Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V Egyptě se dějí pozitivní věci, jen my to nechceme vidět

Už je zase poprask kolem Egypta. Páni diplomaté vydali varování (zjevně inspirováni administrativou USA) a straší turisty. Straší je velmi demokraticky – bez rozdílu, všechny. Nehledí na to, zda se jedná o individuální cestující, nehledě na to, kam směřují a co tam chtějí dělat.

Když se v listopadu 1989 plnily ulice v Praze a dalších městech, národem mohli jsme si být jisti tím, že o našich událostech píše celý demokratický svět pozitivně, s vírou v naši lepší budoucnost, že nám drží palce a přejí nám, abychom se pohnuli dějinami někam jinam.

V Egyptě se v tuto chvíli děje něco velmi podobného. Tisíce lidí naplňují ulice a chtějí změnu, chtějí se pohnout dějinami někam jinam. Ovšem, na rozdíl od nás, si nemohou být vůbec jisti, že o nich píše a bude psát demokratický svět pozitivně, že bude mít víru v jejich lepší budoucnost, že jim bude držet palce. Zdá se, že je tomu právě naopak. Většina článků má velmi negativní nádech a politici i komentátoři o celé situaci mluví, jako by na obou stranách sporu stáli ti špatní.

Dokonce i redaktor Pavel Novotný, kterého nelze podezřívat z neznalosti věci, a který má jinak upřímnou snahu o analýzu věcí, které se v Egyptě dějí, se dopustí takového přitroublého a bulvárního titulku: „V rozbouřené Káhiře bují násilí na ženách, Egypťané pro ně vytvořili ochranku!“ Proč? Aby se dostal na titulní stanu Idnes.cz ? V tom smetí negativismu úplně zaniká smysl celého dění, touha po změně a celkem jasná zpráva: nechceme radikalismus, chceme žít normální život!

Současná situace je přece důkazem toho, že i za vlády současného prezidenta se Egypt posunul demokratickým směrem. Lidé se nebojí jít do ulic a nahlas říkat svůj názor. V ulicích stojí vedle sebe koptští křesťané a umírnění muslimové, mladí lidé vedle starších. Říkají nahlas, co se jim nelíbí na současné vládní garnituře, jakých chyb se dopustila, jaké sliby nesplnila.  Nedostatek pohonných hmot, napětí na hranici se Súdánem kvůli průtoku Nilu, nejasný postoj k dění v Sýrii a další věci, které široká veřejnost u nás nevnímá a vnímat nemusí. To vše ale pumpuje adrenalin do žil Egypťanů a novináři a diplomaté by to vědět měli.

Teď je právě čas dát jasně najevo, že držíme palce těm v ulicích Káhiry, Alexandrie a dalších měst, že je nepokládáme za kriminálníky, teroristy a potenciální nebezpečí pro nás a naši demokracii. Teď je čas odlišit tyhle lidi od tzv. „arabského teroristického nebezpečí“ a nemotat tyhle lidi dohromady s fanatiky. 

Ministerstvo zahraničních věcí by mělo dodržovat sliby, které dalo a vézt dialog o svých doporučeních, jinak ztrácí náš respekt a přestaneme diplomaty z Černínského paláce pokládat za slušné a seriózní partnery.

Novinářům radit nemohu, dělají svou práci a každý ji dělá tak, jak umí a jak je veden. Mohu jen doufat, že některý z nich najde konečně odvahu a zastane se těch odvážných stovek lidí, kteří se nebojí jít do ulic, když jim jde o věc.  

 

 

 

Autor: Jan Papež | úterý 2.7.2013 14:50 | karma článku: 15,15 | přečteno: 921x
  • Další články autora

Jan Papež

Jak jsem šlápl hadovi bosou nohou za krk

Pojišťovna Generali se stala většinovým majitelem největšího českého pojišťovacího domu České pojišťovny. Stala se tím dominantním hráčem na našem trhu a dá se předpokládat, že její chování bude v mnoha případech určující pro chování ostatních pojišťoven. Dá se také předpokládat, že její vyjednávací pozice v jednání se státem a regulátorem (Česká národní banka), bude velmi silné. Ustát morálně takovou situaci vyžaduje jistou míru sebekontroly a zdravého sebevědomí a velké množství kvalitních profesionálů v managmentu.

1.2.2013 v 19:10 | Karma: 24,34 | Přečteno: 1223x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Reinkarnace Václava dokončena

Bylo nebylo, Václav Havel zemřel. Opustil svůj lid. Celá země se oblékla do smutku a smutek to byl tak nezměrný a upřímný, že se Svatý Petr rozhodl nevpustit duši Václava do Ráje: „Inu, chlape, teď je ještě nemůžeš opustit. Ty svoje Čecháčky. Nemůžeš utéct od rozdělané práce. Hybaj zpátky.“

25.1.2013 v 8:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 758x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Vítěz prvního kola prezidentských voleb: marketing !

Skvělá zpráva: k volbám přišlo více než 60% procent voličů. Přímá volba dokázala aktivovat lidi a přesvědčit je, že má smysl jít volit a přidat svůj hlas k některé z nabízených alternativ. To je určitě nejpozitivnější věc na celé přímé volbě. Lidé ještě nerezignovali, jsou schopni sebrat se a udělat alespoň to nejmenší, co udělat mohou, jít k anonymním volbám. Další velmi pozitivní věc – mnohem důkladnější zkoumání toho, kdo je kdo, jakou mají kandidáti minulost, přítomnost a jaké mají představy o budoucnosti.

13.1.2013 v 11:28 | Karma: 16,75 | Přečteno: 1139x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Nebuďme při volbě jako ti pakoně!

Pokud někdo volí pana Fischera nebo pana Zemana, chová se úplně stejně jako tohle stádo pakoňů.

11.1.2013 v 22:38 | Karma: 14,36 | Přečteno: 927x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Nakonec jsem se rozhodl volit paní Zuzanu Roithovou

Když jsem před časem napsal pár blogů, ve kterých jsem kritizoval pana Okamuru a jeho snahu stát se prezidentem, dostával jsem v diskusích od spousty lidí, co proto a často se objevovaly názory, že pracuji v něčím žoldu, že ne nějaká strana platí za to, že očerňuji pana Dokonalého a budoucího Spasitele. Šlo mi opravdu jen a jen to, aby čtenáři blogů uviděli tohoto pána i z jiného úhlu pohledu. Pohledu člověka, který pana Okamuru zná a přišel s ním do kontaktu a do názorového střetu. Člověka, který může z vlastní zkušenosti potvrdit, že je pan Okamura lhář, populista a má naprosto jiné cíle, než veřejně prezentuje.

11.1.2013 v 10:31 | Karma: 22,36 | Přečteno: 1279x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2848x
Cestovatel jsem specializovaný na Afriku, se zaměřením na safari a Latinskou Ameriku, se zaměřením na předkolumbovské kultury, zejména ty peruánské. Tiskový mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR, majitel cestovní kanceláře Marco Polo Int. (www.marco-polo.cz) a výrobce nábytku La Casa Nova. (www.lacasanova.cz)