Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Demokracie jako fackovací panák.

V poslední době se nám vyrojily zástupy organizací a hnutí, které si daly za svatý úkol zreformovat nám naší současnou zastupitelskou, parlamentní demokracii. Je přece zcela zřejmé, že v této zemi něco nefunguje. A při hledání příčiny současného špatného stavu se přímo nabízí samotná demokracie. Ovšem jako fackovací panák. Inu, kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde. Zatímco skalní stalinisté se vezou na současné populární nostalgii po bolševickém státě "sociálních jistotách" a "plné" zaměstnanosti a tedy kdysi populární "Lidová demokracie". Naopak z extrémně pravého křídla, které se ovšem už dostalo až do hlavního proudu pravicové politiky u nás zaznívají hlasy na populární "reformu" demokracie a také listiny základních lidských práv a svobod. Úžasné nápady, typu zvýšení počtu hlasů ve volbách podle počtu dětí(KDU a možná by se z pochopitelných důvodu přidala i nějaká ta ROI), zrušení volebního práva daňovým neplatičům(rozuměj nezaměstnaným, invalidním důchodcům)a státním zaměstnancům, zkrátka sockám(z dílny Občanského institutu a poradce premiéra pro lidská práva klerofašisty Jocha tzv.vláda reprezentantů)se nám jen množí.

Už tu byly i generační nápady typu vyčlenit z voleb odporné starobní důchodce(patrně z dílny přemlouvačů z řad umělců z Prahy, tedy Myšlenkoví tankisté Zelenka, Mádl, Issová). Do toho se ozývají milovníci vrcholného managmentu, kteří nemají rádi diskuse a celá ta žvanírna alias parlament je předražená a k ničemu a měla by se zrušit ve prospěch vlády jelit, pardon elit národa. Těžko říct kdo byl jejich duchovním vzorem. Lenin, Stalin, Hitler či Franco. Všechno jedna banda. Také tu máme teoretické milovníky podnikavé, pracovité, schopné a vzdělané třídy českých podnikavců. Tedy tvůrců těch skutečných hodnot. Na rozdíl od těch ostatních vyžírek, rozuměj zaměstnanců. Bez vůdců z řad českých pracovitých a schopných by se ta banda neschopných, nevzdělaných, líných a pasivních prodejců vlastní pracovní síly stala bezhlavým stádem neschopným se samostatně uživit. A stádo vlastně nemá s lidmi nic společného. Listina základních lidských práv a svobod je jen pro lidi. Už jsem skoro napsal pro lepší lidi. Svoboda jak známo je privilegium a je jen pro některé. Rozhodně ne pro všechny.

Práva a svobody jsou tu pro "Svobodné" tvůrce hodnot, zatímco pro ostatní tu jsou povinnosti a práce co prý osvobozuje! Do toho nám tu přispívají nové organizace, které si vzaly příklad od tzv. Občanské Demokratické Strany, která ví, že obtížného tématu je třeba se zbavit už v názvu, kde nadělá méně škody než ve skutečném obsahu. Vznikla nám tu podivná organizace nazvaná vtipně Skutečná Demokracie. Tato strana se patrně inspirovala u dávného hnutí, které si určilo za cíl zrušit a zakázat používání slova vražda a krádež. Cílem mělo být,že když lidé přestanou povinně tato slova používat zruší se tím i samotný obsah slov a lidé přestanou vraždit jeden druhého a okrádat se navzájem. Skutečná demokracie si jako obětního beránka současného stavu společnosti určila politické strany a hnutí. A jejich cílem je politické strany zrušit a zakázat. Patrně na věčné časy a nikdy jinak.

S tímto sofistikovaným programem si však tato strana "vzdělaných" zakladatelů dost nadrobila. Zakládat politické strany a svobodně se v nich sdružovat patří mezi základní lidská práva a svobody. Je to také uvedeno v české ústavě a její součásti listině základních lidských práv a svobod. Konkrétně oddíl 2 - politická práva. Proto také toto "skutečně demokratické" hnutí nemůže obdržet licenci od ministerstva vnitra. Paradoxní je, když toto nelegální hnutí porušující lidská práva žaluje vládu za protiústavnost a porušování lidských práv. Nemohou se účastnit voleb. Na rozdíl od těch politických stran, které nejenže demokracii mají v názvu, ale také dodržují její principy. Ovšem naší Skuteční demokrati vlastně volby až tak nutně ke svému postupu k absolutní moci nijak nepotřebují. Pokouší se o tzv. Anarchistickou zkratku. A doufají, že se moci zmocní pod ochranou davu a ulice. Kromě toho zde máme také populární hnutí za přímou demokracii. Jejímž cílem je přivést skutečnou politickou moc tam, kam patří, tedy zpět k občanovi a voliči.

