Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Postřehy z přednášky nobelisty

Dnes jsem měl tu čest zavítat na přednášku profesora Amartya Sena, nositele Nobelovy ceny za ekonomii z roku 1998. Byl to velice silný zážitek a rád bych se podělil o pár poznatků. Je to také trochu na odlehčení oproti třídnímu boji, který v těchto dnech zuří ve většině článků na blogu idnes.

Přednáška byla pořádána Graduate Union Cambridge University, a byla přístupná pouze pro členy této organizace. Po 400 místech se i tak jenom zaprášilo. A není divu, když si uvědomíme, kdo byl přednášejícím. Amartya Sen, narozen v Indii, nositel Nobelovy ceny za ekonomii, profesor, působil v Cambridge, Oxfordu, na Harvardu, MIT, LSE, Stanfordu, a mnoha dalších univerzitách po celém světě. Zabýval se především přijmovou nerovností a ekonomickými příčinami hladomoru, tj. tématy, kterým se většina moderních ekonomů obloukem vyhýbá. Je to prostě ekonomická superstar, borec ze staré školy.

Abych měl dobré místo, dorazil jsem se spolužačkou už 2 hodiny před začátkem, a zdaleka jsme nebyli první. Čas jsem si krátil četbou netriviální ekonomické literatury, triviální společenskou konverzací a pozorováním detailů historického sálu, kde se přednáška odehrávala.

 

 

Když konečně dorazil profesor Sen, nastalo v sále hrobové ticho. Za prvé se jedná o extrémně respektovanou osobu. A za druhé asi většině přítomných vyrazilo dech, jak na přednášejícím zapracoval zub času. Při pohledu na něj jsem pojal upřímné obavy, zda profesor Sen zvládne přednášet hodinu v kuse. Navíc na mne padla mírná deprese z tak brutálního připomenutí konečnosti lidské existence. Vtipně na svůj věk poukázal i profesor Sen, když poznamenal, že ho přepadla trochu nostalgie, protože naposled byl v té samé místnosti v roce 1955. V té době u nás vládl tuhý komunismus a o západní ekonomii lidé téměř neměli ponětí.

Profesor Sen ovšem fungoval mnohem lépe než vypadal navenek. Bohužel se nevěnoval přímo svému zaměření, které by mě jako studenta ekonomie zajímalo více, ale i tak si zvolil interesantní téma, a to staré univerzity. Nemluvil ovšem ani tak o těch, které se vybaví Evropanovi, ale o starých univerzitách v Asii, které ovšem zanikly, nejčastěji vlivem válek. Následkem toho jsou nejstarší univerzity na světě v Evropě (Bologna). Pro zajímavost, první doloženou univerzitou na světě byla univerzita nezapamatovatelného jména v Indii, založena ve 4. století n.l. Profesor Sen krásně povyprávěl o vlivu, který tato i jiné asijské univerzity měly na Evropu, a to zprostředkovaně skrz arabské učence, především v matematice. Hodně lidí to sice tuší, ale i tak je užitečné si to čas od času připomenout, protože to boří romantickou představu o vyspělé Evropě a nevzdělaných barbarech všude na jih a východ.

Ještě trochu srazil přítomným Evropanům hřebínek, když vzpomenul jednu příhodu ze 60. let. Pracoval tehdy jako externí zkoušející na univerzitě v Hong Kongu, a jeho úkolem bylo srovnávat psané testy s těmi z Oxfordu, kde působil dříve, a zajistit, aby úroveň příliš nezaostávala za Oxfordem. Ke svému překvapení zjistil, že úroveň testů v Hong Kongu byla náročnější než v Oxfordu. K tomu mě napadají asi 2 věci. 1. Evropa nemá zrovna dobré vyhlídky v porovnání s Asií. 2. Možná by neškodilo na českých univerzitách srovnávat zkoušky s těmi z Oxfordu nebo odjinud a nechat si poradit od zahraničních expertů ze špičkových univerzit. A ne rozvíjet školství jako ve skleníku a vymýšlet vymyšlené, bez kontaktu se zahraničím. Čest výjimkám.

V další části mluvil i o zakládání univerzit v USA a vzájemném vlivu mezi těmito školami a školami v Anglii. Konkrétní obsah ale není až tak podstatný. Co mě ale dostalo, byl jeho styl přednesu, kouzlo osobnosti a smysl pro humor. Ačkoliv profesorova fyzická schránka je již značně zchátralá, pořád je čilého ducha. Dále mě zarazil nebývalý rozhled. Je sice pravda, že za 77 let člověk vstřebá hodně informací, ale je umění systematicky je utřídit a nezapomenout. Navíc, sebekriticky uznávám, že když o někom slyším, že je ekonom, tak trochu očekávám, že to bude omezenec s velice úzkým pohledem na svět. Možná je to tím, že profesor Sen je ze staré školy, z doby, kdy ještě ekonomové měli relativně slušný přehled o své profesi jako celku. Dnes dosahuje specializace až absurdních rozměrů, kdy se výzkumník obvykle zaměří na jednu úzce vymezenou oblast, a má jen velmi mlhavé pojetí o ostatních oblastech ekonomie, natož pak o jiných vědních disciplínách. Však také publikum hltalo profesorův proslov téměř až s posvátnou úctou.

