vlastně mají čeští občané postupovat, protože jak víme, pan Sobotka určitě nestojí za českým národem, ale proti němu."

Odpověď prezidenta Zemana:
"Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratická cesta - a to jsou svobodné volby, které v daném případě budou za rok. Vypadáte mladě, takže roku 2017 se zcela určitě dožijete. A pak existuje nedemokratická cesta - a ta se jmenuje kalašnikov."

Česko je podle premiéra Bohuslava Sobotky nejspíš jedinou civilizovanou zemí, kde prezident vyzývá k zabití ministerského předsedy. Výroky Miloše Zemana o tom, že nedemokratickou cestou, jak se zbavit premiéra, je samopal kalašnikov, má za hloupé a zbytečné. Děsí prý jeho děti a rodinu.

Televizní radní a někdejší ředitel Zemanova kabinetu Zdeněk Šarapatka na prezidenta kvůli jeho výroku podal trestní oznámení.

 „Já doufám, že to myslel v žertu, protože to je nechutné. V tomto ohledu nemám žádnou omluvu pro tento výrok,“ řekl novinářům Vojtěch Filip.

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier má za to, že prezident veřejně připustil atentát na premiéra. „Po podpoře extremismu a fašizace společnosti Zeman veřejně připouští atentát na předsedu vlády. Má meze, za které není ochoten zajít?“ dotázal se na facebooku Dienstbier.

Známý advokát Tomáš Sokol navíc nepovažuje Miloše Zemana za zcela svéprávného.

Klára Long Slámová: „Z hlediska lidského, morálního a etického je to šokující

No tak, váženější. Ano, souhlasím s vámi, že takové výroky do úst prezidenta republiky nepatří, ale zamyslete se také trochu sami nad sebou. Opravdu se domníváte, že vaše reakce nejsou přehnané?

Dělejte raději něco smysluplnějšího, prosím.

Nebo že by volby byly tak blízko?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Paroubek | středa 27.1.2016 13:32 | karma článku: 35,43 | přečteno: 1401x
  • Další články autora

Jan Paroubek

Nejlepší přítel člověka?

27.11.2023 v 16:43 | Karma: 12,31

Jan Paroubek

LGBT aneb kam jsme se to dostali

1.8.2023 v 16:46 | Karma: 26,45