Václav Klaus ml. to řekl jasně

„Je to pakárna“, tak se vyjádřil ve včerejším podvečerním pořadu na ČT 24 Václav Klaus ml. o letošní státní maturitní zkoušce z matematiky. Málo času a nejtěžší dva příklady hned na začátek. Následná korekce hodnocení tomu dala korunu.

Letošní zadání z matematiky se skutečně nepovedlo a určitě to byl jeden z důvodů odvolání šéfa projektu. Školství ročně spolyká přes 100 miliard korun z peněženek nás všech daňových poplatníků. Bohužel výsledky těchto investovaných prostředků jsou mnohdy terčem oprávněné kritiky ze strany odborné i občanské veřejnosti.

Státní maturity musí pokračovat, ale o jejich podobě se opět vede bouřlivá diskuse. Václav Klaus ml. včera jasně a srozumitelně nastínil základní parametry této zkoušky dospělosti. Jedna úroveň náročnosti, didaktické testy z českého jazyka, anglického jazyka a matematiky. Další předměty podle zaměření školy, slohová cvičení a ústní zkouška v odpovědnosti školy.

Pokud stát investuje prostředky, tak má i právo si kontrolovat účelnost vynaložení těchto peněz. Dva stupně náročnosti se podle mého názoru neosvědčily, protože „bohužel“ většina studentů si vybrala jednoduší variantu. Diplom se státním znakem musí garantovat i určitou kvalitu znalostí bez ohledu na to, zda ho student získal na gymnáziu nebo na zemědělském učilišti.

Občan se ptá, jak je možné, že tento projekt již stál tolik peněz a výsledky jsou hodně sporné? Jak je možné, že Václav Klaus ml. je schopen během jednoho diskusního pořadu jasně naformulovat rámec státní zkoušky a politici to řeší několik let za miliardy peněz z našich kapes.

Česká republika má celou řadu schopných, pracovitých, vzdělaných a inteligentních lidí, ale v politice se bohužel prosazují hlupáci, šedé myšky nebo akademici bez politické odvahy a tahu na branku!

Každý z nás by měl velmi odpovědně vybírat své volené zástupce a hlavně chodit k volbám.

 

 

Autor: Jan Králík | sobota 9.6.2012 9:47 | karma článku: 22,50 | přečteno: 1453x