Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Náklady na sčítání lidu jsou vyhozené peníze !

Sčítání lidu bude celkem stát 2,65 miliardy Kč. V kontextu dnešní doby a v podobě v jaké sčítání lidu zažíváme jsou to  VYHOZENÉ PENÍZE ! 7 důvodů proč sčítat,  uveřejněných na oficiálních stránkách www.sčítání.cz Českého statistického úřadu je absurdních a neobhajuje utracené peníze. A jak je u nás běžné, nikdo za to nemůže.

 

1. Získáme údaje, které se nedají zjistit jiným způsobem

 

Sčítání prý : „ pomůže zjistit, kolik nás je, jak a kde žijeme a na jaké úrovni.“

Tohle je přece státu všechno dávno známo. Každý náš občan má občanský průkaz a trvalé bydliště. Takže zjistit kolik má je a kde (oficiálně) žijeme stát ví. Každé nově narozené dítě dostává rodné číslo a je o něm vedený záznam. Každý kdo umře dostane úmrtní list a je o tom vedený záznam. A každý z nás podává nějakou formu daňového přiznání, ze kterého lze odvodit (oficiální verzi) úroveň na jaké žijeme.  Ti kdo něco skrývají při daňových přiznáních nebudou vůči sčítacím komisařům o moc otevřenější.

Každá nemovitost je zapsána v katastru nemovitostí, takže vše o domovním a bytovém fondu je již statistikům v nějaké formě známo.

 

Rád bych viděl jednoho jediného člověka, kdo by věřil, že získané informace budou opravdu poctivě sloužit : „ .. pro tvorbu a změny penzijního systému, systému vzdělávání a zdravotní péče, ale i bytové a dopravní politiky.“ Proboha, to si z nás dělají legraci ! Penzijní reforma nám „byla představena“ již před sčítáním lidu a zdravotní reformu zjevně neformuje vláda, ale lékařské odbory a dopravní politiku určuje pan ministr Bárta v duchu osvíceného monarchy. Ministr školství má úplně jiné starosti, než podle sčítání lidu navrhovat reformu systému vzdělávání.

 

2. Zjistíme, kolik financí můžeme získat z veřejných rozpočtů

 

„Použití údajů ze sčítání usnadní obcím a krajům přístup k finančním prostředkům jak ze státního rozpočtu - výpočet podílu na výnosu z některých daní, tak z evropských zdrojů..“, píše ČSÚ a tisíce starostů obcí asi kroutí hlavou a směje se naivitě statistiků.  Kdo kdy žádal o evropské peníze ví, že tohle tvrzení je směšné a navíc v něm není uvedený žádný konkrétní údaj, který se musí získávat formou sčítání lidu. Všechny údaje o své obci, jejích občanech, firmách působících v obci atd. jsou známi z běžných statistických hlášení a dalších oficiálních zdrojů.

 

3. Zapojíme se do celosvětového programu

 

Nepotřebujeme být součástí pokusu o zápis do Guinnesovy knihy rekordů o „Největší počet zemí, které sčítají svůj lid v jednom kalendářním roce, podle stejného formuláře“. Pokud EU potřebuje naše údaje, pak ať jim je ČSÚ poskytne, má je k dispozici.

 

4. Dáme budoucím generacím informace o našem způsobu života

 

„Přesný a detailní obraz naší doby zanecháme také my našim potomkům…“ Tohle tvrzení mohlo platit možná před mnoha lety, ale dnes, kdy existuje nepřeberné množství různých typů „záznamů“ informací o našem způsobu života a formulář sčítání lidu nebude  jistě nezbytnou součástí tohoto informačního kanálu.

 

5. Získáme informace o dalším vývoji populace

 

Jak se ukazuje v reálném životě, prognózování podle údajů sčítání lidu není rozhodně důvodem k tomu, aby sčítání lidu bylo pořádáno a aby za jeho realizaci bylo utraceno tolik peněz, potřebných jinde. Naši politici neprognózují, podle sčítání lidu, ale podle volebních preferencí. Všechny údaje ke svým „prognózám“ mají k dispozici i bez sčítání lidu.

