Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

rovni by si měli být snad jen před zákonem, rovnost příležitostí už je dosažitelná jen omezeně, rovnost výsledků je zcela nereálná...a rovnost životní úrovně už je až nemravný požadavek.

1 0
možnosti

Všichni lidé jsou stvořeni sobě rovni, ale lidé si nejsou sobě rovni. Tak to je a nikdo s tím nehne.

0 1
možnosti

Před zákonem si lidé musí být rovni, jinak nemá zákon sebemenší smysl. Karma.

Jiná otázka je, kdo ho stvořill a jaký má účel.

1 0
možnosti

JEnom je to absolutně neproveditelné dokud ten zákon vymáhají lidi... dokud soudce nevymněníme za počítače tak je rovnost z principu nedosažitelná.

0 1
možnosti

lide nejsou stejni, maji ruzne schopnosti a predpoklady ... a neexistuje jediny duvod, proc tuto naprosto prirozenou nerovnost jakkoliv "narovnavat" nebo snad dokonce "regulovat".

2 1
možnosti
Foto

To je pravda. Ani dva lidé na této planetě nejsou a nebyli stejní. Dokonce i jednovaječná dvojčata nejsou stejná či totožná. Liší se otisky prstů. Přesto všichni lidé se rodí sobě rovni, vybaveni jistými nezcizitelnými právy. Rovnost v právech neznamená stejnost v povaze, inteligenci či vzdělání. Každý člověk je jedinečný originál. Přesto jsou si všichni lidé rovni. Každý člověk má naprosto stejná práva a svobody, jako kdokoliv jiný. V tom spočívá rovnost.

0 0
možnosti

Je zde debata o rovnosti před soudem, nebo o genetické rovnosti?

1 0
možnosti

První neexistuje z důvodu že soudce (popřípadě porota) jsou naneštěstí lidi a jsou deformováni vlastní výchovou tedy hodnotami které do struktury jejich mozku v době růstu naprogramují jejich rodiče.

Jiný soudce- jiný výrok soudu. Jiná porota - jiný výrok soudu ikdyž spácháte podle paragrafu stejnou věc. Nebo si prostě můžete dovolit lepšího právníka co vám buď najde nějaké další faktory a nebo prostě bude charizmatičtější a porotu přesvědčí.

I kdyby sme ovšem soudce nahradili počítači (a já sem zcela pro tento krok, protože počítačový program je kontrolovatelnější než lidská mysl) tak zase půjde o to kdo to lépe napíše do kolonek a to vyměníte charizmatického právníka za schopnějšího Iťáka... ale odpadl by problém lidských soudců.

U těch by snad bylo možné větší rovnosti dosáhnout jenom anonymizací soudního řízení aby neznal jména, etnikum, sociální postavení a zároveň kompletní segregací soudce od médií a jakékoli formy získávání informací (v podstatě i kontakt s rodinou co čte zprávy by ho mohl nepřístojně ovlivnit).

Ani to první co říkáte z principu není možné dosáhnout.

1 1
možnosti

No to je hovadina... Právo je nezcizitelné v naprosto jiném významu.

JAké právo na život má člověk který se topí uprostřed pacifiku? Oceán se nerozestoupí jenom proto že on má nějaké "právo". Stejně tak jaké právo má člověk uprostřed savany obklopen hladovou smečkou tygrů která potřebuje jeho maso aby aplikovala svoje právo na život?

Opověď je že ten člověk má "právo" a to mu skutečně nejde vzít... ale to právo na život má i jeho mrtvola. Jenom ho není schopná aplikovat v realitě tohoto vesmíru.

A když už se oháníte tou deklarací nezávislosti... tak tam skutečně říkali že člověk má "právo na život, svobodu a "pursuit of happiness""

Ale život jsme rozebrali výše (to že vás někdo zabije vás o právo na něj nepřipraví ale je vám trochu houby platné. Co se bodu "svoboda" týká tak pokud si přečtete celý dokument tak Svobodu se jeho autoři zavázali vykoupit vlastní krví. "Tree of liberty must be refreshed from time to time, by blood of Patriots". Thomas Jefferson. Svobodný se člověk nerodí, svoboda není zadarmo a vždycky zmizí pokud není aktivně udržována. "Právo" na ní bezpochyby má každý, ale to pak taky záleží na individuální představě toho co je "svoboda" Já i vy si jí prostě budeme představovat JINAK. (a objektivní pravdu nemá nikdo protože hodnocení toho co je "svoboda" je subjektivní"...

No a "pursuit of happiness" to je jediný skutečně nezcizitelný stav... ale to není právo, je to prostě reálný popis přirozeného stavu kdy každá životní forma, nejen lidi, prostě z gentického naprogramování hledá ideální stav své existence který mozek miliarda let evoluce naučila vydávat za "štěstí" (to že se někdo snaží chytit štěstí mu stejně nezaručí že ho dostihne) ale tomu aby se člověk cítil šŤastný nezabráníte ať mu způsobíte jakékoli utrpení... to je jeho stav mysli.

2 1
možnosti

A co se trapného nesmyslu o rovnosti lidí týká. Žádní dva lidi si nikdy v ničem nebyli, nejsou, a nebudou rovni.

dokud dva jedinci nemají stejný genetický kód, stejnou konstituci těla, stejné IQ, stejnou paměť a stejné schopnosti nemůžou si být nikdy rovni. Tečka.

