Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Princip kolektivní viny je nepřijatelný.

Jako po každém sjezdu sudetských Němců se zase objevují spekulace o revizi historie. Přitom něco takového je zhola nemožné. Nelze z dnešního pohledu posuzovat historické události či je primitivně vytrhávat z jejich historických souvislostí a z dějinného kontextu. Na druhou stranu je třeba už konečně jednou naplno říct, že princip kolektivní viny je zkrátka nepřijatelný pro jakoukoliv civilizovanou společnost. A odsun sudetských Němců po roce 1945 z jejich domovů byl jednoznačně aplikací kolektivní viny na nevinné příslušníky německé a maďarské národnosti. Odsun provedený bez ohledu na individuální vinu těch, kterých se týkal byl nespravedlností a nebál bych se označit jej jako zločin. Nelze aplikovat vinu pouze na základě národnostního původu.

Československá vláda se v podstatě a za souhlasu vítězných mocností zachovala stejně jako vláda nacistického Německa, která rovněž hromadné soudila a odsuzovala osoby pouze na základě jejich národnostního původu. Odsun československých občanů německé a maďarské národnosti, tak byl pouze pokračováním nacistických zločinů, ovšem tentokráte ze strany vítězů. Nebyl to akt práva či spravedlnosti, ale akt institualizované, kolektivní pomsty. Do tohoto rámce zapadají i zločiny jednotlivců na nevinných německých spoluobčanech v bezvládí po skončení druhé světové války. Vražda zkrátka zůstává vraždou. Zabití jiného člověka bez ohledu na jeho individuální vinu, lze ospravedlnit pouze ve válce. Ať už oficiální a nebo občanské. Zabití lze také obhájit nutnou sebeobranou. V případě zločinů spáchaných po ukončení války na nevinných civilistech jen na základě jejich národnosti neplatí ani jeden z těchto důvodů.

Akt pomsty na nevinném člověku nelze ospravedlnit žádným zákonem. Ani tím československým dodatečně přijatým novým parlamentem v roce 1946, který zločince, kteří spáchali zločin v období bezvládí roku 1945 vyviňuje. Je to stejný nesmysl, jako by chtěl parlament hlasováním zrušit gravitační zákon. Ty zločiny a jejich pachatelé a už vůbec ne jejich oběti nikam nezmizeli. A nezmizel ani zločin. Taktika pštrosa zkrátka nefunguje. Přesto je třeba nenechat se posunout k nějakého zobecnění. Vyskytly se případy kdy lidové soudy skutečně dostaly do rukou zločince z řad německých obyvatel, kteří otevřeně spolupracovali s nacistickým režimem a kvůli jejich aktivitám a udáváním se mnoho českých vlastenců, příslušníků odboje či těch kteří jim pomáhali nevrátilo z nacistických vězení a koncentračních táborů. V případě, že chyběl nezávislý soud, který měl rozhodnout o jejich zločinu, dá se rychlá exekuce ze strany obětí či jejich příbuzných, měřeno kontextem doby, pochopit. Nikoliv zcela omluvit.

Jenže polní soudy bez možnosti obhajoby či odvolání, zkrátka nepatří do právního státu. Ale za to, že po skončení okupace nacistickými vojsky vzniklo bezvládí zase nemohou ti občané, kteří na území této zdivočelé země žili. Navíc tyto polní soudy způsobily smrt nejen mnoha nevinných lidí, ale bohužel i těch, kteří se účastnili protinacistickéhoodboje. To nemluvím o vraždách celých německých rodin včetně žen a dětí. Takové zločiny a nebylo jich málo se stávaly a tím, že o nich budeme mlčet, či je dokonce omlouvat nezískame to hlavní co bychom získat měli. A sice pochopení a z něj vyplývající poučení. Miloš Zeman řekl při návštěvě Rakouska, že je lepší odsun než smrt. Pominu li jeho vrozené buranství, lze s takovým názorem v omezené míře souhlasit. Pokud se týká nevinných spoluobčanů německé národnosti, tak zmíněný názor jistě platí. Samozřejmě musíme pominout běžné civilizované normy jako právo, spravedlnost, soudy a podobně. Ostatně opomíjet tyto pojmy Milošovi šlo vždy. Jeho bohorovnost Klausova typu je obecně známá. Vzhledem k pojmu spravedlnost, však Zemanův výrok neobstojí.

