Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
L

Lev---_z-_Rožmitálu

26. 6. 2012 21:34
proč nevnést do systému víc přímé demokracie?

co je na tom špatného?

současná "demokracie" je spíš diktaturou stranických sekretariátů než vláda lidu

0 0
možnosti
JJ

Jay6

26. 6. 2012 22:55
Re: proč nevnést do systému víc přímé demokracie?

Nemáte ani páru jak funguje demokratická politická strana. Kecy o diktátech stranických sekretariátů jsou k smíchu pro každého kdo má aspoň základní znalosti toho jak politická strana uvnitř funguje. Jsem členem ČSSD, takže vím, že pokud nedojde k zásadnímu porušení stanov nemůže stranický sekretariát člena strany ani sám vyloučit ze strany. A i v případě velkého porušení stanov je to těžké. Takový "známý diktátor" předseda Paroubek i kdyby se rozkrájel nedokázal vyloučit ze strany ani přeběhlíky Melčáka s Pohankou. To musí udělat jejich vlastní místní organizace. Stejně tak výběr kandidátů do voleb je čistě věcí demokratického hlasování delegátů krajských konferencí. Ústřední orgány strany do toho prakticky nemohou mluvit. Kandidáta může navrhnout každý delegát a každá místní organizace. Krajské organizace mají obrovskou míru samostatnosti. Ale rozhodování o kandidátech probíhá hlasováním členů strany nikoliv nějakých ústředních stranických sekretariátů.V ODS to možná vypadá jinak.

0 0
možnosti
R

reformníejakulace

26. 6. 2012 21:33
České Zvonokosy

Problém je, že u nás není demokracie, ale kleptokracie!!

0 0
možnosti
JJ

Jay6

26. 6. 2012 22:59
Re: České Zvonokosy

Co český volič a občan českému politikovi dovolí, to také politik dělá. Vzpomínám na hezky bilboard na kterém byli členové tehdy koaličních stran Topolánek, Kalousek a Bursík s nápisem, Čemu se divíte, vždyť jste si nás zvolili?

0 0
možnosti
K

kaktusak

26. 6. 2012 21:31
Bez kontroly pracujících nad výrobními

prostředky je demokracie jen formální a vládnou vykořisťovatelé.

1 0
možnosti
JJ

Jay6

26. 6. 2012 23:04
Re: Bez kontroly pracujících nad výrobními

Hezky řečeno, ale když výrobní prostředky kontroluje stranická nomenklatura Komunistické strany Československa, která se do čela státu zvolila sama, tak nejde ani formálně o demokracii a vykořisťovateli se stávají ti co ty výrobní prostředky kontrolují. Čili kapitalisty vystřídali bolševici, ale na podstatě vykořisťování zaměstnanců se nic nemění. Kromě toho, že zaměstnanci ve svobodné kapitalistické zemi mohou ze země svobodně odejít a zase se vrátit, protože nemají na hranicích žádné ostnaté dráty a nikdo jim do cesty nestaví Berlínskou zeď, aby otroky s levnou pracovní silou udržel násilím v bolševickém táboře míru.

0 0
možnosti
JSS

strasil

26. 6. 2012 19:32
lepší nž fackovací.....

pokr.

Pak tedy nejspravedlivější by byla vaše verze  asi ze 200 voličů určit zastupitele. Další mechanismus už není složitý až do stát. parlamentu. Ale vystřihněte klíč kandidátů do toho 1. volebního okruhu a logicky navhrněte současnou jeho gáži !!

    A pak to tady  v Česku odstrartujme!!   Myslím, že by to mělo VYJÍT !!

    Tak se těším na Vaše konkrétno . Strašil st. Polná

1 0
možnosti
JJ

Jay6

26. 6. 2012 23:14
Re: lepší nž fackovací.....

Mně současná zastupitelská demokracie plně vyhovuje. Pokud fungovala v Západní a severní Evropě několik desítek let a má za sebou funkční sociální stát s nejvyšší životní úrovní na světě, potom to evidentně funguje. Proč to funguje tam a ne u nás? Protože třeba v Německu by většina voličů nedala hlasy stranám za něž kandiduje zloděj Nečas, darebák Vondra, korupčník Bém, lupič Kalousek, či úplatkář John. U nás tito lidé dostali hlasy 2,5 miliónu našich spoluobčanů. Tak nač si vlastně stěžujeme? Máme co jsme chtěli. Tedy většina těch co přišli k volbám mají to co chtěli. My ostatní můžeme nadávat u národního piva.

0 0
možnosti
JSS

strasil

26. 6. 2012 19:31
lepší fackovací panák než usurpování moci dněšnímu "siláky"

Pane Janoto - docela dobré dilema !!

Ale pakliže to pasujete na naši 22 letou pseudodemokracii zastoupenou přívrženci z hordy několik stovek až několik tisíců nositelů členské knížky, kterou lze mimochodem kdykoiv zahodit a natisknout jinou..... Pak jste uhodil na hlavičku českého politického guláše!

