Ukrajinským oligarchům dochází potrava pro děla

Mladí lidé chtějí studovat, tančit a milovat život. Nikomu se nechce umírat za nakradené peníze oligarchů.

Východní Ukrajina se stala symbolem střetu mocných východních bossů. Demokracie, svoboda a lidská práva jsou těmto lidem ukradená. Majitelé napěchovaných peněženek ukazují prostřednictvím najatých žoldáků svoji sílu. Dosavadní válečný konflikt přinesl pouze utrpení, bídu a hlad obyčejným lidem. Televize přináší poměrně barvité obrázky ze samotných bojů, ale příběhy obyčejných lidí nikoho nezajímají.

Mladí lidé si pomalu začínají uvědomovat, že tento válečný střet jim nic dobrého nepřinese. Mají život před sebou, a tak nechtějí trpět a umírat v zákopech uhlobaronů. Velké zděšení muselo dorazit do vládních lavic v Kyjevě, když zjistili, že téměř 95% mladých lidí nechce přijít k vojenskému odvodu. Tajný sen ukrajinského premiéra o vytvoření velké útočné armády, která nejdříve zvítězí na východě Ukrajiny a následně se přesune k hranicím Krymu, se pomalu rozplývá v tabákovém kouři vojenských plánovačů. Ukrajinská vládní garnitura bude muset přitlačit ve vlastní válečné propagandě, ale především otevřít vládní pokladnice, aby nalákala nové odvážné bojovníky.

Evropa sice vytváří dojem, že má velký zájem na integraci Ukrajiny do evropských struktur, ale na druhou stranu poměrně tiše dodává, že je potřeba splnit určité ekonomické a politické podmínky. A vzhledem k tomu, že ukrajinská ekonomika za poslední kvartál klesla o 17,6%, tak každému průměrně vzdělanému člověku musí být jasné, že se jedná o poměrně vzdálené cíle. V současné době, alespoň silně finančně podporuje ukrajinské vojenské dobrodružství na východě země. Ve volném překladu se dá říci, že my vám dáme penízky, vy si tam hezky zastřílíte a následně budeme společné hledat mírové řešení, protože plyn a ropu z Ruska potřebujeme všichni.

Východní část Ukrajiny má právo na svojí nezávislost. Mladí lidé ze západní části Ukrajiny mají právo na život podle vlastních představ. A oligarchové mají právo na spravedlivý proces.

Psáno pro ePortal.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Králík | úterý 19.5.2015 7:51 | karma článku: 37,19 | přečteno: 1368x