Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
R

Rilian

13. 2. 2011 13:13
Nadpis o jednom tématu, článek o jiném

Nepochopil jsem z textu článku, proč nemáme Eg\pťanům vnucovat demokracii  - kde je v něm merit věci? Zatím se mi nezdá, že by kdokoli Egyptu nějakou představu demokracie vnucoval. Pokud se objevují nějaké analýzy, pak jejich autoři dávají většinou najevo obavy z prosazení radikálních islamistů a natolení islámské teokracie v Egyptě. Navíc, pojem demokracie jako takový je jednoznačně spojen s euroatlantskou civilizací a v ní byl také realizován jediný funkční model demokracie. Zatím jsem nenalezl nějakou informaci o tom, že by Egypťaně vyvinuli nějaký vlastní model svobodné společnosti. V článku je uveden pěkný příklad prozíravého podnikatele, to uznávám (ale takových příkladů - a lepších - by se nalezlo mnoho i v západním světě) - ale co to má společného s demokracií?

0 0
možnosti
L-OSM

Lobo - obchodník s mozky

13. 2. 2011 7:00
Jestli ti v Evropě chybí nějaký vůdce,

tak to zkus třeba u guru Járy.

0 0
možnosti
RH

Kruton

13. 2. 2011 6:53
Nikdo jim nic nevnucuje

ale je zřejmé, že jejich požadavky jsou mířeny na zvýšení svobody a demokracie v zemi, což jsou evropské hodnoty.. Takže je to spíš tak, že Egypťané se vyloženě inspirují v Evropě.

0 0
možnosti
LD

amusia

13. 2. 2011 6:12
Přečtěte si

co píšete za zhovadilosti...cituji: "Vůdce, který za mnoho obyčejných lidí vyřeší jejich problémy..." zkuste jim nabídnout třeba Paroubka & spol.

0 0
možnosti
MR

iluminat

13. 2. 2011 1:23
moje rec, ale.....

pravda ze svobodu a demokracii nemuzeme nikomu zabalit do darku jako pod stromecek, tu si musi sami vybojovat. Ale jejich predstava svobody a demokracie je pro nas desiva, a pro nektere egyptany taky. A jestli budou volby opravdu demokraticke, coz se zatim nevi, tak to Bratrstvo vyhraje, tech vzdelanych egyptanu co by si to neprali je malo na to aby se to nestalo.

Ale jestli  ano, bude v Egypte zle, a bude se kricet a plakat a chtit pomahat tem hladovym, tem co budou z Egypta utikat, a to si doufam uvedomujete, takze ty nase predstavy co jim chceme nutit - ja bych to tak nekritizoval, je to jako kdyz sousedi si hrajou s vybusninama a teoreticky by jsme jim do toho taky nemeli kecat, ale bydlime vedle. (ja teda v Americe, jsme z ruky, ale vy jste v Evrope)

0 0
možnosti
K

kaktusak

13. 2. 2011 1:43
Re: moje rec, ale.....

V Egyptě je dost hladových i nyní, po Mubarakově provedení "ekonomických liberálních reforem".

0 0
možnosti
K

kaktusak

13. 2. 2011 1:19
V Evropě máme luxus takové autority nepotřebovat

Díky bohatým státům, díky sociálnímu systému. Pak je to tady samý individualista, pak se mnozí domnívají, že nikoho nepotřebují, ani stát, že si vystačí sami, že jsou dost chytří a schopní a že je to tak přirozené.

0 0
možnosti
  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2848x
Cestovatel jsem specializovaný na Afriku, se zaměřením na safari a Latinskou Ameriku, se zaměřením na předkolumbovské kultury, zejména ty peruánské. Tiskový mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR, majitel cestovní kanceláře Marco Polo Int. (www.marco-polo.cz) a výrobce nábytku La Casa Nova. (www.lacasanova.cz)