Limberský je ..., aneb je mezi námi ještě někdo, kdo věří, že jsme si všichni rovni? 2.č.

„Vážený pane Limberský, opět se Vám hned v úvodu omlouvám. Vím, že Vy jste v roce 2012 novelu trestního řádu nenavrhl a tím spíše jste ji nemohl ani napsat. Ale že se Vám to teď sakra hodí, viďte?"

Většina z nás ví, že David Limberský způsobil loni v září na pražském Smíchově dopravní nehodu. V krvi měl 1,24 promile alkoholu a policistům se snažil po nehodě utéct. V prosinci byl policií obviněn z ohrožování pod vlivem návykové látky. Horní hranicí trestu jsou až tři roky vězení.

A nyní, několik málo týdnů po obvinění, bylo trestní stíhání pana Limberského zastaveno.

Pan Limberský zaplatil škodu, kterou loni v září na pražském Smíchově způsobil, a uhradil i škodu poškozeným, kteří se k trestnímu řízení připojili. Současně také slíbil, že po dobu jednoho roku nebude řídit motorová vozidla. Byla mu stanovena zkušební doba v trvání čtyř let. V případě porušení zákona by se dopustil přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a byl by opětovně trestně stíhán. To ale neznamená nic jiného, než to, že musí dodržovat zákony tak, jako ostatní slušní lidé.

Pan Limberský využil "institutu dohody o vině a trestu", který byl do českého právního řádu zakotven novelou v roce 2012. Pachatel musí uznat vinu, zaplatit odškodné a během dané zkušební lhůty dodržovat zákony.

Je zajímavé, že i po této novele bylo několik případů, ve kterých měli obvinění podobnou hladinu alkoholu v krvi jako pan Limberský a byli odsouzení k trestu vězení. A to i přes to, že dopravní nehodou nezpůsobili žádnou škodu.

Že by to bylo špatně ocejchovaným metrem?

A abych nezapomněl, pan Limberský nebude mít ani záznam v rejstříku trestů.

Na první část kauzy se můžete podívat zde.

Autor: Jan Paroubek | pondělí 11.1.2016 16:21 | karma článku: 21,71 | přečteno: 639x
  • Další články autora

Jan Paroubek

Nejlepší přítel člověka?

27.11.2023 v 16:43 | Karma: 12,31

Jan Paroubek

LGBT aneb kam jsme se to dostali

1.8.2023 v 16:46 | Karma: 26,45