Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Všichni lidé jsou stvořeni sobě rovni

Před více než 200 lety lidé rozpoznali a definovali tuto samozřejmou pravdu. A zapsali ji do světových dějin. Tento nesporný fakt je zaznamenán nejen v americké deklaraci nezávislosti. Ale později byla tato univerzální pravda zapsána do deklarace občanských práv. A stála v pozadí největší události ve světových dějinách. Velké francouzské revoluci. Lidstvu to pravda trvalo poněkud dlouho, ale nakonec pochopil univerzální pravdu o sobě samém.

Všichni lidé jsou si rovni a rodí se vybaveni jistými nezcizitelnými právy. Mezi ně patří právo na život, svobodu a sledování osobního štěstí. Řekl bych, že slovní spojení nezcizitelnými právy je velmi důležité. Zvláště v argumentaci s šílenými zastánci trvalé nerovnosti vycházející ze zákonů džungle a prosazují právo silnějšího. Tyto hloupé nápady, jsou samozřejmě v civilizované lidské společnosti neakceptovatelné.

Lidská práva a svobody patří každému člověku od okamžiku narození a jsou nezcizitelné. Někteří cyničtí psychopaté se dovolávají dokonce jakýchsi přírodních zákonů nerovnosti. Jenže příroda není hloupá jako oni deprivanti. Platí tu zákon harmonie. Kdyby platil pouze zákon silnějšího byli by všichni tvorové na nižším stupni potravinového řetězce odsouzení k záhubě. V soutěži zkrátka nemohou kvůli své nedostatečné síle vyhrát. Jenže prohra jedněch je i prohrou všech ostatních.

Je to stejný princip na kterém je založený primitivní, divoký kapitalismus. Prostá soutěž. Jenže v soutěži je vítěz a poražený. A postupem času je těch vítězů stále méně a poražených stále více. Pokud by samotná podstata kapitalismu nebyla regulována, zničil by tento hospodářský systém sám sebe. V kapitalistické soutěži by nakonec zbyli poslední dva největší vítězové v každém oboru činnosti. A poslední vítěz tohoto finále by získal všechno na úkor všech ostatních poražených.

Jenže monopol je nepřirozený. V podstatě nic nevytváří, jen brání ostatním v další soutěži. Nepotřebuje žádný pohyb, žádné inovace. Stává se mrtvou hmotou, hnijící mrtvolou. A samotnou smrtí celého systému. Proto musí být regulován. Aby sloužil všem lidem. Cílem je harmonické prostředí ve kterém nebudou vyčerpány zdroje, ale bude jim poskytnut čas na jejich obnovu. V principu sociálního státu se takový stav nazývá trvale udržitelným rozvojem. Když jeden druh na omezeném území zlikviduje jiný druh nezbytný pro svou obživu, odsoudí tím k smrti a vyhynutí paradoxně sám sebe.

Jen pochopení univerzální pravdy, že všichni lidé jsou si rovni a všichni jsou nadáni svými právy a svobodami může zachránit existenci celého lidstva. Samozřejmě platí a vždy platit bude, že lidé se od sebe v mnoha detailech liší. Jenže jejich odlišnost neznamená popření principu rovnosti. Naopak je jeho potvrzením. Jak už jsem několikrát zdůrazňoval toho co máme jako lidé společného, je totiž vždycky mnohem více než toho čím se od sebe lišíme. Každý jedinec má pro společnost svůj jedinečný význam. Pokud se někdo někdy pokusil ze života společnosti vyřadit některé skupiny lidí, narušil harmonii společnosti a takový společnský systém neměl dlouhého trvání. Skončil ve slepé uličce.

Je tedy přirozené a pro harmonický vývoj společnosti naprosto nezbytné podřídit se univerzálnímu principu, pravdě a faktu, že všichni lidé jsou si sobě rovni. A že deklarace lidských práv a svobod je cestou k vyvážené, harmonické a dokonalé společnosti. Rozdíly mezi lidmi jsou naprosto nepodstatné a na rozvoj společnosti nemají ve skutečnosti žádný podstatný vliv. Samotné rozdíly totiž nemohou způsobit výhodu pro život jedince. Ten je totiž omezen existencí společnosti a jiných individualit, které ji vytvářejí.

Sobectví, bezohlednost a nezkrotná chamtivost či nedostatek soucitu jsou vlastnosti společnosti nepřátelské a tedy asociální. Většinou jsou znakem počínající duševní choroby či postižení. Lidé těchto vlastností, tedy psychopaté a další deprivanti dokáží poškodit celou společnost, pokud se dostanou k nekontrolovatelné, absolutní moci. A pokud chce lidstvo jako druh přežít mělo by si na tyto šílence dávat dobrý pozor. Jejich postoj k lidské rovnosti, lidským právům a svobodám je dobrým ukazatelem jak tyto narušené jedince poznat.

Deprivanti mají tendenci dostávat se k politické moci a ukájet si svoje zvrácené pudy. Proto také dějiny lidstva vypadají tak zle. A proto tak dlouho trvalo slušné a morální většině než se chopila svých nezcizitelných práv. Ale ani dnes nemůžeme být klidní. Deprivanti se snaží nás o tyto práva připravit. Každý den. Nenechme se jimi ovládat. Závisí na tom naše existence jako druhu.

 

Autor: Jaroslav Janota | čtvrtek 5.9.2013 16:01 | karma článku: 14,39 | přečteno: 1010x
  • Další články autora

Jaroslav Janota

Jak se to vlastně celé stalo

V úterý dvanáctého ledna 2016 jsem přijel domů z noční směny. Dal jsem si sprchu a u půl osmé ráno jsem šel spát. Ze spaní mne probudil zvláštní zvuk.

22.2.2017 v 14:05 | Karma: 49,57 | Přečteno: 130042x | Společnost

Jaroslav Janota

Jak jsem dělal vstupní test do Mensy

Už to budou čtyři roky, co jsem se rozhodl zkusit složit vstupní test do Mensy. Tedy společnosti lidí s mimořádně vysokým IQ. Je to takový klub vyjímečných.

19.2.2017 v 8:54 | Karma: 40,63 | Přečteno: 13408x | Společnost

Jaroslav Janota

Mamince, mému prvnímu cenzorovi, s láskou

Mým prvním cenzorem byla moje maminka. Jako u většiny lidí na této planetě. Tatínkové mají moc práce a tak se člověk učí mluvit od maminky.

2.2.2017 v 13:28 | Karma: 32,07 | Přečteno: 3418x | Společnost

Jaroslav Janota

Vánoční příměří 1914 a jeho poselství

Na počátku největšího světového konfliktu v dějinách se odehrál jeden z nejúžasnějších příběhů v historii lidstva či spíše historie lidství. Vánoční příměří v roce 1914 na západní frontě.

6.1.2017 v 9:59 | Karma: 29,43 | Přečteno: 1574x | Společnost

Jaroslav Janota

Organizovaný zločin je nejvyšším stádiem kapitalismu

Tento proslulý výrok pronesl švýcarský profesor sociologie Jean Ziegler. A myslím, že velmi přesně vystihl podstatu věci. Kapitalismus jako honba za ziskem malé skupiny lidí na úkor větší, je podstatou každé kriminální činnosti

31.12.2016 v 1:11 | Karma: 29,33 | Přečteno: 1567x | Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.