V části otázek z publika se nevyskytly vyloženě zajímavé momenty. Jako z jiného světa ovšem působila otázka postarší ženy z Indie, která řekla, že se s profesorem Senem chtěla setkat už od roku 1982, a požádala ho o radu při zakládání univerzity kdesi na indickém venkově.

V každém případě na mě zanechalo setkání s profesorem Senem hluboký dojem. Asi jako na Winstona z románu 1984 od Orwella, když se setkal v kavárně se starými vůdci revoluce odsouzenými k smrti. I profesor Sen je chodící relikt starých časů, západní ekonomie poloviny 20. století, časů minulých, o kterých naše generace má jen zprostředkované informace.

Autor: Jan Kvasnicka | úterý 14.6.2011 1:01 | karma článku: 7,23 | přečteno: 601x
  • Další články autora

Jan Kvasnicka

Bohuslav Chamberlain

Premiér Sobotka dosáhl na jednání vlády mandátu mírnit sankce EU uvalené na Rusko. Tímto postojem prokázal značnou míru zbabělosti a nesolidarity.

3.9.2014 v 15:45 | Karma: 24,31 | Přečteno: 828x | Diskuse| Politika

Jan Kvasnicka

Podpora Prague Pride a polemika s blbcem

Po delší době jsem zavítal na místní blog a narazil na článek, který mi svou stupiditou vyrazil dech: 'V Praze dojde k rapidnímu oteplení. Dienstbiere, připrav si kaďák'. Sice bežně na internetové trolly nereaguju, je to asi stejné jako začít se hádat s opilým bezdomovcem křičícím obscénosti, ale co je moc, to je moc. Proto na následujících řádcích stručně vysvětlím, proč je autor článku (Oldřích Rambousek) nenávistník a polodement. Uvedu celý článek jako citaci s mým komentářem.

11.8.2014 v 12:15 | Karma: 15,68 | Přečteno: 932x | Diskuse| Společnost

Jan Kvasnicka

Uchvatitel se dopustil velezrady

Myslel jsem, že po Klausovi už nemůže být hůř. Bohužel mě Zeman přesvědčil o opaku.

25.6.2013 v 17:35 | Karma: 26,58 | Přečteno: 987x | Diskuse| Politika

Jan Kvasnicka

Přímá volba ničemu nepomohla, je to marný

Dnes jen krátce. Když jsem před 5 lety sledoval volbu Václava Klause, ztratil jsem asi poslední zbytky důvěry v naše volené představitele. Pamatujete na poslance, u kterých se náhla objevily zdravotní problémy, a nemohli volit (Zubová)? Nebo poslance, kteří buď vlivem vydírání ze strany ODS nebo vlivem Šloufa (Zemana) podpořili Klause i proti linii své strany (Evžen Snítilý)?

26.1.2013 v 11:20 | Karma: 21,90 | Přečteno: 916x | Diskuse| Politika

Jan Kvasnicka

Amnestie - důsledek duševní poruchy nebo promyšlený zločin?

Úvodem se omlouvám za ryze politický blog. Neuchyluji se k tomu rád, ale rozhodnutní prezidenta o vyhlášení amnestie považuji za natolik skandální, že nemůžu nereagovat. Nejprve krátce k tomu, proč považuji amnestii za skandální.

2.1.2013 v 12:30 | Karma: 41,14 | Přečteno: 2802x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Válek představil prezidentovi plán rozvoje zdravotnictví. Řešili i ministra pro vědu

30. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  16:07

Prezident Petr Pavel přijal ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Představil mu...

Opilý řidič naboural šest aut. Na pumpě pak rozlil benzin a hrozil, že se zapálí

30. dubna 2024  15:50

Opilý cizinec zaměstnal v sobotu ráno prachatické policisty. Nejdřív naboural šest aut, pak na...

Není to o lajcích a na TikToku nebudu, říká budoucí ministr pro vědu Tuleja

30. dubna 2024  15:37

Pavel Tuleja, který má být příští týden jmenován novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace za TOP...

Podpořte český tým, užijte si atmosféru MS. iDNES.cz rozdává vstupenky na hokej

30. dubna 2024  15:28

Každý den víte, o jaké zápasy soutěžíte, na úvod to budou duely Česko - Finsko a Švýcarsko -...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1135x
PhD student ekonomie v Cambridge, sekulární humanista.

Seznam rubrik