Zejména si prostě v něčem nemůžou být rovno etnikum které za 1000 let nikdo nevedl k tomu aby zvládlo analytické myšlení matematiky s populací kde to chtějí od 5 letých dětí. 

Pokud porovnáte populaci Evropy a Číny tak prostě tím že Číňan je 1000 let veden k tomu aby analyticky analyzoval situaci (naopak vůbec není veden k tomu aby nějak pomocí kreativity vymýšlel něco nového) nebude rovný Evropanovi jehož předci prostě byli vystaveni jinému selekčnímu tlaku.

Rovni si bez dalších 1000 let přísného genetického inženýrství a eugeniky která je dotáhne na stejnou úroveň nebudou. Člověk se rodí, zcela nespravedlivě a nerovně, s genetickou výbavou svého těla a konečním individuálním potenciálem který nelze překonat. (povětšinou se nepovede ani na plno rozvinout) a ten je přísně subjektivní.

Přirozeně až naše technologie pokročí a budeme schopní naše potomstvo v reálném čase geneticky upravovat aby dosáhlo toho co si definujeme situace se poněkud změní.

4 1
možnosti

Největší průšvih je vždy snaha se montovat společnosti do života a snažit se ji nějak napravovat či hledat východiska, nebo změny. To nikdy nemůže dopadnout dobře, neboť společnost a vývoj člověka je založen na jiných zákonech a principech, než je krátkozrakost našeho aktuálního vědomí a vnímání stavu reality. 

Společnost je vlastně ekosystém mnoha kvalit charakterů jedinců, charakterů společenství atd. Vzájemně se ovlivňují a přináší tah na učení se  a chápání, a to buď z krizí, nebo kontaktů a následků z činů.

Samotný vývoj člověka je jedině založen na bohaté interakci s okolím, neboť  mozková databanka a stav vědomí v době narození a do několika let je nulový.

Člověk aby rozvinul své vědomí a následně duševnost, potřebuje neustálé kontakty, interakce, zkušenosti, následky, krize.

To jsou dva hlavní základy funkční společnosti a jde zde o tzv. společenskou biodiverzitu.Třetí základ je evoluční a zachování rodu, jinak řečeno většina populace společnosti rozvíjí své základní sociální vědomí a tím udržuje životnost společnost a její chod a pokračování. K sociálnímu vědomí patří i instinktivní vědomí, což je určitý pudový projev a sobecké myšlení. Pak je zde menšina  jež má rozvíjející se duševní vědomí a ta přináší hodnoty a normy do společnosti, technický a především vědecký rozvoj.

Společnost má být vyvážená a chovat se jako ekosystém, tak jako se chová krajina, kde vše má své místo a nic není na úkor druhého a je zde bohatá biodiverzita. Právě pudové a sociální vědomí přináší agrese do společnosti, náboženský projev vnitřního tahu, jež je vlastně vyšším archetypem rodiny a vnímá společnost jako své hřiště. Je zde potřeba přikročit k duševnímu vědomí, jež je kontinuálnější, vnímá počátek, průběh děje, odhaduje výsledek a stav a dopady, učí se vnímat co kam patří do jakého ekosystému a jaké jsou zde zákony atd. Zde pak je vnímána společnost jako kooperace různých společenských skupin a jejich tahů a je zde snaha udržovat rovnováhu a individuálnější přístup.

1 1
možnosti

Už Masaryk  říkal, že rovnost neexistuje. Která zvířata jsou si rovna? Jsou všichni lidé stejně silní, inteligentní, zruční...?

2 1
možnosti
Foto

Už Masaryk říkla, že rovnost neexistuje ani na zemi ani v kosmu. Mám pocit, že reagoval na otázku, co říká komunismu.

0 1
možnosti

Všichni se rodí rovni, ale Matka příroda na to kálí a rozdává nespravedlivě tu nadání, tu hloupost, tu schopnosti, tu lenost. Poženeme přírodu před soud pro lidská práva?

6 1
možnosti

V poslední době píšete často a bohužel stále hloupě. Nevím, na jaké straně křivky IQ jste, ale rovnost znamená vládu lidí průměrně a podprůměrně schopných.

Pro Vás je kladnou vlastností závist ....... nechci kozu, stačí když sousedovi chcípne.

4 1
možnosti
Foto

Vy i já jsme si rovni. Rovni ve svých právech a svobodách. Jsme lidé, takže toho máme mnohem více společného než toho co nás rozděluje. Přesto, že jsme naprosto jedineční, neopakovatelní, jsme individuality a originály. Ale jako všichni ostatní lidé máme každý jednu hlavu, jedny plíce, jedno srdce, jedny játra a spoustu dalších orgánů. V tom jsme naprosto stejní. A to, že se lišíme vzděláním, výchovou, názory či inteligencí(jen tak na okraj moje IQ z letošního 20.února je 124, vstupní test do Mensy)není podstatné. Alespoň ne z hlediska lidských práv a svobod. V tom jsme si společně se skoro sedmi miliardami lidí na této planetě naprosto rovni.

0 0
možnosti
  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.