Proč sprostý podezřelý David Rath dosud nestojí před soudem?

Je to poměrně jednoduchá otázka. A na jednoduchou otázku by měla existovat i jednoduchá odpověď. David Rath byl prý zatčen přímo při činu. To je jediná možnost jak zatknout poslance sněmovny. Chytit jej přímo při činu. Ale jaký čin to vlastně byl? Když je někdo zatčen při činu měl by být postaven před soud. A to co nejdříve. Také David Rath měl být hned po zatčení postaven před nezávislý soud a ve zrychleném řízení odsouzen. To samozřejmě platí jen v případě, kdy je obviněný skutečně přistižen při činu a existují k tomu jasné a přesvědčivé důkazy. Ale co vlastně má za důkazy Martincova speciální jednotka? Krabici od vína a v ní sedm miliónu korun. Tuto krabici prý Rath držel v rukou a o penězích uvnitř prý věděl. Dokazují to snad odposlechy. Profesionální "vulkánský" sluch agenta Rajona tam dokonce slyšel šustění bankovek při jejich přepočítávání. To všechno by byl jasný důkaz pro soud. Bohužel nic není tak jasné, jak to na první pohled vypadá. Je tu spousta ale. Rath držel krabici s penězi.

O penězích měl vědět. Měl je dokonce přepočítat. Ale na bankovkách se nenašly otisky Davida Ratha. Jak je to možné? Vtipné vysvětlení je, že Rath měl při počítání peněz rukavice. Zřejmé chirurgické. Počítat peníze v lyžařských rukavicích je poněkud nepraktické. Ale ani chirurgické rukavice nejsou zrovna o moc lepší. A kam by potom zmizely? Že by je sám doktor spolknul? Podle samotného "sprostého podezřelého" byl na ulici obklopen policisty. Na okamžik ztratil krabici s vínem z dohledu a najednou se objevila otevřená a s bankovkami uvnitř. Samozřejmě pokud má policie ze zatýkání video záznam v těchto případech obvyklý, není žádný problém. Bude přiložen k důkazům a jistě potvrdí verzi policie. Jenže podezřelý se k soudu stále nedostal. Proč? Byl zatčen při činu a za svůj čin by měl jít před nezávislý soud, který jediný je schopen, na základě předložených důkazů, určit vinu obžalovaného. Ale "sprostý podezřelý" poslanec sněmovny České republiky je držen již více než tři měsíce ve vazbě a čeká na rozhodnutí nezávislého soudu o jeho vině či nevině.

Proč vše trvá tak dlouho? Podle všeho co víme od policie, podnět byl podán někdy loni v září. Vyšetřování provádělo možná až sto vyšetřovatelů protikorupční jednotky, více než 6 měsíců. Po zatčení Davida Ratha měla celá jednotka další tři měsíce na shromáždění dalších důkazů. Žádný problém. Podezřelí sedí ve vazbě. Není kdo by mohl ovlivňovat případné svědky. Ideální případ. Ale kde nic, tu nic. Za 9 měsíců se narodí i dítě. Bohužel "těhotenství" plukovníka Martince a jeho příslušníků bude zřejmé trvat déle. Že by se narodilo malé slůně? Už rozhodnutí o vazbě je nějak podivné. Dobrá dotyčný by mohl ovlivňovat svědky. Ale, které svědky? Většinu z těch kdo jsou zapleteni do případů korupce má policie ve vazbě. Dotyčný by mohl utéct. Ale kam? A proč? Dotyčný by mohl pokračovat v páchání trestné činnosti. To by bylo jistě relevantní pokud by byl obviněn z krádeže automobilů.

Ale on byl přece obviněn..... Z čeho byl vlastně David Rath obviněn? Z přijímání úplatků? Na základě čeho? Odposlechů?  Je pozoruhodné, že v případě Drobil nebyly odposlechy pořízené amatérem Michálkem, přijaty jako důkaz. Jedním ze zdůvodnění je, že mohly být upraveny a zfalšovány. Zřejmě při falšování odposlechů se předpokládá větší zručnost u amatéra než u profesionálů, kteří pokud přímo neprošli praxí v této dovednosti u Státní Bezpečnosti, tak byli v těchto technikách školení právě členy Státní Bezpečnosti. Proto jsou profesionálové jaksi důvěryhodnější. Policie jsou totiž ti "hodní", na rozdíl od těch ostatních, kteří jsou zlí. Pravda sem tam to naruší pár jedinců pracujících pro organizovaný zločin jako v případě Berdychova gangu a nebo přímo páchání organizovaného zločinu ze strany příslušníků Policie v případě Toflova gangu. Nicméně volby se blíží a David Rath je držen ve vazbě. Mohl by totiž utéct. V podstatě takové nebezpečí opravdu hrozí.

V okamžiku, kdy by David Rath překročil hranice do některého z právních a demokratických států, které obklopují naší republiku, mohl by požádat o politický azyl. A vzhledem k politickému pozadí tohoto prý "kriminálního" případu by takový politický azyl bez potíží obdržel. Jenže žádného člověka nelze ve vazbě držet donekonečna. Pravda v naší divné zemi známe i případy, kdy nevinný člověk strávil ve vazbě i několik let než byl konečně postaven před soud, který shledal jeho nevinu. Z vazby se stal takový historický pozůstatek středověkého práva utrpného. Takové právo značně zlehčuje práci policie. Není potřeba vlastně hledat nějaké důkazy. Chytí se člověk, označí se jako pachatel a drží se ve vazbě dokud se nepřizná i k tomu co nikdy neudělal. Tak se zvyšuje celková objasněnost zločinu. Prosím vás, tak nebuďte hloupý a tady nám podepište přiznání. A za týden můžete být venku. A nebo to nepodepisujte a můžete tady strávit klidně ještě celý rok. Vždycky je dobré, když má člověk na vybranou.

Navíc v existenci českého právního státu věří už jen obecní prosťáčci. Nezapomínejme, že žijeme v zemi, kde bylo možné odsoudit za dvojnásobnou vraždu na doživotí naprosto nevinného člověka bez jediného přímého důkazu. Jen na základě jednoho svědectví. A skutečný dvojnásobný vrah se celé desetiletí prochází mezi námi a možná nosí policejní uniformu. Případ Kájínek zná snad každý. Možná by někdo mohl začít uvažovat o obsazení filmu Rath? Zatím jen další Kubiceho předvolební akce pokračuje. Náš taxikář a příležitostný vekslák Kubice, ale časem ztrácí styl a nápaditost. Výbuch politické práce jeho jednotky v případě kauzy Budišov má evidentně možnost se opakovat i v kauze Buštěhrad. Dopadlo to docelo dobře. Média se tomu, že byli obvinění naprosto nevinní lidé nijak zvlášť nevěnovala a tak to prošlo jen s několikamiliónovým odškodněním z kapes daňových poplatníků. Paní Věra Jourová zatím dostala z našich kapes odškodnění za Kubiceho aktivitu v hodnotě 3,6 miliónu korun. Kolik peněz z kapes daňových poplatníků dostane jako odškodné asi David Rath?

Autor: Jaroslav Janota | pátek 7.9.2012 16:42 | karma článku: 28,00 | přečteno: 1799x