      Víte, kdyby byl opravdu zrovna k mání nějaký OSVÍCENÝ PANOVNÍK, to by bylo asi nejlevnější..  Ale je ???  V historii jich bylo tak na půl do jedné ruky co prstů...

pokr.Strašil

1 0
možnosti
JJ

Jay6

28. 6. 2012 0:01
Re: lepší fackovací panák než usurpování moci dněšnímu

Jsem jeden z té hordy. Nositel členské knížky. Už to je víc než tři roky co jsem vstoupil do ČSSD. Píšete o několika stovkách či tisících. ČSSD má v současnosti více než 25 tisíc členů. Což je nepatrně množství. V roce 1948 měla Československá sociální demokracie více než 340 tisíc členů. V sousedním Rakousku na Sociální demokracie více než 300 tisíc členů. Na necelých 9 miliónu obyvatel. Politické strany už od dob první republiky a ještě za Rakouska obohacovaly každodenní společenský život i v těch nejmenších obcích. Jenže ta kontinuita se kvůli diktátorským režimům Nacismu a Bolševismu vytratila. A také kvůli intelektuálním šíleným nápadům bývalého prezidenta Havla a jeho koncepce nepolitické politiky, se politické strany nikdy nedostaly zpět tam kam patřily. Ono z výběr politiků z 300 tisíc členů je samozřejmě lepší než když se vybírá z pouhých 25 tisíc členů. A já vstoupil do strany, protože z vnějšku, ještě nikdo směrování žádné organizace nikdy a nikde, nezměnil.

0 0
možnosti
J

jarno3

26. 6. 2012 19:26
Fackovacími panáky

jsme pouze my- obyčejní voliči. Nechci se vás dotknout,pane autore, ale zřejmě patřite k oněm naivkům, co věří ve všemocné volby. Nicméně vám uniká, že i kdybyste se uvolil, tenhle režim bude stále stejně prohnilý. Těch dvaadvacet let už voliče mohlo dostatečně přesvědčit. že chyba není v lidech, ale v režimu. To, co zde naši mocipáni stvořili, není demokracie, ale demokratura, nebo spíše kleptokracie. Vládne zde novodobá šlechta a  svých samostvořených feudálních výsad se dobrovolně nevzdá. Viz fraška s "omezováním" imunity. Takže dokud si lidi změnu nevynutí, nikdo to za ně neudělá. Tak jako v devětaosmdesátém.

1 0
možnosti
JJ

Jay6

26. 6. 2012 19:42
Re: Fackovacími panáky

Ten absolutní pocit naprosté bezmocnosti a naprosté neschopnosti, jakkoliv zasáhnout do vlády vlastního státu je z bolševismu, tak hluboce zakořeněný v myslích většiny českých lidí, že přechod do demokracie prostě většina naprosto nezvládla. Dnes máme svoji vládu. A ta vláda má demokratický mandát od většiny voličů ze svobodných a demokratických voleb. Tuhle vládu nám neschválilo nějaké všemocné politbyro a její členové nebyli schváleni někde v Moskvě. Tuhle vládu daly dohromady tři koaliční strany, které v roce 2010 volilo svobodně a hlavně dobrovolně více než 2, 5 miliónu českých voličů. Lidí svéprávných a duševně patrně většinou zdravých. Je hezké sedět u piva a provozovat národní sporu nadávání na vrchnost. V současnosti na politiky a to nejlépe všech politických stran. Jenže ti politici nespadli z Marsu. Jsou to prostě naší sousedé, spolužáci, spolupracovníci. Zkrátka lidé, kteří tu žijí od narození. A politici, kteří získají moc dělali jen to co jim jejich voliči dovolili!

0 0
možnosti
PH

petrph

26. 6. 2012 19:10
je to pořád jako v té anekdotě

O tom jak Angličan radí Američanovi jak pěstovat kvalitní trávník. A končí to slovy "a takhle už to děláme 300 let"..O tom je skutečně celé vnímání demokracie -  ze stran těch co se ji pokouší porušovat i ze strany těch co si stěžují že "nefunguje" ...Nejen občané musí být "vnitřně demokraty", taky velké a dlouhotrvající politické strany musí být !vnitřně demokratické", i policie a soudy musí být  "vnitřně demokratické" a měřit kaž´demu padni komu padni.., "vnitřně demokratické musí být i kontrolní orgány a média... Ba dokonce, je to paradox, ale i mnozí britští stoupenci komunistických a fašistických myšlenek je často pokoušeli šířit a prosazovat právě a jen   v limitech demokratické plurality názorů...

0 0
možnosti
JJ

Jay6

1. 7. 2012 3:57
Re: je to pořád jako v té anekdotě

Neznám žádnou policii či soudy, neznám ani kontrolní mechanismy a média. Znám, ale občany tohoto státu, kteří jsou shodou okolností policisty, soudci, novináři. Jsou to také občané a tyto instituce jsou tak demokratické jak demokratičtí jsou občané, kteří je tvoří. Neexistuje nedemokratický stát tvořený demokratickými občany. Totéž se týká politických stran či státních orgánů.

0 0
možnosti
  • Počet článků 220
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2294x
Skeptický optimista, idealista, melancholik, náročný, tradiční socialista.