A to prostřednictvím referenda jako "všemocnému" nástroji vlády lidí nad lidmi. Pravda podmínky za jakých se podle jejich petice vyhlašuje referendum jsou vskutku nezvyklé. Na vyhlášení referenda je třeba petice s podpisy jednoho procenta oprávněných voličů. Tedy asi 80 tisíc podpisů. V jejich návrhu zákona o referendu chybí třeba seznam témat o kterých lze referendum vyhlašovat. Či o nejmenším možném kvóru, kdy je referendum platné. Nebo o době po které lze referendum na stejné téma opakovat. Jinými slovy 80 tisíc kverulantů by tak mohlo hlasovat každý týden o všem státně důležitém. Od barev uniforem hradní stráže až po vystoupení Česka z EU, či znovuzavedení trestu smrti. Vzhledem k tomu, že jedno referendum vyjde finančně asi na 1-2 miliardy korun, stejně jako normální volby, tak by to byl dlouhý a drahý rok. Navíc po takovém pátém referendu ve dvou měsících, by se i odpovědní voliči modlili za návrat diktatury.  Což je asi skutečný cíl tohoto hnutí s příhodným názvem "Přímá demokracie".

Samozřejmě existuje možnost vytvořit demokratický systém, který by eliminoval vliv politických stran. Jeden jsem opsal z oblíbeného seriálu Jistě pane ministře. Velké množství základních volebních obvodů. Pro českou republiku by se hodil 40 tisíc volebních okrsků. V každém asi 200 registrovaných voličů. Zvolí si jednoho zástupce. 200 zvolených zástupců vytvoří regionální parlament a zvolí si jednoho regionálního zástupce. 200 regionálních zástupců vytvoří státní parlament. Veřejnost navrhne členy vlády a státní parlament bude hlasovat o každém členovi zvlášť. Vliv politických stran by byl minimální. V základních volebních obvodech by každý volič prakticky osobně znal svého zástupce a byl by jim odpovědný každý den. Musel by za své rozhodnutí skládat účty při každé cestě do supermarketu. Což je myslím dobrá forma veřejné kontroly. Každý systém má své slabiny a přednosti. Jenže každý systém tvoří lidé a každý způsob demokracie má své slabiny. V tomto případě platí ono staré a známé, že každý národ má takovou vládu jakou si zaslouží. Totéž platí o demokracii a jejich pravidlech v té které zemi. Jinými slovy demokracie lépe funguje tam, kde jsou občané vnitřně demokraty. Bez většiny demokratů mezi voliči bude demokracie fungovat asi tak jak funguje v současnosti u nás. V tom je ale samotná demokracie úplně nevinně.

Autor: Jaroslav Janota | úterý 26.6.2012 18:43 | karma článku: 7,98 | přečteno: 888x
  • Další články autora

Jaroslav Janota

Jak se to vlastně celé stalo

V úterý dvanáctého ledna 2016 jsem přijel domů z noční směny. Dal jsem si sprchu a u půl osmé ráno jsem šel spát. Ze spaní mne probudil zvláštní zvuk.

22.2.2017 v 14:05 | Karma: 49,57 | Přečteno: 130044x | Společnost

Jaroslav Janota

Jak jsem dělal vstupní test do Mensy

Už to budou čtyři roky, co jsem se rozhodl zkusit složit vstupní test do Mensy. Tedy společnosti lidí s mimořádně vysokým IQ. Je to takový klub vyjímečných.

19.2.2017 v 8:54 | Karma: 40,63 | Přečteno: 13421x | Společnost

Jaroslav Janota

Mamince, mému prvnímu cenzorovi, s láskou

Mým prvním cenzorem byla moje maminka. Jako u většiny lidí na této planetě. Tatínkové mají moc práce a tak se člověk učí mluvit od maminky.

2.2.2017 v 13:28 | Karma: 32,07 | Přečteno: 3418x | Společnost

Jaroslav Janota

Vánoční příměří 1914 a jeho poselství

Na počátku největšího světového konfliktu v dějinách se odehrál jeden z nejúžasnějších příběhů v historii lidstva či spíše historie lidství. Vánoční příměří v roce 1914 na západní frontě.

6.1.2017 v 9:59 | Karma: 29,43 | Přečteno: 1574x | Společnost

Jaroslav Janota

Organizovaný zločin je nejvyšším stádiem kapitalismu

Tento proslulý výrok pronesl švýcarský profesor sociologie Jean Ziegler. A myslím, že velmi přesně vystihl podstatu věci. Kapitalismus jako honba za ziskem malé skupiny lidí na úkor větší, je podstatou každé kriminální činnosti

31.12.2016 v 1:11 | Karma: 29,33 | Přečteno: 1567x | Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Oslavili nejdéle trvající manželství v Německu, dohromady jim je 200 let

18. května 2024  15:22

Manželský pár ze západního Německa oslavil 80. výročí svatby. Stal se tak nejdéle sezdaným párem v...

Gruzie je podbřišek Ruska. Ale hru o ni už částečně prohrálo, říká expert

18. května 2024  15:04

Podcast Gruzie se potácí mezi Ruskem a Západem. Parlament v úterý přijal zákon o zahraničním vlivu, který...

Střet vlaku s člověkem zastavil provoz na trati mezi Olomoucí a Prostějovem

18. května 2024  14:31,  aktualizováno  14:59

Na trati mezi Olomoucí a Prostějovem srazil po sobotním poledni vlak člověka. Provoz na trati mezi...

Střelec na Fica jde do vazby. Premiérův stav se lepší, převoz ještě není možný

18. května 2024  11:09,  aktualizováno  14:44

Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale...

  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.