 

6. Budeme mít podle čeho se rozhodovat

 

Argument, který se opakuje stále dokola, ale bez konkrétních údajů a datech, které by bylo nutné získávat formou sčítání lidu a nebyly by k dispozici z jiných oficiálních zdrojů.

 

7. Vyplnění sčítacích formulářů nařizuje zákon

 

Tohle je jediný argument, který nelze zpochybnit. Zákon nám nařizuje formulář vyplnit. Jako poslušný občan formulář vyplním, ale vědomí toho, že se tím stávám součástí velkého tunelu mi určitě neudělá radost a pocit, že jsem za vola budu muset zapít nějakým ostrým nápojem, snad se tím množství spotřeby tvrdého alkoholu na jednoho obyvatele nepřehoupne přes nějakou statistickou čáru a celý národ nebude pokládán za ochlasty.

 Je jasné, že pro ČSÚ je sčítání lidu skvělá věc, taková Spartakiáda statistiků. V roce, kdy se organizuje sčítání lidu jistě nenapadne nikoho snižovat stav pracovníků, jak by to pak všechno mohli stihnout zpracovat. 2,65 miliardy korun vyhozených nesmyslně budou určitě někde chybět a to je k vzteku. Nastřádanými čísly se pak v budoucích letech budou mnozí politici ohánět ve svých projektech, které nakonec zaplatíme všichni. 

Autor: Jan Papež | pondělí 7.3.2011 8:49 | karma článku: 46,78 | přečteno: 11033x
  • Další články autora

Jan Papež

Prezidentská kampaň začala, aneb jak zneužít 17. listopad

Sympatická demonstrace s červenými kartami, plánovaná na 17. listopadu se bohužel mění na předvolební shromáždění Šimona Pánka.

4.11.2015 v 12:00 | Karma: 19,09 | Přečteno: 917x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Lufthansa vyhodila Čechy z letadla!

Letecká společnost Lufthansa vyhodila ze svého letu do Tampy několik Čechů. Nic neprovedli! Jen byli v nesprávný okamžik na nesprávném místě a hlavně byli držiteli toho nesprávného pasu – pasu České republiky.

2.11.2015 v 15:00 | Karma: 40,81 | Přečteno: 3561x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Čuňárna bankéřů z ČNB

Bankovní rada se rozhodla pro intervenci v neprospěch koruny. Šest pánů a jedna dáma se rozhodli zahýbat s ekonomikou celé země. Rozhodli se tak udělat v období praktického bezvládí, v době kdy se teprve bude formovat nová vláda, která má mít právo na svou ekonomickou strategii. Těchto šest pánů a jedna dáma brutálně zasáhlo do práva budoucí vlády a beze sporu ovlivnilo veškeré dění v zemi.

8.11.2013 v 8:20 | Karma: 37,58 | Přečteno: 3102x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Pokrytecký postoj EU a USA k Egyptu nikomu nepomůže

Postoj k situaci v Egyptě odhalil v plné nahotě pokrytectví EU a USA. Nikdo si jistě nepřeje mrtvé civilisty na ulicích egyptských měst, ale vytrhávat tyto nešťastné a tragické momenty z kontextu celkových událostí a snažit se získat vizáž spravedlivého, nezaujatého a lidumilného soudce je nejen pokrytecké, ale i velmi nebezpečné.

29.8.2013 v 7:30 | Karma: 18,48 | Přečteno: 353x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

V Egyptě se dějí pozitivní věci, jen my to nechceme vidět

Už je zase poprask kolem Egypta. Páni diplomaté vydali varování (zjevně inspirováni administrativou USA) a straší turisty. Straší je velmi demokraticky – bez rozdílu, všechny. Nehledí na to, zda se jedná o individuální cestující, nehledě na to, kam směřují a co tam chtějí dělat.

2.7.2013 v 14:50 | Karma: 15,15 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2848x
Cestovatel jsem specializovaný na Afriku, se zaměřením na safari a Latinskou Ameriku, se zaměřením na předkolumbovské kultury, zejména ty peruánské. Tiskový mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR, majitel cestovní kanceláře Marco Polo Int. (www.marco-polo.cz) a výrobce nábytku La Casa Nova. (www.lacasanova.cz)