Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zemanův volební systém.

Tak nám prezident Zeman zase oprášil starý volební systém z dob opoziční smlouvy. Rozdělení státu na 35 volebních obvodů místo současných čtrnácti má zajistit, aby voliči své kandidáty lépe znali. Přitom každému je jasné, že tohle rozhodně není ten důvod, proč Miloš oprášil nápad z dob opoziční smlouvy. Tehdy bylo cílem maximálně oslabit vliv malých stran na politiku a posílit roli dvou největších, tehdy opozičně -koaličních stran. Z jakého důvodů přišel Miloš zrovna na číslo 35? To by znamenalo, že jeden takový obvod bude mít hodně přes 200 tisíc voličů. Kandidátů ovšem nebude 50 z každé strany jako doposud, ale mnohem méně. Třeba takových 20. Tím se automaticky snižuje pravděpodobnost, že by volič mohl některého z kandidátů znát. Navíc proč zrovna 35 obvodů? Proč malovat na naše republiky nějaké nové volební obvody? Proč by těch volebních obvodů nemohlo být třeba 81? Nemusely by se malovat nové obvody, stačí použít již existující obvody pro senátní volby. A šance jak přiblížit kandidáta voličům by byla zase o něco větší. Či ne? To je asi 100 tisíc voličů na obvod. Jenže řekněme si to otevřeně. Schopnost voliče znát svého kandidáta neleží v počtu obvodů či ve volebním systému. Závisí na aktivitě každého voliče při sběru informací o kandidátech.

Položit kontrolní otázku, kolik z vás loni při senátních volbách znalo alespoň jednoho kandidáta do senátu ve vašem obvodu? Víte vůbec jak se jmenuje váš senátor? Je tu nemálo lidí, kteří netuší, jak se jmenuje současný český prezident. Tady je každý volební systém a hraní si s počtem volebních okrsků zbytečně. Snaha objevit ten jediný dokonalý, volební systém tu existuje od doby zavedení všeobecného, hlasovacího práva. Tedy od doby zavedení demokratického, volebního systému. Protože volební systémy kdy hlasovací právo mělo 10-49% obyvatel, lze těžko nazvat demokratickými. Jenže žádný ideální volební model neexistuje. To jestli voliči kandidáty do sněmovny ve svém volebním kraji znají či ne, není věc volebního systému. Ale právě jen těch voličů. A přiznejme si, že český volič není právě z nejaktivnějších.

Aktivita souvisí s informovaností a ta s racionalitou rozhodování. A v tomto smyslu má převážná většina voličů, opravdu co dohánět. O tom konec konců svědčí nejlépe účast voličů v politických stranách a hnutích. Zejména ve srovnání třeba se sousedním Rakouskem, které se nám podobá jak rozlohou, tak počtem obyvatel. ČSSD se svými asi 24 tisíci členů by před Rakouskou sociální demokracií, která má více než 300 tisíc členů, asi sedla na zadek. O Rakouské lidové straně a jejich 700 stech tisících členech si může strana českých lidovců se svými sotva 50 tisíci členy nechat jen zdát. Není divu, že rakouský volič své kandidáty zná i když pochází z volebního kraje na druhém konci země. Navíc ve standardních demokratických státech bývá zvykem, že se na kandidátkách do nejvyššího, celostátního zákonodárného orgánů objevují lidé, kteří už v politice něco dokázali. Tedy uspěli na politickém poli, kde uspět je nejtěžší úkol. Tedy ve své obci, městě, čtvrti. Mezi těmi, které každý den potkává, Svými sousedy, spoluobčany.

Bohužel najdou se strany, ve kterých průměrní členové, kterých je v okrese třeba o pouhých pár desítek více než těch ostatních, ignorují otevřeně ty, kteří dokáží oslovit a přesvědčit voliče ve svém městě či obci. S tím nelze dělat nic. Pokud se nenajde dostatek aktivních občanů, kteří budou vstupovat do politických stran, budou voliči stále více závislí na výběru těch, kteří mají moc vybírat. A také na jejich vkusu. Na druhou stranu pokud by informovaný a aktivní volič skutečně volil pouze kandidáty, kteří uspějí v komunálních volbách, těžko by se do sněmovny dostaly strany jako Věci Veřejné či TOP 09, kteří mají pár set členů a v komunální politice nedokázali vůbec nic. Naopak lidé úspěšní v komunálních volbách, sdružení v hnutí Starostové a nezávislí, by neměli hazardovat se svou pověstí, otevřenou spoluprací s asociální stranou TOP 09.

