Sedmero krkavců aneb blýská se na lepší časy?

Subjektivní názor na objektivní skutečnost. Jak je to s budoucností českého filmu? Můžeme být optimističtí?

Populární česká režisérka a scénáristka Alice Nellis v loňském roce představila klasickou pohádku Boženy Němcové Sedmero krkavců. Do hlavní role obsadila českou herečku Marthu Issovou.

Film Sedmero krkavců režisérka přetvořila v humorný pohádkový příběh, který postrádá původní ponurost, ale zato dokáže často rozesmát.

Hlavní hrdinkou pohádky je dívka Bohdanka, která se narodila do rodiny pekaře. Její matka velmi toužila po dceři, a protože měla již sedm synů, vyhledala známou čarodějnici a požádala ji o pomoc. Jednoho dne v náhlé zlobě svých sedm synů proklela a ti se proměnili v krkavce. Později se narodila dcera Bohdanka. Rodiče před Bohdankou neštěstí tajili a stále nad ztrátou svých synů truchlili. Dětství Bohdanky bylo proto velmi smutné.  

Když se Bohdanka na prahu dospělosti dozvěděla o prokletí svých bratrů, rozhodla se je zachránit. Také ona vyhledala čarodějku a požádala jí o pomoc. Čarodějka jí řekla, že pro vysvobození svých bratrů musí opustit domov, ušít sedm košil z kopřiv a nepromluvit do té doby, než bratry z prokletí vysvobodí.
Bohdanka se vydala na dlouhou a velmi obtížnou cestu za záchranou bratrů.

Marta Issová byla v roli Bohdanky naprosto vynikající, chvílemi jsem měl pocit, jako by role byla napsaná přímo pro ni. Velmi příjemným překvapením byla také Zuzana Bydžovská, která skvěle zahrála roli hodné čarodějky.
Podle mého názoru tomuto filmu nejen že není co vytknout, ale jistě jde o jednu z nejzdařilejších českých pohádek natočených za posledních několik desítek let. A to ve mně vzbuzuje naději, že i do budoucna se mohu těšit na další české filmy a pohádky.

Více o filmu se na http://sedmerokrkavcu.cz/

 

Autor: Jan Paroubek | čtvrtek 9.6.2016 16:38 | karma článku: 13,53 | přečteno: 291x
  • Další články autora

Jan Paroubek

Nejlepší přítel člověka?

27.11.2023 v 16:43 | Karma: 12,31

Jan Paroubek

LGBT aneb kam jsme se to dostali

1.8.2023 v 16:46 | Karma: 26,45