Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Objevování Nového Světa, část 1.

Mnoho lidí, kteří objevují jiné, třeba i exotické kraje, mnohdy mluví o jejich dojmech. Osobně si myslím, že kolik lidí objevuje Kanadu, tolik "Kanad" se z jejich popisu vynoří.

Pouštím se tedy do dobrodružství vylíčení prvních dojmů z Kanady. Tím, že už s moji manželkou žijeme v Kanadě přes padesát let, všechny dojmy pominuly a zůstala jen realita. Nicméně se o ty první dojmy z Kanady, Jak mi utkvěly v paměti  chci s vámi rozdělit.

Svým způsobem jsem v rozpacích; kde a jak začít? Připadám si jako před dávnými lety Karel Čapek, který vrátiv se z Anglie, začal psát svoje 'Anglické listy' bědováním: "Čím mám začít? Opečeným špekem, nebo výstavou ve Wembley, panem Shawem, nebo londýnskými strážníky?" (A propos, proč byl pan Čapek tak nadšen tím fousatým irským dědkem, který, když se vrátil ze Sovětského svazu zpět do Anglie naříkal, že se musel vrátit ze země zářných zítřků do zpět do země beznaděje. Rozuměj - Anglie.) A to pan Čapek navštívil zemi ve srovnání s Kanadou poměrně malou a dlel v ní pouhých pět týdnů. Já mám popisovat Kanadu, zemi, která má rozlohu bezmála desti milionů čtverečních kilometrů. Taková celá Britanie by se vešla do rozlohy Kanady zhruba jednačtyřicetkrát. A potom, jsou místa v obrovské Kanadě, kde nejenom já, ale ani naprostá většina Kanadanů nikdy nebyla. V Kanadě jsou pro Evropana nepředstavitelné vzdálenosti; Jenom z našeho pobřežního velkoměsta Vancouveru se jede autem do 'sousedního' Calgary v provincii Alberta  přes majestátné Skalisté hory celý den. A to jste ještě stále na západě Kanady. Celá ta cesta se může podniknout bud po Transcanada highway - Dálnice přes celou Kanadu - či vlakem Canadian pacific. Obé se děje jízdou překrásnou přírodou nedodtknutou ničivou lidskou rukou.Řekl bych, že cesta mezi těmito dvěma městy je cestou přírodních zázraků. Mluvím-li však o zázracích přírody, nechci připravit našeho Stvořitele o jeho zásluhy na tomto krásném díle.

Ad vocem dojmy; jak jsem již psal ty jsou už pryč. Začnu tedy příchodem do této krásné země. Proč jsme s manželkou odešli, což nám bylo vyčítáno stovkami našinců, jsem už psal v minulých blogách. A budu-li se někde opakovat, necht mi je odpuštěno.

Jak již psáno dříve, páni calgarští konšelé nás ubytovali v zašpiněném hodinové hotelu 'Yale plaza' plném prostitutek a ožralých cowboyů z okolních rančí. Procházeli jsme se po calgarských ulicích. Bylo to v Listopadu, venku fičel ledový vítr sníh padal vodorovně. Nebyl to hezký pohled už jen proto, že venku bylo nějakých 40 stupnů Celsia samozřejmě pod nulou. Na ulicích se toulali všelijací otrhaní pobudové (v oblečení, které dnes nosí dnešní mládež), Indiání, ale žádní Inču-čunové nebo Vinnetouové s orlímy pery zasazenými do barevných čelenek. Tak prosím, takto vypadají Kanadané. Jak dopadneme my? Jenom jsme si neuvědomovali, že nás ubytovali v ulici neštastníků a bezdomovců. Takovým ulicím se v Severní Americe říká 'Skid rows' Kanadské vládě to přišlo levněji. Začal nám nový život...ale o tom příště.

 

Autor: Jan Marek | sobota 24.4.2021 20:27 | karma článku: 20,10 | přečteno: 415x
  • Další články autora

Jan Marek

Česká (ale i světová) posedlost Amerikou (USA)

Když pročítám blogy na iDnes, nemohu si nevšimnout mnohých blogů týkjících se USA. (Viz poslední blog kolegy blogaře Michaela Laitmana 'Honba za štěstím...) Nějak mi to připadá, že celý svět (a hlavně Česko) je posedlý Amerikou.

22.11.2022 v 19:27 | Karma: 37,42 | Přečteno: 4351x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Pan Josef Komárek v útoku na branku první republiky

Tak jsem se zase něco dozvěděl o první republice, kterou jsem nezažil a kterou nezažil ani pan Komárek a přesto zde přednesl její "perfektní" analyzu.

11.11.2022 v 1:09 | Karma: 27,82 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Střípky ze Staré vlasti

Když našinec navštíví nějakou cizí zemi, nebo když se emigrant vrátí třeba jen načas do své původní vlasti, začne srovnávat. Je to i můj případ, kdy po několika letech zajedu do rodného Česka.

15.10.2022 v 20:15 | Karma: 28,75 | Přečteno: 614x | Diskuse| Osobní

Jan Marek

Polemika s panem Josefem Komárkem

Pan Josef Komárek se čas od času dá slyšet či číst, kde ve svých blogách obhajuje socialismus. Jeho argumenty jsou však rázu...'Rohlíky za socialismu byly křupavější a pivo jen za 1,5 Kčs.'

7.10.2022 v 19:14 | Karma: 28,99 | Přečteno: 670x | Diskuse| Ostatní

Jan Marek

Ach ty služebky!

Předpokládám, že v této vážné době, kdy tolik lidí na Ukrajině trpí tou nesmyslnou válkou, tento blog nebude nevhodný. Snad to mnohé odreaguje od vážnosti doby. Předesílám, že jsem s Ukrajinci a přejij im mír a klid.

19.3.2022 v 6:29 | Karma: 37,05 | Přečteno: 5004x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Havaroval vrtulník prezidenta Íránu Raísího, vracel se z otevření přehrady

19. května 2024,  aktualizováno  16:19

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

Přes AI zneužili její tvář k propagaci Ruska v Číně. Urážlivé, říká Ukrajinka

19. května 2024  16:15

„Bylo to děsivé.“ Tak shrnula 21letá ukrajinská studentka Olha Lojeková moment, kdy svůj obličej...

Změnila se koncepce péče o válečné veterány. Chybí ženský prvek, stěžují si

19. května 2024  15:49

Minulý rok představila ministryně obrany Jana Černochová se šéfem odboru pro válečné veterány a...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 52
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 691x
Jsem stařík utkaný ještě z kvalitního předválečného materiálu a který má na tomto světě víc za sebou než před sebou. Žiji již přes padesát let někde v Kanadě a za tu dobu, mám obavy, jsem změnil mnoho mých dříve ustálených postojů.  Chci se zde podělit s eventuálními čtenáři, kteří vydrží mé blogy dočíst až do konce, o mnohé vzpomínky, ponejvíce ze Staré vlasti kterou mám stále rád i když většinu života trávím v Kanadě, a které mi utkvěly v paměti. Ty jsou zapsány v mém Sem-tam-níku. Ono i v té totalitě ve Staré vlasti byla někdy legrace. Předesílám, že jsem křestansky věřící stařík.: Z té pozice se dívám i na okolní svět a jeho dění.

TEMPORA NE CULPES, CUM SIT TIBI CAUSA DOLORES.

Dobu neobvinuj, když sám jsi příčinou bolestí...

M.P. Cato starší.

Seznam rubrik