Ale abych se vrátil k volebním systémům. Existuje většinový systém a systém poměrného zastoupení a různé kombinace obou. Bez ohledu na počet obvodů nelze nijak zaručit, že volič bude znát některého z kandidátů na kandidátce do nejvyššího zákonodárného orgánu. Přiznejme si, že většina voličů v malém městě(tak od pěti tisíc obyvatel výše)nezná příliš mnoho kandidátů ani při volbách na místní radnici. Řešením by mohlo být obrovské množství volebních obvodů. Jeden obvod by měl asi 200 voličů. To by ve státě, který má asi 8 milionů voličů dělalo nějakých 40 tisíc volebních obvodů. Jenže existence sněmovny o 40 tisících poslancích je vyloučena. Proto by stejně musel vyniknout nejméně jeden regionální  mezistupeň. Z každého obvodu by byl volen jediný kandidát. A 200 takto zvolených kandidátů by dalo dohromady regionální sněm, který by mezi sebou zvolil jediného kandidáta do celostátní sněmovny. Jeden poslanec by tak reprezentoval regionální obvod se zhruba 40 tisíci voliči.

Není to nic nového. Tento volební systém zná každý fanoušek britského seriálu "Jistě pane ministře" vlastně pokračování "Jistě pane premiére". Bohužel je prakticky neuskutečnitelný. Do ústavy by jej musely uzákonit zákonodárné orgány, složené ze zástupců politických stran a hnutí. Tento volební systém má pro strany a hnutí tu nevýhodu, že je až příliš nezávislý na orgánech politických stran. Těch 200 voličů by vybíralo kandidáta z vlastních řad bez vlivu politických stran. A totéž by proběhlo na regionální úrovni. 200 členů regionálního směnu by vybíralo z vlastních řad. A každý z nich by se zodpovídal pouze svým dvěma stům voličům, bez ohledu na stranickou příslušnost.

Závěrem bych dodal, že žádný volební model není samospasitelný. Každý je závislý na přání a aktivitě většiny voličů ve státě. A žádný volič se své části odpovědnosti za současný stav politické kultury a důsledky vládní politiky u nás, nezbaví. Prostě to nejde. Máme jen takovou sněmovnu a takový senát jaký jsme si zvolili. Ti zkorumpovaní politici nespadli z nebe. Jsou to naší spoluobčané. Bez ohledu na to, kdo je na kandidátky navrhnul, odpovědnost za jejich chování ve volených funkcích nesou ti kdo je zvolili. Často slyším v diskusích, že do politiky by měli vstupovat slušní a poctiví lidé. Bohužel nikde jsem neslyšel proč by to měli dělat? Co může vlastně politika nabídnout slušnému a poctivému člověku? Zvláště pak u nás? Možnost rozhodovat a ovlivňovat aktivně ten malý kousek světa kolem sebe? Na to není třeba nic zvláštního. Aktivní občan by musel vložit do této činnosti velkou část svého volného času a to s nejistým výsledkem. Kolik lidí je toho dnes u nás schopno? Odpověď nechám na každém z vás!

Autor: Jaroslav Janota | sobota 18.5.2013 7:43 | karma článku: 10,53 | přečteno: 636x
  • Další články autora

Jaroslav Janota

Jak se to vlastně celé stalo

V úterý dvanáctého ledna 2016 jsem přijel domů z noční směny. Dal jsem si sprchu a u půl osmé ráno jsem šel spát. Ze spaní mne probudil zvláštní zvuk.

22.2.2017 v 14:05 | Karma: 49,57 | Přečteno: 130044x | Společnost

Jaroslav Janota

Jak jsem dělal vstupní test do Mensy

Už to budou čtyři roky, co jsem se rozhodl zkusit složit vstupní test do Mensy. Tedy společnosti lidí s mimořádně vysokým IQ. Je to takový klub vyjímečných.

19.2.2017 v 8:54 | Karma: 40,63 | Přečteno: 13422x | Společnost

Jaroslav Janota

Mamince, mému prvnímu cenzorovi, s láskou

Mým prvním cenzorem byla moje maminka. Jako u většiny lidí na této planetě. Tatínkové mají moc práce a tak se člověk učí mluvit od maminky.

2.2.2017 v 13:28 | Karma: 32,07 | Přečteno: 3418x | Společnost

Jaroslav Janota

Vánoční příměří 1914 a jeho poselství

Na počátku největšího světového konfliktu v dějinách se odehrál jeden z nejúžasnějších příběhů v historii lidstva či spíše historie lidství. Vánoční příměří v roce 1914 na západní frontě.

6.1.2017 v 9:59 | Karma: 29,43 | Přečteno: 1574x | Společnost

Jaroslav Janota

Organizovaný zločin je nejvyšším stádiem kapitalismu

Tento proslulý výrok pronesl švýcarský profesor sociologie Jean Ziegler. A myslím, že velmi přesně vystihl podstatu věci. Kapitalismus jako honba za ziskem malé skupiny lidí na úkor větší, je podstatou každé kriminální činnosti

31.12.2016 v 1:11 | Karma: 29,33 | Přečteno: 1567x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  17:54

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Slováci prověřují verzi, zda za atentátem na Fica nebylo víc lidí

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  17:21

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Českem se prohánějí lokální bouřky a padají kroupy. Přívalové srážky nehrozí

19. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:54

Přímý přenos Na většině území Česka se dnes odpoledne objevily bouřky s kroupami a silnými dešti, pravděpodobně...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.