Při sněhu a náledí se cesta neudržuje aneb zákaz vstupu do parků

Jinými slovy – nebudete-li tuto informaci respektovat, pak v případě uklouznutí a následného úrazu máte smůlu.

Nový zákon o pozemních komunikacích č. 97/2009 Sb. nařizuje, že se o všechny chodníky v obci musí postarat výhradně obec. Proto je nutno označit všechny chodníky, které se v zimě neudržují, aby nenesla obec odpovědnost za případné úrazy.

Ale ano, já tomu rozumím. Je nedostatek peněz na koupi techniky a zaplacení lidí, kteří by se o úklid sněhu a náledí starali. Proto jsou tabule s informací „Při sněhu a náledí se cesta neudržuje“ umístěny viditelně na místech, kde nejsou chodníky udržovány a kde by tedy mohlo dojít k pádu a následnému úrazu.

Jenže, nezapomínáme na něco, tedy spíše na někoho?
Do parků chodí na procházky staří lidé, maminky s kočárky a malými dětmi, mladí i staří lidé s pejsky.
A jak ti všichni k tomu přijdou? Oni přece nemohou za to, že se obec neumí nebo nemůže o parky v zimním období postarat.

Zkuste si představit následující situace.
Starý člověk o holi, který potřebuje jít na procházku, a to především ze zdravotních důvodů, dojde k dotyčné tabuli a bude se muset vrátit domů nebo se procházet po chodníku plném spěchajících lidí.

Maminka s kočárkem, případně s větším dítětem, nemůže jít do parku. Všichni musí zvolit chodníky a zbytečně dýchat plyny z výfuků aut. Děti, které si chtějí postavit sněhuláka, si jej nepostaví vůbec, nemají kde.

A zcela úmyslně na posledním místě uvádím venčení pejsků. Na posledním místě pro to, aby někteří z vás nemuseli psát komentáře o tom, že pejska nikdo nemusí mít. Tolerujme alespoň staré osamocené lidi, které mnohdy právě pejsek drží při životě. Tolerujme i mladé lidi, kteří nemohou mít děti. Vždyť pro ně všechny, i pro většinu dalších majitelů pejsků, je to další člen rodiny.

Já vím, naštěstí se to netýká všech parků, ale i tak, málo jich není.

Bohužel neznám a ani nenabízím řešení, ale kdyby třeba někdo z vás…

Autor: Jan Paroubek | úterý 26.1.2016 16:57 | karma článku: 15,01 | přečteno: 332x
  • Další články autora

Jan Paroubek

Nejlepší přítel člověka?

27.11.2023 v 16:43 | Karma: 12,31

Jan Paroubek

LGBT aneb kam jsme se to dostali

1.8.2023 v 16:46 | Karma: 26,45