Stop vánočnímu zadlužování

Půjčovat si na zimní dovolenou nebo vánoční dárky považuji za absolutní hloupost a nezodpovědnost. Není možné žít podle televizních reklam a plnit dětská přání za každou cenu. Heslo „žijme dnes a plaťme zítra“ musí skončit.  

Z lidského hlediska mám velké pochopení pro rodiče, kteří se snaží udělat radost svým dětem, alespoň o vánocích. Velmi dobře rozumím tomu, jak těžko vysvětluje rodič malému potomkovi, že nemůže mít stejnou hračku jako jeho spolužák. Každý rozumný rodič by měl pečlivě zvážit, zda spokojené dětské oči pod vánočním stromečkem stojí za případné problémy se splácením a hrozbou exekuce.

Za posledních více než dvacet let se nám bohužel výrazně rozevřely sociální nůžky a trend ukazuje, že se situace ještě zhorší. Konzumní společnost postavená pouze na majetku a penězích má obrovský vnitřní zničující potenciál. Osobně bych si přál, aby každý z nás v rámci svých možností přispěl k obrození tradičních hodnot svobodné společnosti.

Stát, obce, firmy a občané se často nezodpovědně zadlužují. To, že půjčování není Čechům cizí, dokazují i  poslední údaje České národní banky. České   domácnosti dluží 1,144 695 biliónu korun. Na každého Čecha včetně dětí tak připadá dluh 108 892 korun českých!

V září se oproti předchozímu měsíci dluhy českých domácností u bank a finančních institucí zvýšily o 1,85 miliardy korun. To, že si lidé půjčují stále více peněz, dokazuje i meziroční nárůst o téměř 46,93 miliard korun.

Nezodpovědné zadlužování občanů, často bohužel vede až k exekucím a rodinným tragédiím. V loňském roce jich bylo na neplatiče vyhlášeno zhruba 936 tisíc. V letošním roce se očekává, že jejich počet překročí 1 milión.

Vánoční svátky by se podle mého názoru měly vrátit ke kořenům. Vánoce jsou hlavně o pohodě, lásce a štěstí. Dětem  je třeba vysvětlit, že každý z nás nemůže mít v kapse drahý mobil, ale každý z nás může být dobrým člověkem.

 

 

Autor: Jan Králík | neděle 4.11.2012 8:51 | karma článku: 16,93 | přečteno: 1045x