Lufthansa vyhodila Čechy z letadla!

Letecká společnost Lufthansa vyhodila ze svého letu do Tampy několik Čechů. Nic neprovedli! Jen byli v nesprávný okamžik na nesprávném místě a hlavně byli držiteli toho nesprávného pasu – pasu České republiky.

Lufthansa prodala více letenek, než kolik cestujících se vešlo na palubu jejich letu. Nešlo o „obyčejná“ místa v ekonomické třídě, ale o místa ve třídách „premium ekonomy“ a „business class“, tedy třídách, za které se platí mnohem více, než za obyčejné letenky. Svůj problém s nadbytkem cestujících vyřešila Lufthansa po svém, vyhodila z letadla Čechy. Nevyhodila Američany, nevyhodila Němce, vyhodila Čechy. Navíc zaměstnanci Lufthansy prohlásili cestujícím, že se nejedná o chybu letecké společnosti, ale chybu cestovních kanceláří, které letenky vystavily. Nehorázná lež měla odklonit hněv cestujících a znemožnit včasnou reakci.

 Stává se stále častěji, že letecké společnosti prodají více letenek, než mají míst. Je to model, který jim umožňuje zvyšovat efektivitu jejich provozu. Klient se tak dostává až na druhou kolej. A stává se naprostým pravidlem, že z letadla bývají vyhozeni „ti z východu“, velmi často právě Češi.

Letecká společnost Lufthansa bývala jistotou. Dalo se spolehnout, že nabízené služby odpovídají ceně a zákazník je na prvním místě. Bohužel už to není pravda.

I když nakonec Lufthansa nabídla klientům náhradní let a finanční kompenzaci, je určitě správný čas, začít se proti praxi vyhazování Čechů, Moravanů a Slezanů z letadel bránit. Každý klient, kterému se něco podobného stane by se měl obrátit na Ministerstvo zahraničních věcí, aby se na tom správném místě soustředily informace o příkoří, které je cestujícím činěno. Zároveň by měla dostat informaci paní Věra Jourová, komisařka pro spravedlnost Evropské komise. Ona by měla být garantem toho, že se letecké společnosti v EU budou chovat ke všem národnostem rovným dílem.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Papež | pondělí 2.11.2015 15:00 | karma článku: 40,81 | přečteno: 3561x