Zeman opět prokázal svůj pevný charakter

Trapná mediální taškařice kolem prověrky pana kancléře má další smutné pokračování. Novoroční rozlepování obálky s předem předpokládaným textem.

Zeman krátce po svém nástupu do funkce oznámil, pravděpodobně pod dojmem své neomezené geniality, že pokud kancléř prověrku nezíská, tak ho odvolá. Z dnešního pohledu se dá říci, že to rozhodně myslel, zcela upřímně.

V televizi veřejné služby jsem sledoval vyjádření některých vybraných politiků dočasně parlamentních stran, kteří se vzácně shodovali v názoru, že kancléř vydrží do konce funkčního období prezidenta. Osobně bych si velice přál, aby to bylo pouze jedno funkční období. Někdy mám pocit, že hradní pán se chová tak, že to má na věčné časy. Mnohem horším zjištěním je skutečnost, že právo a politická kultura se ztrácejí v hradním kouřovém dýmu na místě, kde je zákaz kouření. Morálka a chlapský přístup k politice jsou pro některé přední politiky, záležitost zcela neznámá. Nikdo přece nebrání kancléři, aby důležité rozhodnutí zveřejnil nebo dokonce sám odstoupil. A dále se bránil soudní cestou. Ovšem to je věc, která se rozhodně nedá očekávat.

Nastupuje životem ověřená strategie, hledání nepřítele kolem sebe a vytváření dojmu určitého spiknutí. Vyjádřením, že se jedná o politikum, se rozhodně nedá nic zkazit. Podstatné je věc co nejvíce zamlžit a tajně očekávat, že během několika dnů se objeví nová kauza. V české kotlině o různé politické příběhy není rozhodně nouze, ale kdyby náhodou dlouho nic nepřicházelo, tak je možno občanům předhodit nějaké utrápené uprchlíky.

Zeman se ve své podstatě chová pořád stejně. Pokud si vzpomeneme na jeho začátky ve vysoké politice, tak v roce 1998, kdy se stal předsedou Sněmovny, jmenoval vedoucím své kanceláře M. Šloufa, který neměl negativní lustrační osvědčení. Následoval velký politický tlak, jehož výsledkem bylo „přeložení“ přítele Šloufa na funkci šéfa poradců, kde osvědčení nepotřeboval.

Závěrem můžeme říci, že i v tomto případě platí staré české přísloví, které říká, starého psa…

 

Psáno pro ePortal.cz  

 

Autor: Jan Králík | středa 6.1.2016 7:19 | karma článku: 22,90 | přečteno: 959x