Umírat v Afghánistánu není žádné hrdinství

Musíme si všichni uvědomit, že stateční vojáci v zahraničí bojují nejen za bezpečí a svobodu občanů zemí, kde působí. Oni chrání i bezpečí a svobodu občanů ČR. Naše trpké historické zkušenosti nás naučily (či měly by naučit), že záruky naší svobody a bezpečí leží za hranicemi naší země, že je v našem výsostném zájmu, aby ve světě vládl řád, spravedlnost a mír. Napsal dnes Pavel Bělobrádek. Tento text jsem si zapůjčil záměrně, abych na něm ukázal, co se nám snaží namluvit současná vládní garnitura.

Slova o svobodě, demokracii a míru v Afghánistánu jsou zcela mimo realitu. A svědčí o zásadním nepochopení místního politicko-geografického uspořádání. V tomto prostoru se válčí dlouhá desetiletí a vesele se bude válčit dál, protože místní regionální vládci se rozhodně dobrovolně nevzdají svého mocenského vlivu. V Afghánistánu si vylámal zuby Sovětský svaz a stejně dopadne i současná mezinárodní koalice.

USA nejpozději příští rok stahnou své vojáky. Bezpečnostní situace v zemi se velmi rychle vrátí k podobnému stavu, který tam panoval před začátkem intervence. Centrální vláda není schopná zajistit kontrolu nad celým rozsáhlým územím. Vynaložené finanční prostředky a ztracené lidské životy, bohužel nepřinesly požadované výsledky. Základní omyl administrativy USA spočívá v tom, že proti teroristům se snaží bojovat otevřenou vojenskou silou. Taliban se dá porazit pouze ekonomicky a zpravodajsky.

Ztráta čtyř životů našich vojáků je lidská tragédie, která se ovšem nedá považovat z vojenského hlediska za hrdinství. Osobně jsem přesvědčen o tom, že o hrdinství by se jednalo pokud, by vojáci zachraňovali z hořícího domu děti a následně by při této záchranné akci přišli o život. V tomto případě se ovšem jednalo „pouze“ o běžnou patrolu a komunikaci s místními občany. Obvyklou činnost vojáka, není možné považovat za hrdinství, i když se při ní zraní nebo dokonce přijde o život. Součástí vojenského řemesla je sláva, uznání, ale i smrt.

Obrana proti fanatickému atentátníkovi je v tomto prostředí téměř nulová. Smrt dalších civilních osob svědčí o tom, že naši vojáci se pohybují v teritoriu, které se silně vzdaluje našemu chápání lidské společnosti.

Mám velkou lítost nad ztrátou lidského života. Česká armáda by měla důstojně zaopatřit pozůstalé rodinné příslušníky. V televizi jsem zaslechl částku kolem 1 miliónu korun, kterou může ministr obrany zvýšit na dvojnásobek. Žádné peníze nemohou zmírnit bolest v srdci, ale osobně bych si představoval částku kolem 10 miliónu.

Stát se musí umět o své občany postarat, veřejné sbírky nejsou žádné řešení.

 

 

 

 

Autor: Jan Králík | středa 9.7.2014 10:47 | karma článku: 24,01 | přečteno: 1688x