Právo je tu od toho, aby trestalo viníky a chránilo nevinné. Jenže hromadný odsun ve své podstatě neudělal ani jedno. Neochránil nevinné před ztrátou domova a majetku, ani nepotrestal skutečné viníky. Ti už byli většinou dávno pryč. Šlo o uplatnění kolektivní viny. Nemá smysl se odvolávat, že šlo o akt posvěcený či schválený vítěznými mocnostmi na konferenci v Postupimi. Na principu uplatnění kolektivní viny to nic nemění. Na druhou stranu je tento akt stejně jako třeba Benešovy dekrety už součástí historie. A revidovat historii je nemožné. Napravení tehdejších křivd by totiž dnes vedlo k vytvoření křivd nových. Což není zrovna kolektivní postoj. Čechům, však ne zcela cizí jak ukázal nedávný zákon o majetku církví.

Bohužel zákonem o církevním majetku nám naší pravičáci dost zavařili. Pokud dojde k navrácení majetku, který byl evidentně zabaven v rámci pozemkové reformy před rokem 1948, k čemuž nejspíše dojde, jsou ohroženy i Benešovy dekrety a jejich platnost. A otevírá se možnost majetkových nároků a náhrad z řad sudetských Němců. A to nemluvím třeba o majetkových nárocích rodiny Baťů. Ale to je z jiného soudku. Podstatou je falšování historie a nesmyslná obhajoba principu kolektivní viny, která je nesmírně nebezpečná. Posiluje totiž předsudky na úkor faktů. Stejná kolektivní vina se tak běžně používá nejen v myslích mnoha Čechů směrem k národnostním menšinám, ale i k přistěhovalcům či muslimům. Kam takové uvažování vede známe také z historie. Zejména proti židovské pogromy a různá konečná řešení musí být varováním. Doby kdy fungoval Kartaginský mír jsou dávno pryč. Nenechme si falšovat vlastní dějiny. Kdo se nepoučí z vlastních dějin, ten je obvykle nucen si je zopakovat!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Janota | úterý 21.5.2013 16:16 | karma článku: 11,41 | přečteno: 549x
  • Další články autora

Jaroslav Janota

Jak se to vlastně celé stalo

V úterý dvanáctého ledna 2016 jsem přijel domů z noční směny. Dal jsem si sprchu a u půl osmé ráno jsem šel spát. Ze spaní mne probudil zvláštní zvuk.

22.2.2017 v 14:05 | Karma: 49,57 | Přečteno: 130043x | Společnost

Jaroslav Janota

Jak jsem dělal vstupní test do Mensy

Už to budou čtyři roky, co jsem se rozhodl zkusit složit vstupní test do Mensy. Tedy společnosti lidí s mimořádně vysokým IQ. Je to takový klub vyjímečných.

19.2.2017 v 8:54 | Karma: 40,63 | Přečteno: 13416x | Společnost

Jaroslav Janota

Mamince, mému prvnímu cenzorovi, s láskou

Mým prvním cenzorem byla moje maminka. Jako u většiny lidí na této planetě. Tatínkové mají moc práce a tak se člověk učí mluvit od maminky.

2.2.2017 v 13:28 | Karma: 32,07 | Přečteno: 3418x | Společnost

Jaroslav Janota

Vánoční příměří 1914 a jeho poselství

Na počátku největšího světového konfliktu v dějinách se odehrál jeden z nejúžasnějších příběhů v historii lidstva či spíše historie lidství. Vánoční příměří v roce 1914 na západní frontě.

6.1.2017 v 9:59 | Karma: 29,43 | Přečteno: 1574x | Společnost

Jaroslav Janota

Organizovaný zločin je nejvyšším stádiem kapitalismu

Tento proslulý výrok pronesl švýcarský profesor sociologie Jean Ziegler. A myslím, že velmi přesně vystihl podstatu věci. Kapitalismus jako honba za ziskem malé skupiny lidí na úkor větší, je podstatou každé kriminální činnosti

31.12.2016 v 1:11 | Karma: 29,33 | Přečteno: 1567x | Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.