Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nevnucujme Egypťanům naše představy o demokracii

Tak jako někteří rodiče nutí své děti sportovat, muzicírovat, tančit jen proto, že sami chtěli být sportovcem, hudebníkem či tanečníkem a nepovedlo se jim to, tak se Evropané snaží nutit národy mimo Evropu budovat vysněné demokracie evropského typu. Možná i proto, že nám samotným se zatím ta ideální demokracie najít nepovedla.

Seděli jsme spolu ve staré Káhiře, v malé pouliční kavárně, kouřili vodní dýmku a popíjeli. Já silný, sladký čaj s mátou a můj kamarád Amir silnou, sladkou kávu. Bylo před půlnocí, den uprostřed týdne a kolem bylo velmi rušno. Káhira nikdy nespí !

Jeden z večerů, které se vám vybaví i po mnoha letech. V kavárně bylo úplně plno. Obyčejné plastové židličky byly obsazené samými mladými lidmi. Skupinky mladých dívek pokuřovali vodní dýmku, na stolcích před sebou položené mobily, na očích moderní brýle a hlavy většinou zakryté burkou. Skupinky mladíků probírali fotbalový zápas, který ze záznamu vysílala televize uvnitř kavárny. Byl jsem široko daleko jediný bílý člověk, ale všem to bylo jedno. Byl jsem hostem v jejich světě, tolik odlišném od našeho, ale se stejnou radostí ze života, stejnou touhou žít život po svém.

 Probírali jsme s Amirem, co se stane až odejde Mubarak. Jak moc je symbolem Egypta, co dokázal, co pokazil, jak jej vnímají lidé a kdo by mohl přijít po něm. Bylo před šesti lety ! A byla to debata, kterou vedli všichni. Tak proč teď tolik překvapení a údivů a dohadů, nejasných a nekonkrétních postojů ? Na tuto chvíli přece všichni rozumní politici v Evropě i ve světě museli být připraveni, museli ji očekávat.

 Nejsem arabista a nejsem ani profesionální politik, či politický analytik, ale jsem člověk, který je v Egyptě aktivní 20 let. A za ty roky jsem spolu s Egyptem zažil několik opravdu velikých krizí, vždy vyvolaných teroristy. A pokaždé jsem byl znovu a znovu překvapený kde Egypťané berou sílu se z těch krizí vyhrabat a s hrdou hlavou žít dál, jako by se podobné situace nemohly už nikdy opakovat. Proto k nim mám veliký respekt a velkou úctu. Za ty roku jsem se od nich ledascos naučil, například to, že Egypťané nejsou Arabové, ale Egypťané, takže psát o Egyptě jako nejlidnatější arabské zemi je trochu zavádějící. Egypťané chtějí žít svůj život podle svých egyptských představ, ne podle arabských nebo evropských, či amerických. Mají na to právo a ostatní by takové právo měli respektovat.

 Jiný  můj egyptský přítel na každé krizi vydělal, každá krize posílila jeho postavení na trhu. Seděl jsem u něj v kanceláři asi týden po vraždě 58 turistů v Údolí králů v roce 1997. Ze dne na den přestali do Egypta proudit turisté a celý egyptský turistický průmysl se chystal propouštět. Nabil mi s úsměvem prozradil, že se chystá koupit dvě luxusní lodě a bude jim ještě rekonstruovat interiéry, aby patřily k nejlepším parníkům, co kdy brázdily vody Nilu. Díval jsem se na něj tak trochu jako na blázna. Ale vysvětlil mi, že je teď koupí za méně než polovinu jejich hodnoty, interiéry, že mu dodavatel upraví jen za nákladovou cenu, aby nemusel propouštět své zaměstnance a až se turisté vrátí půjdou nejdříve do těch nejlepších a nejluxusnějších kapacit a budou za to ochotni zaplatit. A kde na to vezmeš, ptal jsem se. „Vždycky mám hotovost pro takovou příležitost. Vytvářím pro takovou příležitost rezervy po celou dobu svého podnikání. A také mám v sejfu peníze na mzdy pro své lidi na jeden rok, abych se mohl postarat o své lidi a koupit si v době krize ty nejlepší lidi na trhu. Budou určitě k mání.“ A všichni „jeho“ lidé k němu vzhlíželi a vzhlížejí dodnes jako velké autoritě.

 A tak je nastavené egyptská společnost. V čele musí být nesmírně silná a respektovaná autorita. Vůdce, který za mnoho obyčejných lidí vyřeší jejich problémy. Vůdce, který udrží respekt a sílu země ve vnějších vztazích a který bude mít vizi jak vylepšit život obyčejným chudým Egypťanům. Jak tady může pomoci Česko nebo Evropa, která sama takové vůdce postrádá ?

 

 

 

 

Autor: Jan Papež | neděle 13.2.2011 1:04 | karma článku: 13,28 | přečteno: 1062x
  • Další články autora

Jan Papež

Prezidentská kampaň začala, aneb jak zneužít 17. listopad

Sympatická demonstrace s červenými kartami, plánovaná na 17. listopadu se bohužel mění na předvolební shromáždění Šimona Pánka.

4.11.2015 v 12:00 | Karma: 19,09 | Přečteno: 917x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Lufthansa vyhodila Čechy z letadla!

Letecká společnost Lufthansa vyhodila ze svého letu do Tampy několik Čechů. Nic neprovedli! Jen byli v nesprávný okamžik na nesprávném místě a hlavně byli držiteli toho nesprávného pasu – pasu České republiky.

2.11.2015 v 15:00 | Karma: 40,81 | Přečteno: 3561x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Čuňárna bankéřů z ČNB

Bankovní rada se rozhodla pro intervenci v neprospěch koruny. Šest pánů a jedna dáma se rozhodli zahýbat s ekonomikou celé země. Rozhodli se tak udělat v období praktického bezvládí, v době kdy se teprve bude formovat nová vláda, která má mít právo na svou ekonomickou strategii. Těchto šest pánů a jedna dáma brutálně zasáhlo do práva budoucí vlády a beze sporu ovlivnilo veškeré dění v zemi.

8.11.2013 v 8:20 | Karma: 37,58 | Přečteno: 3102x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Pokrytecký postoj EU a USA k Egyptu nikomu nepomůže

Postoj k situaci v Egyptě odhalil v plné nahotě pokrytectví EU a USA. Nikdo si jistě nepřeje mrtvé civilisty na ulicích egyptských měst, ale vytrhávat tyto nešťastné a tragické momenty z kontextu celkových událostí a snažit se získat vizáž spravedlivého, nezaujatého a lidumilného soudce je nejen pokrytecké, ale i velmi nebezpečné.

29.8.2013 v 7:30 | Karma: 18,48 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

V Egyptě se dějí pozitivní věci, jen my to nechceme vidět

Už je zase poprask kolem Egypta. Páni diplomaté vydali varování (zjevně inspirováni administrativou USA) a straší turisty. Straší je velmi demokraticky – bez rozdílu, všechny. Nehledí na to, zda se jedná o individuální cestující, nehledě na to, kam směřují a co tam chtějí dělat.

2.7.2013 v 14:50 | Karma: 15,15 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2848x
Cestovatel jsem specializovaný na Afriku, se zaměřením na safari a Latinskou Ameriku, se zaměřením na předkolumbovské kultury, zejména ty peruánské. Tiskový mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR, majitel cestovní kanceláře Marco Polo Int. (www.marco-polo.cz) a výrobce nábytku La Casa Nova. (www.lacasanova.cz)