Chci v ČR svobodu slova

Dnes mě dost nepříjemně zaskočila zpráva, že prodejci trika s Breivikem hrozí až rok vězení za schvalování trestného činu. Je to zatím asi nejextrémnější příklad stupidity omezování svobody slova v naší zemi, a donutilo mě to po víc než roce napsat článek na blog.

Pro ty, kterým zmíněná událost unikla, přikládám odkaz na zprávu na idnes.cz. Obětí šikany policie a státního zástupce se tentokrát stal Řezník, asi nejlepší český představitel hudebního stylu horrorcore.

Jedná se o styl, kde texty jsou o vraždách, násilí, nenávisti, atp. Žánru je typická ironie a extrémně černý humor, jenom blázen Řezníkovy texty bere vážně. Triko s Breivikem bylo použito v posledním Řezníkově klipu Noc plná překvapení, který doporučuju všem, co si chtějí udělat informovaný názor (slabší povahy a nezletilí ať video radši neotvírají, padají tam neslušné výrazy). [Poznámka pro cenzory: Když je to video už dva měsíce na youtube a nikdo ho nesmazal ani komunita neoznačila obsah za nebezpečný, snad je ok dát sem odkaz.] 

Stejně jako triko použité v přechozím klipu (s Fritzlem), je i tohle triko nabízeno na e-shopu pro fanoušky. Evidentně je to sranda, extrémně černý humor. Možná nevkusný, ale hledat v tom propagaci terorismu může podle mě jenom duševně nemocný člověk (nebo byrokrat co dávno ztratil kontakt s realitou). Navíc, policie a státní zastupitelství tu snad nejsou od toho, aby rozhodovaly, co je ještě přípustný humor a co je za hranou. Taková role těmto institucím přísluší v nejrůznějších autokratických režimech a diktaturách, což ani při extrémní dávce pesimismu není případ naší země.

Bohužel, našlo se pár hlupáků, kteří zařídili u Řezníka domovní prohlídku, zabavili mu trika a notebook, a hrozí mu soudem (může skončit až na rok za mřížemi). Nevěřím, že by byl odsouzen, ale už jen domovní prohlídka a policejní vyšetřování mi přijde jako jen težko uvěřitelná a nepřípustná policejní šikana. A ani nechci přemýšlet, kolik času a peněz se promrhá na soud s umělcem. Je to absurdní.

 

Vyše popsaná situace Řezníka je jen posledním příkladem hlouposti zákonů omezujících svobodu vyjadřování, kdy je nevhodnost aplikace těchto zákonů jasná snad téměř každému.

 

Nejradši bych ty zákony zrušil všechny a zavedl svobodu slova po vzoru USA, protože trestat lidi za jejich přesvědčení podle mě nemá ve svobodné společnosti místo.

 

Nechápu, proč v liberální demokracii potřebujeme zákony, které lidem nařizují co smí a nesmí říkat, a jaké oblečení nebo tetování nesmí nosit. Pokud je někdo nácek a chce hajlovat na veřejnosti, nosit oblečení s nacistickou tematikou, nebo si vytetovat hákáče od hlavy k patě, je to (podle mě) blb. To samé platí pokud chce hlásat nějaké rasistické teorie, případně jakoukoliv jinou extrémní ideologii.

Ale nemyslím, že máme morální právo trestat ho za jeho názory a jejich projevování na veřejnosti. Jakmile zákonodárný sbor občanům zakazuje vyjadřovat určité názory nebo myšlenky, dostáváme se na šikmou plochu.

Podle mě by bylo záhodno zahájit společenskou debatu o svobodě slova v naší zemi. Ale nestane se to, protože tohle téma je skoro všem jedno a nedá se na něm vytřískat dostatek hlasů na to, aby se jím nějaký mainstreamový politik začal seriózně zabývat.

Závěrem připojuji jeden z mých oblíbených citátů (francouzsky umí málokdo a český překlad, který jsem našel, se mi nelíbil):

I may disagree with what you have to say, but I shall defend to the death your right to say it.

(Voltaire)

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Kvasnicka | úterý 11.12.2012 16:30 | karma článku: 22,20 | přečteno: 1276x
  • Další články autora

Jan Kvasnicka

Bohuslav Chamberlain

3.9.2014 v 15:45 | Karma: 24,31

Jan Kvasnicka

Uchvatitel se dopustil velezrady

25.6.2013 v 17:35 | Karma: 26,58