Prahu je třeba vyčistit od bezdomovců!

Každý člověk má právo na svůj domov. Každý člověk někam patří nebo od někud přišel. Praha nemůže být celorepublikovým azylem pro lidi bez domova.

Ranní teploty se blíží nule v některých oblastech ČR dokonce již mrze. Nezadržitelně se blíží vánoční svátky. Svátky klidu v duši, pokoje a vzájemného porozumění. Bohužel pro celou řadu občanů to rozhodně neplatí. Pro některé z nás se jedná o velký problém. Důvody jsou samozřejmě různé. Někdo je nemocný, starý, nemohoucí, opuštěný nebo člověk bez střechy nad hlavou. Právě lidé bez domova patří každoročně do velmi rizikové skupiny lidí, kteří v tomto období zústávají zcela opuštěni. Na tomto místě rozhodně nechci ani nebudu řešit příčiny vzniku této rozhodně neradostné situace, ale chci se na tento problém podívat z jiného úhlu pohledu.

Podle mého osobního názoru není možné, aby problém bezdomovectví z velké části řešila pouze Praha. Většina z nás se již pravděpodobně setkala s páchnoucím bezdomovcem v tramvaji nebo v metru. Rozhodně to není příjemné setkání. Bohužel tento obrázek se již stal realitou Prahy. Někteří lidé bez stálého příjmu a domova se rovněž vydávají cestou žebrání nebo jiných aktivit, aby získané peníze propili v krabicovém vínu a zapoměli na svůj neradostný život. V současné době existuje celá neziskových organizací, které se snaží těmto lidem pomoci, ale pořád to nestačí. V minulém volebním období přišel radní Janeček s projektem vybudování stanového městečka pro tyto občany, ale bohužel se nesetkal s pochopením. Kritiků byla celá řada, ale nikdo další nepřišel se skutečným řešením problému.

Jednom z možností by možná bylo "vracení občanů do jejich místa bydliště nebo posledního pobytu". Uplatnění domovského práva a povinnost obcí se postarat o své občany by rozhozdně ulehčilo Praze s tímto dlouhotrvajícím problémem.

Je třeba si uvědomit, že podle současného rozpočtového určení daní, dostávají obce peníze z rozpočtu podle počtu obyvatel, kteří tam jsou přihlášeni k trvalému pobytu. V praxi se tak stává, že občan má trvalé bydliště v  "Horní Bečvě", ale náklady s jeho pobytem nese jiná obec. Postižené obce, by měli mít možnost vracet občany bez domova do obce s jejich trvalým pobytem, aby se oně příslušná obec postarala.

Autor: Jan Králík | úterý 18.10.2011 7:14 | karma článku: 15,01 | přečteno: 1235x