Zrušme Zákoník práce a odbory

Každý člověk by měl mít své IČO. Tržní společnost nepotřebuje odborářské bafuňáře. Tržní společnost potřebuje svobodný trh pracovních příležitostí.

Musí nastoupit větší odpovědnost každého člověka za svůj život. Solidarita musí být pouze pro skutečně potřebné. Současný trh práce je výrazně přeregulovaný. Nekonečné diskuse v poslaneckých lavicích nová pracovní místa nevytvoří. Minimální mzda, dovolená, vyplácení různých příplatků, placené přesčasy a svátky jsou virtuální sociální jistoty. Nikdy nekončící boj o stravenky není řešení ekonomické krize.

Skutečná nabídka a potkávka na trhu práce může vytvořit nová pracovní místa. Celá řada firem se bojí nabírat nové zaměstnance v celkové nejistotě ekonomického vývoje. Cestu z této složité situace hledá v nabírání "agenturních pracovníků". Toto řešení ovšem není výhodné ani pro státní rozpočet ani samotné pracovníky, ale pouze pro majitele agentur. Určitě není potřeba se zbytečně rozepisovat o odvodech povinných plateb. O zaměstnávání různých cizinců bez povolení není třeba již vůbec hovořit. Situace v této oblasti je hodně neradostná a dlouhodobě neřešená! V současné době rovněž celá řada firem přechází na různé smlouvy o provedení práce atd.

Zákoník práce by mohla nahradit klasická objednávka na provedení práce v určitém rozsahu a za smluvní cenu hrazenou ve stanovené lhůtě. Složitý systém různých daňových slev a bonusů by se dal nahradit již stavajícím daňovým paušálem ve výši 60%. Jedno inkasní místo bylo již schváleno.

Dobře zaplacený živnostník je podle mého názoru lepší než průměrně placený zaměstnanec. Pouze zaměstnanci státní a veřejné správy by měli vlastní právní úpravu.

 

 

Autor: Jan Králík | středa 9.11.2011 9:52 | karma článku: 20,07 | přečteno: 1074x