Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čuňárna bankéřů z ČNB

Bankovní rada se rozhodla pro intervenci v neprospěch koruny. Šest pánů a jedna dáma se rozhodli zahýbat s ekonomikou celé země. Rozhodli se tak udělat v období praktického bezvládí, v době kdy se teprve bude formovat nová vláda, která má mít právo na svou ekonomickou strategii. Těchto šest pánů a jedna dáma brutálně zasáhlo do práva budoucí vlády a beze sporu ovlivnilo veškeré dění v zemi.

Změnit kurz národní měny o 6% za jediný den je neuvěřitelný krok a musí k němu být velmi silný důvod. Je jedno zda se jedná o výkyv tím směrem nebo opačným. Je to rozhození stability. A k tomu musí být opravdu jasný důvod. Takový důvod pánové a dáma z ČNB rozhodně neměla. Její zdůvodnění je velmi vágní a budoucí dopad jen těžko prokazatelný.

Zastavme se na moment například u tvrzení, že díky tomuto opatření vznikne nových 10 000 míst pro nezaměstnané. Kecy, kecy, kecy! Ať někdo z téhle party „Sedmi statečných“ řekne otevřeně, který přesně obor a který podnik mají na mysli, když tvrdí, že vzniknou nová pracovní místa? Bude to v dopravě, které se zvedne cena pohonných hmot? Bude to stavebnictví, kterému se zvednou ceny pohonných hmot a dovážených komodit? Bude to průmysl, který je z významné části toliko montovnou, závislou na materiálech z dovozu? Ať se tedy řekne přesný počet nezaměstnaných k dnešnímu dni a za půl roku se řekne takové číslo znovu. Už slyším ty argumenty: to je demagogie, nejde přece vytrhovat zásah ČNB z celého komplexu atd. Takže co to znamená? Že takový argument je jen vata, která se nedá prokázat.

Takovou vatou je většina argumentů, které ČNB uvádí jako velmi vážné a seriózní důvody ke svému svévolnému zásahu do našich životů. Ano do našich životů. Změny kurzu národní měny o 6% je totiž zásah do veškerého ekonomického dění. Zdraží služby a zboží, o tom není pochyb. Poskytovatelé služeb a obchodníci se už několik let pohybují na hraně existence a už navýšení DPH znamenalo zásah do jejich marží. Není možné donekonečna kompenzovat nekoncepční a svévolné kroky státu z marže obchodníků a poskytovatelů služeb. Pokud se na to spoléhá „Sedm statečných“ a jim naklonění analytici, pak si zahrávají s ohněm.

  ČNB dlouhodobě neřeší praktické problémy, které má v gesci – podvodná jednání směnáren, nejasnosti v oblasti pojišťovnictví, lichvářské úvěrové společnosti apod. To jsou totiž věci, které opravdu vyžadují statečnost a jasnou koncepci, vytrvalost vyjednávání s politiky, tah na branku a každodenní práci. Tu od těchto pánů a dámy zřejmě nemůžeme očekávat. Od nich můžeme očekávat to, že jakmile se ekonomika trochu uklidní a stabilizuje, opět jí nějakým takovým zoufalým skutkem rozhoupou. Bez odpovědnosti za důsledky takových činů.

Je možná dobré si těch „Sem statečných“ připomenout:  Miroslav Singer – guvernér ČNB, Mojmír Hampl – viceguvernér ČNB, Vladimír Tomšík – viceguvernér ČNB, Kamil Janáček – člen bankovní rady ČNB, Lubomír Lízal - člen bankovní rady ČNB, Pavel Rěžábek - člen bankovní rady ČNB, Eva Zamrazilová - člen bankovní rady ČNB

 

Autor: Jan Papež | pátek 8.11.2013 8:20 | karma článku: 37,58 | přečteno: 3102x
  • Další články autora

Jan Papež

Bílý muž nemá kam odejít (pokračování)

I já, bílý muž, chci lepší život, svobodu, rovnoprávnost a spravedlnost! Musím žádat, aby mi to vše zajistila moje vláda, protože jinou možnost nemám. Musím žádat, aby moje vláda především chránila můj svět, protože: BÍLÝ MUŽ NEMÁ KAM ODEJÍT!

28.3.2013 v 8:30 | Karma: 27,98 | Přečteno: 1182x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Pojišťovna Generali prohrála soud a musí platit !

Soud rozhodl ve prospěch klienta zkrachovalé cestovní kanceláře Parkam Holidays a pojišťovna Generali musí vyplatit klienta v plné výši. Přesně před rokem vydala Generali rozsáhlou tiskovou zprávu, ve které komentovala a vyvracela naše tvrzení, že je pojišťovna podle zákona povinna plnit klientům v plné výši.

27.3.2013 v 9:43 | Karma: 14,64 | Přečteno: 962x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Pane Sobotko pošlete pana Mládka do života !

O tom, jak moc šílené bylo prohlášení pan Mládka na sjezdu ČSSD bylo už napsáno hodně a netřeba se k tomu již vyjadřovat. S jeho prohlášením jsou ale spojeny některé další věci, které za zastavení určitě stojí.

18.3.2013 v 20:30 | Karma: 34,44 | Přečteno: 1557x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Jedná pan advokát Kalvoda jako hyena?

Pan Kalvoda zastupuje pojišťovnu Generali v kauze zkrachovalých cestovních kanceláří a zároveň nabízí klientům, kterým Generali odmítla zaplatit vzniklou škodu, že je bude zastupovat a bude za ně žalovat stát. Zneužívá situace, kterou vytvořil jeho klient? Jedná jako hyena?

14.3.2013 v 6:55 | Karma: 21,35 | Přečteno: 1327x | Diskuse| Ostatní

Jan Papež

Proč jsem nedal peníze Červenému kříži

„Jsi zavrženíhodný chlápek!“ řekla by jistě moje matka, kdyby ještě žila a připomněla by mi, s jakou radostí jsem jako dítě stříhal perforované okraje losů s červeným křížem, které s naprostou pravidelností kupovala, když šla do místní Jednoty pro balík Partyzánek pro otce a Startek pro sebe. Měla by pravdu, stříhal jsem ty okraje strašně rád a prožíval napjaté očekávání při jejich otevírání. Roky jsem dostával stále stejné zprávy: nevyhrál jsi nic nebo vyhrál jsi další los. Až jednou bylo úsilí mojí matky odměněno nečekanou zprávou: vyhrál jste zájezd do Rumunska. Matka odletěla do letoviska Mamaia a byla to její jediná cesta do zahraničí letadlem v celém jejím životě. Byla osmdesátá léta minulého století a svět vypadal dost jinak.

6.3.2013 v 7:45 | Karma: 25,45 | Přečteno: 1320x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nevítají přistěhovalce, jsou xenofobní, řekl Biden o Japonsku a Indii

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ sttáy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2848x
Cestovatel jsem specializovaný na Afriku, se zaměřením na safari a Latinskou Ameriku, se zaměřením na předkolumbovské kultury, zejména ty peruánské. Tiskový mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR, majitel cestovní kanceláře Marco Polo Int. (www.marco-polo.cz) a výrobce nábytku La Casa Nova. (www.lacasanova.cz)