Třídění odpadu nechrání přírodu

„Naše domácí třídění odpadu nechrání přírodu. Pouze zmírňuje negativní dopad obalového průmyslu na tzv. životní prostředí.“ Zdroj http://www.trideniodpadu.cz  

Tak co tomu říkáte? Věřím, že valnou část vás, čtenářů, výše uvedené zvedlo ze židlí, viďte? Ale já si myslím, že následující text vás zase posadí zpět.

Co to tedy vlastně to třídění odpadů je a k čemu je dobré?

Třídění odpadu je sběr jednotlivých druhů odpadu odděleně od ostatních. Znamená to, že jednotlivé materiální druhy odpadu se od sebe navzájem rozdělují, aby mohly být následně recyklovány a následně znovu využity. Důvodem pro třídění odpadů je právě možnost jejich dalšího využití a tedy šetření přírodních zdrojů.“

Tak tomu již doufám většina z nás rozumí lépe. My doma odpad také třídíme. Ale musím se k něčemu přiznat. Sklo a plastové lahve třídím již několik let a považuji to za naprosto samozřejmé. Ale drobný plastový odpad a papír třídím jen díky trvalému nátlaku své ženy. Štve mě, že na klice kuchyňských dveří trvale visí dva mikroténové sáčky, právě na tento drobný odpad. Ovšem, kdybychom tak dostali tašky na třídění odpadu, jako například v Dobřanech, to by byla jiná káva. Vůbec bych s manželkou o třídění nediskutoval. V Dobřanech dostali tři tašky na třídění odpadu. Modrou na papír, žlutou na plasty a zelenou na sklo. Výborný nápad a super motivace.

Víte, že každý z nás ročně vyprodukuje okolo 250 kg odpadu? Ne? Z toho si nic nedělejte, ani já jsem to nevěděl, dokud jsem se o tuto problematiku nezačal více zajímat. A právě z důvodu toho velikého množství je nutné třídit odpad již v domácnostech, protože smíšený odpad nejde již dále roztřídit a tedy zpracovat. A na nedostatek kontejnerů pro tříděný odpad si v Čechách ztěžovat nemůžeme. Máme jich totiž k dispozici již téměř 200 tisíc.

 

 

Autor: Jan Paroubek | pondělí 18.4.2016 17:36 | karma článku: 15,58 | přečteno: 759x
  • Další články autora

Jan Paroubek

Nejlepší přítel člověka?

27.11.2023 v 16:43 | Karma: 12,31

Jan Paroubek

LGBT aneb kam jsme se to dostali

1.8.2023 v 16:46 | Karma: 26,45