Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tak nám Zeman jmenoval premiéra.

Je to tak. A co má být? Ústava hovoří jasně. Premiér je do své funkce jmenován prezidentem. Kecy o útoku na demokracii, nerespektování ducha ústavy či dokonce jakýchsi nepsaných zvyklostí či tradičních postupů jsou k smíchu. Obzvláště, když tyto kydy pronáší někdo z českých poslanců. Zejména u poslanců původní pravicové koalice jsou tyto pokrytecké žvásty doslova k popukání. Jde o podivnou skupinu poslanců,kteří naplivali na celou českou ústavu a pošlapali jejího ducha i její základní demokratické principy. Česká ústava je jedním z nejnaivnějších textů světa. Už její bezbřehý optimismus, ve kterém předpokládá, že na místa zákonodárců se dostane skutečná intelektuální elita společnosti, či dokonce, že každý z poslanců je odpovědný více svým voličům než svým stranám, či někomu na jejich úrovni. Naivní až dětinský optimismus, že snad každý zvolený poslanec má něco jako svědomí je úsměvný. Samozřejmě pokud by nešlo o fakt, že ústava je nejvyšším v žebříčku českých zákonů.

Jenže na úpadku demokracie proti kterému tu česká pravice svými politiky počínaje, a svými novináři, právníky a hlavně voliči konče, hlasitě protestuje, nesou vinu tytéž osoby. A není třeba chodit nijak daleko do minulosti. Stačí rok 2007 a podivný způsob vzniku vlády pod vedením ODS s koaličními partnery Lidovci a Bursíkovými Zelenými. Vláda, ktetrá vznikne na základě hlasů dvou přeběhlých poslanců od opozice je samotnou urážkou ústavy a porušením základních demokratických pravidel a principů. Ať už psaných nebo nepsaných. A přesto se tu nekonaly žádné demonstrace za záchranu demokracie a jejich pravidel. Zbabělý čin dvou odpadlíků, kteří neuvěřitelným způsobem znehodnotili výsledky demokratických voleb a zradili a podvedli nejen svou stranu, ale hlavně své voliče, byl českými sprostými pravičáky vykládán, jako odvážné a dokonce konstruktivní gesto. Naštěstí karmická spravedlnost funguje v české politice docela rychle. Za dva roky položil tuto korupční vládu přeběhlík z ODS poslanec Tlustý. Jenže první beztrestné pošpinění demokratických principů českou pravicí a jejími voliči nemohlo vést k ničemu jinému než k odporné anarchii a chaosu.

A výsledky vidíme dnes a denně. Poslanci odhodili masky, které je měly představovat jako přátele demokracie a služebníky svých voličů. Korupce, která se do doby před Melčákem prováděla v přítmí kanceláří a špinavých chodeb, se najednou přesunula do hlavního vysílacího času a je některými degenerovanými pravicovými politiky přímo ve světle ramp představována jako "standardní" politika a dokonce politický deal. Političtí dealeři se na vysokých místech úplně zbláznili. Cítí se rovni bohům a jejich konání je ošetřeno proti kriminálnímu stíhání. Ztratili základní morální kompas. Kategorie dobra a zla jdou úplně mimo jejich chápání. Jenže těmito jistotami vybavili své zástupce především jejich voliči. Volili stále stejné zloděje s nadějí, že se dočkají změny k lepšímu. Někdo moudrý řekl, že šílenství je dělat stále stejnou věc v očekávání jiných výsledků. Šílenství českých voličů tak překoává všechny civilizované meze. Poslanci si ze svých funkcí dělají zlatý důl, chovají se ke svým mandátům a funkcím jako k svým privátním majetkům. Opouštějí své strany a své voliče jak je napadne, přestupují z jedné strany do druhé, zakládají si vlastní strany. Veřejně draží svůj hlas a prodávají ho na tiskových konferencích nejvyšší nabídce. A tváří se, jako by to bylo normální.

Když udělá někdo jiný totéž co oni, pokrytecky vykřikují cosi o ochraně demokracie, ohrožení demokratických pravidel a málem brečí nad stavem politické kultury u nás. Sami přitom mají ruce umazané hnojem, jehož smradem zkazili vzduch v celé této zemi. Nejhorší na tom je, že v dnešní době, kdy je od dob Melčáka vše dovoleno se skutečně normální a slušný občan dostal na vedlejší kolej. Vjeli jsme zkrátka do tunelu a nikdo neví jak dlouhý ten tunel je a zda našemu vlaku vystačí uhlí. Předčasné volby jsou sice bezva, ale kdo zaručí těm pár slušným lidem v tomto státě, že se současné problémy a chaos zase brzy po nových volbách do sněmovny nevrátí?

Autor: Jaroslav Janota | středa 26.6.2013 4:56 | karma článku: 32,52 | přečteno: 1554x
  • Další články autora

Jaroslav Janota

Jak se to vlastně celé stalo

V úterý dvanáctého ledna 2016 jsem přijel domů z noční směny. Dal jsem si sprchu a u půl osmé ráno jsem šel spát. Ze spaní mne probudil zvláštní zvuk.

22.2.2017 v 14:05 | Karma: 49,57 | Přečteno: 130042x | Společnost

Jaroslav Janota

Jak jsem dělal vstupní test do Mensy

Už to budou čtyři roky, co jsem se rozhodl zkusit složit vstupní test do Mensy. Tedy společnosti lidí s mimořádně vysokým IQ. Je to takový klub vyjímečných.

19.2.2017 v 8:54 | Karma: 40,63 | Přečteno: 13408x | Společnost

Jaroslav Janota

Mamince, mému prvnímu cenzorovi, s láskou

Mým prvním cenzorem byla moje maminka. Jako u většiny lidí na této planetě. Tatínkové mají moc práce a tak se člověk učí mluvit od maminky.

2.2.2017 v 13:28 | Karma: 32,07 | Přečteno: 3418x | Společnost

Jaroslav Janota

Vánoční příměří 1914 a jeho poselství

Na počátku největšího světového konfliktu v dějinách se odehrál jeden z nejúžasnějších příběhů v historii lidstva či spíše historie lidství. Vánoční příměří v roce 1914 na západní frontě.

6.1.2017 v 9:59 | Karma: 29,43 | Přečteno: 1574x | Společnost

Jaroslav Janota

Organizovaný zločin je nejvyšším stádiem kapitalismu

Tento proslulý výrok pronesl švýcarský profesor sociologie Jean Ziegler. A myslím, že velmi přesně vystihl podstatu věci. Kapitalismus jako honba za ziskem malé skupiny lidí na úkor větší, je podstatou každé kriminální činnosti

31.12.2016 v 1:11 | Karma: 29,33 | Přečteno: 1567x | Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Vlak po nárazu do stromu vrátil na koleje jeřáb, zvedal 21tunový kolos

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 15:56

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek vykolejil osobní vlak, skočila v pátek kolem...

Škody po požáru v Mionší jsou jen minimální, prales podle hasičů někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  15:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.